$
כלכלה ומדיניות

המהפכה הכלכלית של הנסיך הסעודי מגיעה להוליווד

אחרי שידון עם הנשיא טראמפ במשבר האיראני, מוחמד בן סלמאן יטוס לחוף המערבי כדי לקדם את כניסתה של סעודיה לתעשיית הסרטים. לקראת הביקור דווח כי קרן ההשקעות הסעודית תרכוש כ־10% מסוכנות הטאלנטים הגדולה בעולם

דורון פסקין 08:5019.03.18

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (מב"ס) יגיע היום לארה"ב לביקור רשמי ראשון מאז מונה לתפקיד. בריאד מייחסים לביקור חשיבות רבה לא רק בתחום הפוליטי, אלא גם במישור הכלכלי.

 

המסע בארה"ב, שיימשך שבועיים, מגיע אחרי ביקורים שערך יורש העצר מוקדם יותר החודש במצרים ובבריטניה. ביקורים אלה חיזקו את מעמדו הבינלאומי של הכוכב העולה בשמי הפוליטיקה האזורית. בה בעת, הם היקנו לו הזדמנות פז להדגיש את המהפך הכלכלי שהוא מנסה לחולל בערב הסעודית במסגרת חזון 2030, אחרי עשורים רבים של הסתמכות על הכנסות מנפט.

 

במוקד השיחות בבית הלבן תעמוד ככל הנראה איראן. איתות לכך היה הראיון של הנסיך לרשת CBS במהלכו לא הסתיר את הבוז שהוא רוחש למשטר האיראני. בן סלמאן חזר ואמר כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי הוא היטלר מודרני וגם טען שאין מקום להשוות בין הכלכלה הסעודית החזקה, לדבריו, לכלכלה האיראנית הכושלת. בן סלמאן גם איים, כי אם איראן תפתח נשק גרעיני, הוא לא יהסס לחתור לכך גם.

 

 למעלה: מאט דיימון ובן אפלק. למטה מימין: סרינה וויליאמס ואופרה ווינפרי. מיוצגים בסוכנות הטאלנטים אנדוור למעלה: מאט דיימון ובן אפלק. למטה מימין: סרינה וויליאמס ואופרה ווינפרי. מיוצגים בסוכנות הטאלנטים אנדוור צילומים: AP ,TNS ,EPA

 

אך מעבר לביקור הרשמי אצל הנשיא טראמפ בבית הלבן, בן סלמאן צפוי להגיע גם להוליווד שם ייפגש עם ראשי תעשיית הסרטים ויסכם עמם על שיתופי פעולה. מדובר בביקור בלתי שגרתי של מנהיג מדינה, אשר רק לאחרונה הסירה איסור בן 35 שנה על הפעלת בתי קולנוע בשטחה. לקראת הביקור דווח כי קרן ההשקעה הציבורית הסעודית, שעומדת במרכז תוכנית הגיוון הכלכלי של סעודיה, תרכוש חלק מהאחזקות של אנדוור, סוכנות הטאלנטים הגדולה בעולם. בכוונת הקרן הסעודית לרכוש פחות מ־10% מהסוכנות בסכום של כ־400 מיליון דולר, אם כי הפרטים הסופיים עדיין נתונים למו"מ.

 

ההשקעה באנדוור נועדה לשרת את המסר שבן סלמאן מעוניין להעביר גם בסעודיה וגם בקרב הקהילה הבינלאומית. בבית, יורש העצר חשוף לביקורת נוקבת מצד גורמים שמרנים על ההשקעות הגדולות שהוא מקדם בתחום תרבות הפנאי והבידור. הממסד השמרני חושש כי ההשקעה בתעשיית הבידור תוביל למגמת "חילון" בממלכה ולפגיעה בתדמיתה כשומרת המקומות הקדושים לאסלאם. בה בעת, כלפי חוץ מאותת בן סלמאן, כי ערב הסעודית רצינית ברפורמות הכלכליות שלה ובפתיחות כלפי מגזרים כלכליים נוספים מעבר לתעשיית האנרגיה.

 

מוחמד בן סלמאן מוחמד בן סלמאן צילום: איי אף פי

 

המסע של בן סלמאן בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, שבמהלכו הוא צפוי לבקר גם במשרדי ענקיות הטכנולוגיה אפל וגוגל, מגיע בזמן קריטי עבור הממלכה. שבועות ספורים אחרי סיומו של מסע מעצרים מתוקשר נגד בכירי עולם העסקים בסעודיה, הנסיך הסעודי מעוניין לפזר חששות בקרב משקיעים זרים. השלטונות בסעודיה טוענים כי ההסכמים עם העצורים לא רק שהעבירו מסר חריף נגד השחיתות, אלא הכניסו לקופתה של הממלכה 100 מיליארד דולר. זאת בזכות הסכמים שהושגו עם העצורים. מנגד, ההתנהלות הכוחנית של השלטונות בריאד הרחיקה השקעות זרות מהפרויקטים השאפתניים של מב"ס.

 

עבור קרן ההון הריבונית, השקעה של מאות מיליוני דולרים בסוכנות הכשרונות ההוליוודית היא פעוטה לעומת מסע יחסי הציבור שתזכה בו בתמורה. תיק ההשקעות שלה עומד על למעלה מ־100 מיליארד דולר ומתרכז ברובו בחברות סעודיות מובילות, כמו ענקית הפטרוכימיקלים סאבכ וחברות החשמל והתקשורת. לצד זאת, לקרן גם מספר השקעות בינלאומיות מעניינות. הבולטת שבהן, השקעה של כ־3.5 מיליארד דולר בחברת שיתוף הנסיעות אובר. בחוגים מסוימים בסעודיה נמתחה ביקורת על ההשקעה לנוכח התוצאות הפיננסיות המאכזבות של האפליקציה.

 

הקרן הסעודית היא גם המשקיעה המובילה בסופטבנק, קרן ההשקעות הטכנולוגיות הגדולה בעולם, שבה התחייבו הסעודים להשקיע כ־45 מיליארד דולר במהלך חמש השנים הקרובות. כן הזרימה הקרן 20 מיליארד דולר לקרן ההשקעה בתשתיות של בלאקסטון, הפעילה בעיקר בפרויקטים בארה"ב.

 

בסביבתו של מב"ס רואים חשיבות רבה בביקור בארה"ב, שכן על מנת ליישם את חזונו לרפורמה כלכלית משמעותית, ערב הסעודית זקוקה לזרם מסיבי של השקעות זרות.

 

בשנים האחרונות מתמודדת הממלכה עם ירידה בהכנסות הנפט ועם נטל הוצאות אדיר של המלחמה בתימן. בנוסף, כדי למתן את הביקורת הציבורית הגואה לנוכח צעדי צנע, הוריד השנה יורש העצר את הרגל מהדוושה וחילק לאזרחיו הטבות בשווי של כ־20 מיליארד דולר, שאותן תכנן במקור לקצץ. ההוצאות המאמירות מגיעות על רקע צניחה בהכנסות שהביאה לגירעון תקציבי של כ־61 מיליארד דולר ב־2017, המייצגים כ־9% מהתמ"ג.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x