$
כלכלה ומדיניות

FT

סוף למקלטי המס: אירופה תקדם מס אחיד לענקיות הטכנולוגיה

שר האוצר הצרפתי יודיע השבוע על תוכנית להאחדת שיטת המיסוי למבוססת הכנסות במקום רווחים. כיום מצליחות חברות באירופה לשלם מס אפסי

ג'ים ברנדסן ומרין קאן, פייננשל טיימס 08:4911.09.17

האיחוד האירופי ינקוט מהלכים שישנו ללא היכר את המודל העסקי של תאגידי טכנולוגיה בינלאומיים ביבשת. צרפת וגרמניה יוזמות שיתוף פעולה למיסוי גבוה יותר של ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ואמזון, זאת באמצעות מודל שיתבסס על מיסוי ההכנסות של תאגידים בינלאומיים במדינות האיחוד האירופי, ולא על רווח.

 

 

 

את המהלך מוביל שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר, שיציג אותה בכינוס שרי האוצר של 28 מדינות האיחוד האירופי בשבוע הבא. במסגרת השינוי, מערכות המס הלאומיות יכללו "מס איזון" לחברות טכנולוגיה, שיושת על ההכנסות שלהן בכל מדינה. בהמשך, צפויים מנהיגי האיחוד להציג תוכנית כלל־אירופית שתידרש לאישורן של כלל המדינות החברות.

שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר. זקוק להסכמה פה אחד שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר. זקוק להסכמה פה אחד צילום: אוראל כהן

 

 

כיום, חברות הטכנולוגיה האמריקאיות, בהן אפל ופייסבוק, משלמות מס באירופה בהתבסס על הרווחים ולא כלל ההכנסות. זה שנים זועמים משלמי המסים על החברות הללו, שניצלו את חוסר האחידות במערכות המס כדי לדווח על רווח במדינות האירופיות שהנהיגו את המס הנמוך ביותר. משמעותו של דבר היא שחלק מחברות הטכנולוגיה הצליחו לחמוק לשלם מס זניח, במדינות שבהן הגיעו הכנסותיהן ממכירות למיליארדי יורו. כך למשל, באוגוסט עוררה airbnb את זעמם של הצרפתים, לאחר שנחשף כי שילמה פחות מ־100 אלף יורו במסים ב־2016. לפי המסמך, שחשף "פייננשל טיימס", שרי האוצר של גרמניה, ספרד ואיטליה חברו ללה מר בקריאה לאיחוד מערכות מס באיחוד האירופי.

 

האמנה של האיחוד האירופי מחייבת את כל המדינות החברות לגבות שינויים חוקיים. כלומר, לה מר יזדקק לתמיכתן של כל המדינות, כולל אלו שבהן מונהג שיעור מס נמוך כמו אירלנד ולוקסמבורג, כדי להעביר את החוק. "המס שנגבה עד כה מעיד על הסכומים הפוטנציאליים שחברות הטכנולוגיה יכולות לשלם במס חברות", נכתב במסמך. "אין אנו יכולים להשלים יותר עם העובדה שהחברות האלו ימשיכו לעשות עסקים באירופה, אך ישלמו שיעור מינימלי של מס לקופות האוצר שלנו".

 

 

 

 

בכיר בממשלת צרפת אמר כי המס החדש, גם אם ייגבה בשיעור נמוך, הוא בעל פוטנציאל להכניס סכום "גבוה בצורה משמעותית" ממה שהצליחו ממשלות אירופה לגבות עד כה. על פי הצפי, המס החדש ייקבע בשיעור של 5%־2% מההכנסות, כך לדברי הבכיר.

 

מיסוי של חברות בהתאם להכנסות שלהן, ולא על בסיס הרווח, אינו נפוץ בכלכלות מפותחות. זאת למעט בבריטניה, שם הגיעו הרשויות להסכם עם ענקית הטכנולוגיה גוגל בשנה שעברה, לפיו תשלם מס על ההכנסות ממפרסמים בריטיים.

 

לאחרונה ניסתה פריז לנקוט בצעד דומה ולגבות 1.1 מיליארד יורו במסים רטרואקטיביים מגוגל, אך בית המשפט בצרפת פסק ביולי כי החטיבה של החברה באירלנד, ממנה היא מנהלת את הפעילות שלה באירופה, אינה כפופה למס בצרפת.

 

היוזמה היא חלק ממאמץ גובר בבריסל למנוע מתאגידים בינלאומיים לחמוק ממסים. זאת מאז המשבר בגוש היורו, אז הופנה זעם ציבורי נגד המסים הגבוהים שהושתו על האזרחים במסגרת תוכנית הצנע, בעוד חברות ענק המשיכו ליהנות ממסים נמוכים. המצב גרם מבוכה מסוימת לחלק מבכירי האיחוד האירופי, בהם נשיא הנציבות האירופית ז'אן־קלוד יונקר, שבעודו מכהן כראש ממשלת לוקסמבורג, ניסתה ממשלתו למשוך אליה את חברות הטכנולוגיה הגדולות באמצעות מס חברות נמוך במיוחד.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x