מכה לטראמפ: נדחה ערעור הממשל להשיב מיידית את איסור כניסת מוסלמים למדינה
קודם לכן הגיש משרד המשפטים הגיש ערעור על פסיקת השופט הפדרלי וכתב כי היא "מערערת על שיקול דעתו של הנשיא בנוגע לביטחון לאומי". מחזיקי ויזות מוסלמים מיהרו לשוב לארה"ב לפני שינוי נוסף
בית המשפט לערעורים בסן פרנסיסקו דחה את בקשת משרד המשפטים האמריקאי להחזיר באופן מיידי לתוקף את האיסור שהטיל הנשיא דונלד טראמפ על כניסת פליטים ואזרחים משבע מדינות מוסלמיות לארה"ב. פירוש הדבר הוא שצו המניעה שהוציא שופט בית המשפט המחוזי ג'יימס רובארט שלשום (ו') נותר על כנו, לפחות לעת עתה.
בארה"ב 12 בתי משפט לערעורים. מדובר בערכאה הפדרלית השנייה, החוצצת בין בתי המשפט המחוזיים לבית המשפט העליון,
- ארה"ב הקפיאה המגבלות על כניסת מוסלמים; טראמפ: "דעתו של השופט מגוחכת"
- שורט על טראמפ: האם הוא יצליח לשרוד את 2017 בבית הלבן?
- "פורום החווה" של טראמפ: המנכ"לים של ג'נרל מוטורוס, ג'יי פי מורגן ובלקסטון
צו המניעה הוצא בעקבות עתירה מצד מדינות וושינגטון ומיניסוטה. הערעור של משרד המשפטים האמריקאי הוגש לפנות בוקר, בטענה כי למדינות לא הייתה הסמכות לערער על החלטת הנשיא, והשופט שגה כשהתערב. לפי העתירה, צו המניעה "פוגע בציבור" ומהווה "הטלת ספק בשיפוט של הנשיא בכל הקשור לענייני ביטחון לאומי". עוד נטען בעתירה כי הצו של השופט רובארט "מפר את כושר השיפוט של הקונגרס לפיו לנשיא צריכה להיות סמכות בלתי מעורערת לאסור על כניסה למדינה של קבוצות מהגרים".
אולם, בית המשפט לערעורים פסק נגד בקשת משרד המשפטים להחזרה מיידית של הצו לתוקף, וביקש כעת ממדינת וושינגטון, שהגישה את העתירה המקורית ומהממשל להגיש טיעונים נוספים בנושא עד יום שני אחרי הצהריים.
בעקבות השתלשלויות האירועים ביומיים האחרונים, בשלב זה מותרת כניסה לארה"ב של מחזיקי ויזות וגרין קארד מהמדינות סומליה, סודן, לוב, תימן, איראן, עיראק וסוריה, זאת לאחר שבשבוע שעבר עורר הצו של טראמפ מהומה בנמלי תעופה, כולל דיווחים על נוסעים שהורדו ממטוסים.
אתמול נשאל טראמפ על צו המניעה שהוצא נגד איסור הכניסה. "אנחנו ננצח. למען ביטחון המדינה, אנחנו ננצח", אמר בנשף בו השתתף בפלורידה על הערעור.
"הקפאת הצו זיקה לציבור ומערערת על שיקול דעתו של הנשיא"
משרד המשפטים האמריקאי הגיש הלילה (בין שבת לראשון) ערעור על פסיקת השופט הפדראלי מסיאטל מיום שישי, שמשהה את הצו הנשיאותי של דונלד טראמפ שאסר באופן זמני כניסה לארה"ב של אזרחים משבע מדינות מוסלמיות. המשרד כתב בערעור כי הקפאת הצו "מזיקה לציבור" ו"מערערת על שיקול דעתו של הנשיא בנוגע לביטחון לאומי". הלילה פרסם הנשיא שורת ציוצים בטוויטר בהם כתב בין היתר: "לאיזה מצב הגענו ששופט יכול להשהות את הצו, וכל אחד – גם אנשים עם כוונות רעות – יכולים להיכנס לארה"ב? השופט פתח את גבולות ארצנו לטרוריסטים פוטנציאליים ולאחרים, שאינם בעלי אינטרסים טובים ביותר. האנשים הרעים מאוד שמחים"
דובר הבית הלבן הסביר ביום שישי כי בשלב הראשון ינסה הממשל לקבל הקפאה מיידית של צו המניעה שהוציא השופט ג'יימס רובארט בסיאטל. טראמפ הגיב אתמול בטוויטר להחלטה בהתקפה ישירה. הוא כינה את רובארט "שופט כביכול" וטען כי מדובר בהחלטה מגוחכת.
הצו הנשיאותי עליו חתם טראמפ ביום שישי שעבר השהה ל-90 יום כניסתם לארה"ב של אזרחים מהמדינות הבאות: סומליה, סודאן, לוב, תימן, איראן, עיראק וסוריה, זאת בטענה להגנה על הביטחון הלאומי. הצו גרם לאי סדר בשדות התעופה, ונוסעים, אפילו כאלה בעלי אשרות כניסה, ביניהם סטודנטים ומרצים, נעצרו. עם זאת, בשל החלטת השופט, כ-60 אלף ויזות שבוטלו חזרו להיות תקפות.
איגוד התעופה הבינלאומית הודיע ביום שבת לחברות התעופה כי ההגבלות הוסרו ולכן להתנהג "כאילו הצו הנשיאותי לא היה קיים".
בית המשפט יצטרך להחליט האם לאשר את הקפאת הצו של השופט. במקרה כזה, הצו הנשיאותי ייכנס בחזרה לתוקף.
מכיוון שמדובר במצב שעלול להשתנות בכל רגע, מחזיקי ויזות מהמדינות המדוברות מיהרו אתמול לשדות התעופה כדי לתכנן את הנסיעה שלהם לפני שהצו השופט יבוטל. אמיר ראשידי למשל, סיפר שאחיינית שלו טסה ביום שבת אחרי הצהריים לבוסטון מאיראן. היא אמנם בעלת גרין קארד, אך שבוע קודם לכן כניסתה לארה"ב נאסרה. ראשידי (55) המתגורר בסיאטל אמר כי לפי עורך דינו, חברת התעופה לופטהנזה הסכימה להעלות על הטיסות מהגרים בעלי ויזות. לכן האחיינית מאסה פאזמלי מיהרה לקנות כרטיס כבר לטיסה הבאה. "היא שמחה ואסירת תודה", אמר ראשידי ל-NBC ניוז לאחר הגעתה לבוסטון. "זו ההתנסות הראשונה שלה עם דמוקרטיה ועם כך שאיש אינו מעל לחוק, אפילו לא הנשיא".