$
כלכלה ומדיניות

ברננקי: "כשהכלכלה במשבר, גברים לא קונים תחתונים"

בראיון לפודקאסט גיבה יו"ר הפד לשעבר את רפורמת המס של טראמפ, הרגיע כי "הכלכלה יציבה" ואזכר את מדד הלבנים של קודמו גרינספן

שירות כלכליסט 21:3409.05.17

"הדרך העיקרית בה יכול הפד להשפיע על האינפלציה, או לפחות אחת מהדרכים המרכזיות, היא באמצעות הבאתו של שוק העבודה לתעסוקה מלאה, כך שהלחץ עליו ועל הכלכלה יוביל לדחיפה מעלה של המשכורות והמחירים. זה המנגנון" - כך הסביר בן ברננקי, לשעבר יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי בראיון לפודקאסט "פלאנט מאני" בשבוע שעבר.

 

 

 

"וזה מה שקורה עכשיו, שוק העבודה קרוב לתעסוקה מלאה. אנחנו מתחילים לראות לחץ להעלות את המשכורות. והאינפלציה עולה מאוד מאוד לאט ובאופן מפוקח", ציין הכלכלן שניווט את כלכלת ארה"ב בתקופת המשבר הפיננסי העולמי לפני כמעט עשור.

 

"קודמי בתפקיד, אלן גרינספן, היה מתבונן בכל מיני מדדים מוזרים למצב הכלכלה, כמו מכירות של תחתוני גברים", העיד ברננקי. "מתוך הבנה שאנשים לא קונים תחתונים חדשים כשהם מרגישים חנוקים כלכלית".

 

תומכיו של יו"ר הבנק הפדרלי בדימוס טוענים כי המדיניות שלו עזרה למנוע משבר כלכלי חמור אף יותר. מבקריו, לעומת זאת, טוענים כי מדיניות ההרחבה הכמותית שהנהיג עד סוף 2014, במסגרתה קנה הפד חוב בהיקף של טריליוני דולרים נשאה עמה השפעות ארוכות טווח שעדיין פוגעות בכלכלת ארה"ב ובשוקי המניות. בין השאר, כדי לחלץ את שוק הדיור האמריקאי מהמשבר, חתך ברננקי את הריבית ל־0% ב־2008, והיא נשארה ברמה הזו עד סוף 2015. "לעתים קרובות חרקנו שיניים על הפרטים הקטנים בהודעות הפד", ציין ברננקי בהתייחסו לשנות המשבר. "במיוחד לגבי המונחים שהשתמשנו בהם".

 

 

 

באשר למדיניות התקציבית של הנשיא דונלד טראמפ אמר ברננקי, כי הוא אינו מתנגד לעיקרי התוכנית שהציג, הכוללת רפורמת מס והשקעה בתשתיות - כך אמר השבוע בראיון ל־CNN. לדבריו, השקעה בתשתיות, כמו כבישים וגשרים, וכן פישוט מערכת המס, יעודדו את הצמיחה שמדשדשת מאז 2009.

 

למרות זאת, ציין ברננקי באופטימיות, הכלכלה שהוביל באחת מהתקופות החשוכות ביותר שלה, נמצאת היום במצב יציב. "אם היית אומר לי לפני שלוש או ארבע שנים שנגיע למקום שבו אנו נמצאים היום, הייתי מאוד שמח לשמוע זאת", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x