$
כלכלה ומדיניות

ראיון כלכליסט

העו"ד הבריטי אנדרו דרווין: "בריטניה תמצא נוסחה להשגת הסכם גם ברגע האחרון"

המפלה שספגה ראשת ממשלת בריטניה בפרלמנט פתחה פתח למגוון תרחישים, ביניהם האפשרות של ביטול הברקזיט. בשיחה עם "כלכליסט" מסביר דרווין, שהשתתף בגיבוש דו"ח מקיף על השלכות הברקזיט, מדוע הוא אופטימי

תמר טוניק 09:3217.01.19

בעקבות המפלה שספגה שלשום ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי בהצבעה על הסכם הברקזיט, צפה ועלתה האפשרות לפרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם. בשיחה עם "כלכליסט" מלונדון, הסביר עורך הדין אנדרו דרווין מה האופציות שמונחות על השולחן.

 

 

 

דרווין הוא שותף בכיר ויו"ר גלובלי משותף בפירמת עורכי הדין DLA PIPER, הפועלת בישראל מאז 2012 באמצעות עורכי הדין ג'רמי לוסטמן ונעמי מרילס. בשיתוף עם ארגון הגג של תעשיית נותני השירותים הפיננסיים בבריטניה, TheCity UK, דרווין לקח חלק בגיבוש דו"ח מקיף על השלכות הברקזיט.

 

מה הקושי העיקרי שעמו מתמודדת כעת ממשלת בריטניה?

"מפלגת הלייבור שבאופוזיציה גיבשה מסמך עקרונות משלה לגבי איחוד מכסים, ועמדת הממשלה היא שאי אפשר לעשות זאת, מכיוון שעיקרון מהותי של הברקזיט זו האפשרות לדון בהסכמי סחר חדשים עם מדינות שאינן חברות באיחוד האירופי. איחוד מכסים לא יאפשר זאת. באופן אידיאלי, אם הממשלה תוכל לשכנע את הלייבור להצטרף לנוסח של ההסכם, אנחנו נראה התקדמות. אבל קשה מאוד להבין איך זה יקרה, גם משום שהאופוזיציה מעוניינת בתרחיש של בחירות".

 

תרזה מיי. "כלכלת בריטניה חזקה מאוד" תרזה מיי. "כלכלת בריטניה חזקה מאוד" צילום: אי פי איי

 

 

מדוע הפרלמנט הבריטי מתנגד כל כך להסכם של מיי?

"בריטניה מפולגת מאוד סביב הברקזיט, והפילוג הזה משתקף היטב בפרלמנט. יש כאן הרבה מאוד השקפות. מ'בואו ננסה לעצור את זה', ועד 'אנחנו צריכים לעזוב בבת אחת'. בתנאים האלה, קשה מאוד לגבש הסכם".

 

מה צפוי לקרות עכשיו?

"מיי הבטיחה לקיים שיחות חוצות מפלגות כדי למצוא נוסחה שתתקן את ההסכם באופן שיזכה לתמיכת הרוב. אבל זה יהיה קשה מאוד, כי האיחוד האירופי לא יאפשר לעצמו להיכנס לסדרה של ויתורים לבריטים. אני די בטוח שהאיחוד יהיה מוכן לערוך קצת תיקונים בהסכם, אבל הוא לא יעשה זאת עד שיהיה בטוח שהוויתורים שיעשה יובילו להצבעה מוצלחת. האיחוד האירופי ימתין עתה, לדעתי, שממשלת בריטניה תבוא ותאמר מה היא צריכה כדי לזכות ברוב להסכם".

 

 

 

 

"צריך לזכור שמבחינה היסטורית, היו רגעים חשובים בתולדות האיחוד האירופי, כאשר ממש ברגע האחרון, ואפילו אחרי הרגע האחרון, הגיעו להסכמות. למשל, במקרה של משאל העם שקיימו הדנים על אמנת מאסטריכט".

 

ברקזיט קשה הוא תרחיש ריאלי להערכתך?

