$
תעשייה ופיננסים

עליבאבא תילחם בוולמארט בסין: רכשה נתח מענקית מרכולים

ענקית המסחר תשקיע 2.8 מיליארד דולר בסאן ארט ריטייל גרופ, מפעילת רשת הסופרמרקטים הגדולה בסין. העסקה היא חלק משותפות עם גרופ אושון הצרפתית ותאגיד מטייוואן. מנכ"ל עליבאבא: "אי אפשר לוותר על החנויות הפיזיות"

שירות כלכליסט 22:2920.11.17

ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא פותחת חזית מול וולמארט בשוק הקמעונאי הגדול בעולם.

 

עליבאבא הודיעה כי תשקיע 2.87 מיליארד דולר ברכישת 36.1% ממפעילת רשת הסופרמרקטים המובילה בסין, סאן ארט ריטייל גרופ. "לחנויות הפיזיות יש

תפקיד שלא ניתן להחלפה במסלול של הצרכנים, וצריך להרחיב אותן באמצעות טכנולוגיות המבוססות על נתונים ושירותים אישיים בכלכלה הדיגיטלית", מסר מנכ"ל עליבאבא דניאל זאנג.

סניף גרופ אושו בשנגחאי סניף גרופ אושו בשנגחאי צילום: בלומברג

 

העסקה כוללת את עליבאבא, הקמעונאית הצרפתית גרופ אושון (Groupe Auchan) והתאגיד רונטקס מטייוואן. במסגרת ההסכם תרכוש עליבאבא את האחזקה של רונטקס בעוד אושון תעלה את נתח האחזקה שלה. בעקבות זאת, תהפוך עליבאבא לבעלת המניות השנייה בגודלה בסאן ארט.

 

ההשקעה הזו מגיעה אמנם חמישה חודשים לאחר שאמזון רכשה את רשת הול פודס ב־13.7 מיליארד דולר, אך למעשה זו לא ההשקעה הראשונה של עליבאבא בחנויות פיזיות. בשנתיים האחרונות היא השקיעה 9.3 מיליארד דולר בחנויות, כאשר ביולי היא פתחה שלוש חנויות בבייג'ינג ובשנגחאי שמאפשרות לבצע קניות באמצעות הטלפון הנייד. "אנחנו מאמינים שהעתיד של הקמעונאות החדשה יהיה אינטגרציה בין המקוון והפיזי", אמר אז זאנג.

 

בשנה שעברה עקפה סין את ארה"ב והפכה לשוק הקמעונאי הגדול בעולם עם מכירות בהיקף 4.9 טריליון דולר, מתוכם 500 מיליארד דולר בקמעונאות מזון. עם זאת, יותר מ־80% מהרכישות הללו מתרחשים עדיין בחנויות פיזיות — כך על פי eMarketer.

 

על אף גודלו, שוק המרכולים הסיני מפוצל, כשהשחקניות המובילות מחזיקות בנתחים קטנים יחסית. כך, למשל, סאן ארט היא מפעילת החנויות הגדולה בסין וחולשת על נתח שוק של 15%, כאשר וולמארט ממוצבת שנייה עם 10% — כך לפי נתוני חברת המחקר יורומוניטור. "זה שוק ענק עם אתגרים ענקיים", אמר ל"פייננשל טיימס" טום בירטוויסל מפירמת הייעוץ PwC בהונג קונג.

 

סאן ארט מפעילה 450 היפר־מרקטים ברחבי סין תחת מותגי אושון ו־RT־MART. עם זאת, היא התעכבה באימוץ פלטפורמות מקוונות ומשתרכת מאחורי שחקניות גדולות יותר כמו וולמארט. המהלך מציב את עליבאבא בתחרות ישירה נגד וולמארט, שבעצמה פועלת לשיפור פעילותה בסין באמצעות שיתוף פעולה עם חברת המסחר המקוון JD.com.

 

אושון הצרפתית מפעילה יותר מ־3,700 חנויות ב־17 מדינות ובשנה שעברה דיווחה על הכנסות של 60.8 מיליארד דולר. לשם השוואה, עליבאבא דיווחה על מכירות של יותר מ־25 מיליארד דולר ביום הרווקים לבדו, שחל בשבוע שעבר.

 

התאימה את עצמה לשוק המקומי

בוולמארט הסינית שולים לבד דגים ומריחים אורז

 

וולמארט נכנסה לסין ב־1996 ומפעילה בה כ־440 סניפים, כולל של הרשת המוזלת סאמ'ס קלאב.

 

אף כי חזות החנויות אינה שונה מזו של סניפי וולמארט בעולם, הסידור הפנימי מותאם לדרישות קהל הקונים הסיני ולתרבות הקנייה שלהם.

 

סניף וולמארט בשנגחאי סניף וולמארט בשנגחאי צילום: בלומברג

כך, למשל, הם מוזמנים לבחור את נתח הבשר אחרי מישוש הגון, לשלות בעצמם את הדגים ולרחרח את האורז, המוצג במכלי ענק. כמו כן, בשל העדפות הצרכנים הסינים לרכוש כמויות קטנות, וולמארט נמנעת מהצגת מארזי ענק בסניפים, כמו אלה החביבים על הלקוחות בארה"ב.

 

החודש דווח כי בכוונת וולמארט להציג טכנולוגיית בלוקצ'יין בסין, כדי לאפשר ללקוחות להתחקות אחרי מקורות המזון, מהחווה ועד לחנות. הטכנולוגיה נועדה להגביר את אמון הלקוחות בוולמארט, ברקע בטיחות מזון ירודה הקיימת בסין. 95% מהתוצרת המוצעת בסניפים בסין, מקורם בספקים מקומיים.

 

כדי לבסס אחיזה בסין, וולמארט גם רכשה 10% מהקמעונאית המקוונת השנייה בגודלה, JD.com, והשתיים שילבו כוחות במלחמה מול עליבאבא, המפעילה את רשת המסחר המקוון הגדולה במדינה, Tmall. כך, למשל, בחג הרווקים שצוין החודש הן איחדו את מועדוני הלקוחות. החברות גם השיקו מערכת המאפשרת ל־JD.com לספק הזמנות מהמלאים של וולמארט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x