היועץ הכלכלי של טראמפ: "אין התקדמות משמעותית בשיחות הסחר עם סין"
לארי קודלו הכחיש את הפרסום שלפיו הנשיא האמריקאי ביקש מבכירים בממשל לעבוד על טיוטה להסכם סחר עם סין; הדיווח הגיע לאחר סדרת ציוצים של טראמפ לפיהם שוחח עם נשיא סין והשניים מתכננים להיוועד בפגישת ה-G20
לארי קודלו, היועץ הכלכלי הבכיר בבית הלבן, אמר כי הנשיא דונלד טראמפ לא ביקש מבכירי ממשלו להתחיל ולגבש טיוטה להסכם סחר עם סין. זאת, בניגוד לדיווח בבלומברג מוקדם יותר היום.
- התקווה להסכם סחר בין ארה"ב לסין דוחפת מעלה את בורסות אסיה
- ממקסיקו ועד סין: מדוע השווקים המתעוררים כל כך חשובים לכיס שלנו
- תביעה בארה"ב: מרגלים סינים ניסו לגנוב טכנולוגיית מטוסים
הדיווח על הכנת הטיוטה התפרסם לאחר שטראמפ צייץ כי שוחח עם נשיא סין על ההסלמה במתיחות הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. טראמפ כינה את השיחה "טובה וארוכה" והוסיף כי השניים מתוכננים לקיים פגישה אישית בכנס מדינות G20 שיתקיים בהמשך החודש בארגנטינה.
"אין התקדמות משמעותית לקראת עסקה עם סין", אמר קודלו ל-CNBC. לדבריו, טראמפ עשוי להטיל מכסים נוספים על סין - בהתאם להתקדמות השיחות בין המדינות.
על אף התגברות התלונות לגבי ההתנהלות של סין ואיומים חדשים להטלת מכסים נוספים על ייבוא סיני, טראמפ מעוניין להשיג הסכם סחר עם סין, כך לפי לאנהי צ'ן, מומחה לסין וחוקר שותף במכון הובר. בראיון ל-CNBC, טען צ'ן שהציוץ של טראמפ על "שיחה ארוכה וטובה" שקיים עם נשיא סין הוא אחד מכמה "סימנים מקדימים" לכך שבבית הלבן מקווים באמת ובתמים לפתור את המחלוקת המתמשכת עם הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. "ההרגשה שלי היא שהנשיא רוצה להגיע להסכם עם סין בשלב מסוים", אמר צ'ן.
Just had a long and very good conversation with President Xi Jinping of China. We talked about many subjects, with a heavy emphasis on Trade. Those discussions are moving along nicely with meetings being scheduled at the G-20 in Argentina. Also had good discussion on North Korea!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 1, 2018
סימנים נוספים לדבריו הם האופן שבו מקדמים בבית הלבן את הפגישה המתוכננת בין טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בכנס מדינות G20 בהמשך החודש. טראמפ עצמו ציין את הפגישה באחד הציוצים האחרונים שלו וטען כי שיחות הסחר "מתקדמות היטב, לקראת הפגישה פנים מול פנים של שני המנהיגים.
"אני מאמין שהם מחפשים איזו התקדמות, אפילו קלה. הם רוצים להיות מסוגלים לומר: 'הגענו להסכמה על מהלך קטן של משהו' ולהשתמש בזה כזרז להגיע להסדר נוסף בנושאי המסחר בין ארה"ב וסין", הוסיף צ'ן, שמשמש כמרצה בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת סטנפורד.
לדבריו, מחלוקת הסחר עם סין היא "הנטל הגדול ביותר" על ארה"ב לקראת השנה החדשה. להערכתו, טראמפ "מבין שהוא נכנס לתוך מעגל של פעולות". כלומר, אף שהוא שומר על הרטוריקה הפוליטית שלו נגד סין, החשש לגבי ההשפעות על הכלכלה האמריקאית מתחיל להשפיע על קבלת ההחלטות שלו. לכן צ'ן מעריך שנראה בחודשים הבאים הפחתה במתיחות הסחר.
מנגד, חברת הייעוץ יורואסיה מעריכה כי עוד נותרו מכשולים רבים בדרך לפתירת המשבר. "הפער בנושאים המרכזיים נותר גדול, ולא מופעל על טראמפ מספיק לחץ פוליטי כדי שיסכים להסכם חלש עם סין", כתבו האנליסטים של החברה. לקראת הפגישה המתוכננת בין המנהיגים, מזהירים בחברה כי הגישה האמריקאית עלולה לחבל בסיכויים להגיע להבנות. "כפי שקרה כבר במו"מ בין סין וארה"ב בשנה האחרונה, טראמפ עשוי להגיב לסנטימנט החם מצידו של שי, אך יכול לשנות במהירות את דעתו אם יועצי המסחר שלו ישכנעו אותו שארה"ב יכולה להשיג עסקה טובה יותר אם תמשיך להפעיל לחץ".