"מבחינה חוקית, התוצאה הברורה היחידה זה ברקזיט קשה, כי התנענו את התהליך. אלא אם נסכים על משהו אחר, זה מה שיקרה. הפרלמנט העביר החלטות לפיהן לא צריך לקרות ברקזיט כזה, אבל אין להן מעמד חוקי מבחינת האיחוד. האם אני חושב שזה תרחיש סביר? לא. אני חושב שאנחנו נמצא נוסחה שתאפשר להגיע להסכם. ייתכן ונקבל ארכה, אבל אני מאמין שיהיה הסכם של הרגע האחרון שיגובש ב'חדרים מלאי עשן'. אחרי לילה של דיונים, עם שחר, תכונס מסיבת עיתונאים שבה מיי ונשיא המועצה האירופית דונלד טוסק, שניהם טרוטי עיניים, יודיעו כי גיבשו הסכם שיעבוד".

 

אם יקרה, מה יהיו ההשפעות של ברקזיט קשה?

"בטווח הקצר והבינוני, בריטניה תחווה קושי כלכלי שלא היתה חווה במקרה של הישארות. בטווח הרחוק, כלכלת בריטניה חזקה מאוד, כך שהיא תמצא דרך למקם את עצמה מחדש. לבריטים תמיד היתה תחושה מסוימת של בידול מאירופה, בריטניה לא אימצה את היורו למשל, כך שמבחינה מסורתית תמיד היינו פתוחים במידה רבה להשקעות זרות ישירות. התנאים שהפכו את הכלכלה לחזקה מאוד, עדיין כאן. אנשים עושים עסקים בלונדון ומשתמשים בחוק האנגלי בחוזים גלובליים בגלל הכבוד הרב למוסדות הבריטיים, והדבר הזה יימשך. כך שאני לא פסימי לגבי הטווח הרחוק. בוודאי נעשה יותר עסקים עם מדינות מחוץ לאיחוד, אבל נמשיך להיות שותפת סחר חשובה עבור גרמניה וצרפת".

אנדרו דרווין: "אנשים עושים עסקים בלונדון ומשתמשים בחוק האנגלי בחוזים גלובליים בגלל הכבוד הרב למוסדות הבריטיים. והדבר הזה יימשך" אנדרו דרווין: "אנשים עושים עסקים בלונדון ומשתמשים בחוק האנגלי בחוזים גלובליים בגלל הכבוד הרב למוסדות הבריטיים. והדבר הזה יימשך" צילום: Alex Griffiths

 

 

מה תהיה התוצאה של משאל עם נוסף אם יתקיים?

"ההנחה הרווחת היא שהתוצאה תהיה הפוכה למשאל העם של 2016. אם השאלה שעליה יתבקשו האזרחים להשיב תהיה LEAVE או REMAIN, יהיה רוב להישארות. אבל, משאל עם שני אולי לא יציב שאלה פשוטה כזאת, אלא משהו כמו 'האם אתה מעוניין בברקזיט? איזה ברקזיט אתה רוצה?'. צריך לזכור שבזמן שחלף מאז המשאל הקודם, הדמוגרפיה השתנתה. מבין המבוגרים שתמכו בברקזיט, הרבה כבר לא איתנו. במקביל, ישנם 2 מיליון אנשים או יותר שהגיעו לגיל 18 וצפויים להצביע בעד הישארות. הצעירים רואים את עתידם בעולם גלובלי והם תומכים בכך. בתרחיש של רוב להישארות, עסקים ינשמו לרווחה, אבל אחרים ירגישו שגנבו אותם. כך שלא יהיה סוף למחלוקות הפנימיות, והממשלה תצטרך להתייחס לנושאים שהולידו את ההצבעה מלכתחילה".

 

אתה אישית בעד או נגד ברקזיט?

"אני תומך בהישארות, כי עבדתי כל חיי בפירמה שהרוויחה מגלובליזציה. אבל אני גם מבין ומכבד את מי שלא הרוויחו מכך וסבלו מהלחצים שפועלים על המערך הסוציאלי, מערך הבריאות והחינוך, בגלל ריבוי מהגרים באזורים מסויימים בבריטניה".

 

לונדון תצליח לשמור על מעמדה כבירה פיננסית עולמית?

"הכשרונות נמצאים כאן, המבנה הרגולטורי ומערכת המשפט שתומכת בה נמצאים כאן. אי אפשר להמציא מערכת כזאת מחדש בן לילה. קיימים כמובן מרכזים פיננסיים חשובים אחרים, כמו פרנקפורט או פריז, אבל שם אין את עומק המשאבים והידע כמו בלונדון. מהעולם כולו מגיעים לעבוד במגזר הפיננסי בלונדון, וזה אחד מסודות ההצלחה שלו. אסור לנו לאבד את זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x