הקואליציה החדשה באיטליה מאיימת על התאוששות גוש היורו
הממשלה המתהווה ברומא מאתגרת את כללי התקציב האירופיים, ואלמוניות המועמד לכהן בראשותה הזניקה את תשואת האג"ח לרמת מדינה מתפתחת
חלום הבלהות של מנהיגי האיחוד האירופי מתגשם, וכנראה שקוראים לו ג'וזפה קונטה.
- לא להשאיר את איטליה מאחור
- מפלגת חמשת הכוכבים האיטלקית זכתה בכ-30% מהמושבים בפרלמנט
- נתון מדאיג לממשלת איטליה: שיעור העוני בשיא של יותר מעשור
הפרופסור האלמוני למשפטים מאוניברסיטת פירנצה הוא מועמד הפשרה לתפקיד ראש הממשלה שהציגו מפלגת הימין הקיצוני האיטלקית "הליגה" ומפלגת "5 הכוכבים" הפופוליסטית, לנשיא סרג'יו מטארלה. הבחירה במועמד חסר נסיון פוליטי הוסיפה לחשש המשקיעים, שגם כך תודלק בהסכם הקואליציוני שהשיגו לואיג'י די מאיו, מנהיג 5 הכוכבים, ומתאו סלביני, מנהיג הליגה, בסוף השבוע שעבר. בגלל החשש הזה, התשואה על האג"ח של ממשלת איטליה, זינקה עד ל־2.4%. זאת, יותר מאג"ח נקובות ביורו של ממשלת אינדונזיה, למשל, שהיא כלכלה מתפתחת ולכן עלויות מימון החוב שלה אמורות להיות גבוהות יותר משל כלכלה מפותחת כשל איטליה.
חבירה של הליגה ומפלגת 5 הכוכבים הוא התסריט ממנו חששו באיחוד האירופי יותר מכל. החששות אף התגברו נוכח אופי ההסכם הקואליציוני בין שתי המפלגות, שזכו יחד ביותר ממחצית המושבים בפרלמנט האיטלקי בבחירות שנערכו במרץ. אף שהדרישות הראשוניות למחיקת חובות של 250 מיליארד יורו מצד הבנק המרכזי האירופי והקמת מנגנון שיאפשר יציאה של איטליה מגוש היורו לא הגיעו להסכם הסופי, הוא מכיל סעיפים שקוראים תיגר על סמכויות האיחוד האירופי. כך למשל, קוראות המפלגות ל"הערכה מחודשת" של "הממשל הכלכלי באיחוד האירופי. בתרגום לאירופית, זוהי הצהרה של רומא על כוונתה להתנער מכללי המשמעת התקציבית של האיחוד האירופי, הקובעים תקרת גירעון של 3% למדינות החברות. שר האוצר הצרפתי ברונו לה־מר התייחס לעניין בראיון שנתן לתחנת "רדיו אירופה 1" ואמר כי התנערות של איטליה מתקרת הגירעון "תסכן את עתיד היורו". סלביני מהליגה ניצל את ההזדמנות כדי לצבור עוד נקודות לתדמיתו, וכתב בתגובה בחשבון הטוויטר שלו כי "זוהי עוד פלישה לא מקובלת למגרש שלנו. לא ביקשתי את קולות הבוחרים כדי להנציח את העוני, חוסר הביטחון וההגירה".
נקודה נוספת שנמצאת בהסכם היא ההבטחה לקבוע קצבה אוניברסלית לכל אזרח. מנהיג מפלגת 5 הכוכבים די מאיו צפוי להתמנות לשר לענייני תעסוקה או פיתוח כלכלי כדי לקדם מטרה זו. סלביני צפוי להחזיק בתיק הפנים, כדי לממש את הבטחותיו להיאבק בהגירה לאיטליה, בעיקר מאפריקה והמזרח התיכון. מימון התוכניות הללו עלול להיות בעייתי מאוד לנוכח כוונת הממשלה המתגבשת להוריד מסים ולבטל את הרפורמה בפנסיות מ־2011, שהעלתה את גיל הפרישה של הגברים האיטלקים מ־65 ל־66.5 ושל הנשים מ־62 ל־65.
בחירה מפתיעה
מינויו של ראש הממשלה המיועד קונטה (53), ממתין לאישור הנשיא סרג'יו מטארלה. הבחירה בו מפתיעה לנוכח הבוז שהפגינו הליגה ומפלגת 5 הכוכבים לממשלות טכנוקרטיות איטלקיות בעבר. כדי להסביר את סיבוב הפרסה, הצהיר די מאיו ש"ג'וזפה קונטה הולך להיות ראש ממשלה פוליטי של ממשלה פוליטית שהורכבה על ידי כוחות פוליטיים, במיוחד אלו שקיבלו את קולות הבוחרים".
אבל השאלה המרכזית מבחינת האיחוד האירופי, היא האם הבלמים והאיזונים של הרפובליקה האיטלקית יעבדו. למרות שהתפקיד ייצוגי בעיקרו, הנשיא מטארלה יכול לעצור החלטות פוליטיות הסותרות את החוקה האיטלקית. סביר להניח שמטארלה, שופט לשעבר, לא יהסס להפעיל סמכות. בנוסף, הנציגים בפרלמנט האיטלקי לא מחוייבים להישאר במפלגה שמטעמה הם נבחרו, ויכולים לעבור סיעות במהלך הכהונה. המצב הזה, שהביא לאיטליה חוסר יציבות פוליטית במשך שנים ארוכות, עשוי להיות זה שימנע מהקואליציה, המחזיקה ברוב של 6 מושבים בלבד, לפרוק כל עול ולהתנער מהמסגרת האירופית אליה מחוייבת איטליה. המבחן הגדול של הממשלה החדשה יהיה באישור התקציב לשנה הבאה, אז יקבלו השווקים איתות לגבי מידת הסכנה שצופנת ההנהגה החדשה באיטליה לאירופה כולה.