$
כלכלה ומדיניות

המשבר בוונצואלה: "ארה"ב תמנע מניקולס מדורו גישה להכנסות נפט"

כלכלנים מעריכים כי בשל ניתוק היחסים, כספי הנפט שקונה ארה"ב מוונצואלה יגיעו לחשבונות שבשליטת מנהיג האופוזיציה שהוכר כנשיא; דיווחים: בנק אנגליה דחה את בקשת משטר מדורו למשוך זהב בשווי 1.2 מיליארד דולר

שירות כלכליסט 22:3126.01.19

המשבר הפוליטי בוונצואלה מחריף, ויותר מדינות מראות נכונות להתערב.אחרי שארה"ב הודיעה בשבוע שעבר כי היא מכירה במנהיג האופוזיציה חואן גויאדו כנשיא, גם גרמניה, צרפת וספרד הודיעו אתמול כי אם תוך 8 ימים לא יכריז הרודן ניקולס מדורו על בחירות דמוקרטיות, הם יכירו בגויאדו כנשיא המדינה. לצד ארה"ב הודיעו בשבוע שעבר גם ברזיל, קולומביה, ארגנטינה וקנדה על הכרה בנשיאותו של גויאדו.

 

מנגד, רוסיה, טורקיה וסין הודיעו כי הן ממשיכות להכיר בנשיאותו של מדורו, שניצח באופן לא הוגן בבחירות שנערכו במאי. לעת עתה עומד הצבא הוונצואלי לצידו של מדורו, אך אתמול קרא גואידו לצבא "לעבור לצד של העם", בהופעתו הפומבית הראשונה מאז יום רביעי האחרון.

 

ונצואלה היא המדינה עם עתודות הנפט הגדולות בעולם, ונפט היה אחראי ל־90% מהיצוא שלה ב־2016. בתקופת שלטונו של הוגו צ'אבס, מ־1999 עד מותו ב־2013, נהנתה ונצואלה מהכנסות גבוהות מנפט, שאפשרו לממשלה לממש את האידיאולוגיה הסוציאליסטית־לאומנית של הרודן. אחרי מותו ירש אותו סגנו ניקולס מדורו, ובשנה הראשונה לכהונתו צנח מחיר הנפט מיותר מ־100 דולר לחבית לכ־50 דולר כיום. אובדן ההכנסות יצר קטסטרופה במדינה, שהובילה למחסור חמור במוצרי יסוד, רעב ואלימות ברחובות. מדורו הגיב לתסיסה בהידוק אחיזתו בשלטון, ולא הכיר בדרישות האופוזיציה לקיים משאל עם על המשך כהונתו ובחירות בפיקוח בינלאומי.

 

האנליסט אנתוני סימונד מהבנק הסקוטי אברדין סטנדרד, אמר ל"פייננשל טיימס" כי כל ירידה משמעותית נוספת במחיר הנפט, שנע כיום סביב 50 דולר לחבית, תביא לנפילת שלטונו של מדורו. הוא הבהיר כי לניתוק היחסים של ונצואלה עם ארה"ב, שעליו הכריז מדורו ביום חמישי, יש מחיר כבד. "רוב הנפט של ונצואלה עדיין נמכר לארה"ב, ואם וושינגטון תחליט להעביר את התמורה לחשבונות שמשוייכים לאספה הלאומית, שבה שולט גואידו, מדורו לא יוכל להחזיק זמן רב".

 

גורם לחץ נוסף על ארמון הנשיאות בקראקס הבירה הוא שיעור האינפלציה הבלתי נתפס, שלפי קרן המטבע הבינלאומית עלול להגיע השנה ל־10,000,000%. בדו"ח שפירסמה חברת הייעוץ "קפיטל אקונומיקס" ללקוחותיה, נכתב כי "מדינות בדרך כלל לא נשארות במצב של היפר־אינפלציה יותר משנתיים, והיפר אינפלציה בדרך כלל גורמת לחילופי שלטון. בוונצואלה יש היפר־אינפלציה כבר 14 חודשים".

 

איפה הזהב?

 

בתוך כך, משטרו המתערער של מדורו נכשל בניסיונו הנואש למשוך זהב בשווי 1.2 מיליארד דולר מבנק אנגליה, כך לפי דיווחים המצטטים אנשים המעורים בנושא שביקשו להישאר בעילום שם.

 

לדבריהם, החלטת הבנק המרכזי של אנגליה לדחות את בקשת המשיכה של נציגיו של מדורו התקבלה לאחר שבכירים בממשל האמריקאי, בהם מזכיר המדינה מייק פומפיאו והיועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון, הפעילו לחץ על הרשויות הבריטיות לעזור במאמצים למנוע מהמשטר בוונצואלה גישה לנכסים הבינלאומיים שלו.

 

מטילי הזהב שממשל מאדורו ביקש למשוך מאנגליה, הם חלק ניכר מעתודות המט"ח בשווי 8 מיליארד דולר שמוחזקות על ידי הבנק המרכזי של ונצואלה. ואולם מיקום שאר הכספים לא ברור. טורקיה אמנם התגלתה לאחרונה כיעד חדש לזהב של ונצואלה, אך בארה"ב מפעילים לחץ על המדינה להפסיק לקבל את משלוחי הזהב.

 

הניסיונות להשיב את הזהב מאנגליה נמשכים כבר כמה שבועות. נשיא הבנק המרכזי של ונצואלה קליקסטו אורטגה עמד בראש משלחת שטסה ללונדון בניסיון לקבל גישה לזהב, כך לפי המקורבים. אך השיחות הללו לא צלחו, והתקשורת בין שני הצדדים נקלעה מבוי סתום, עד כדי כך שלבכירים בבנק המרכזי בוונצואלה נמסר כי עובדי הבנק האנגלי לא מורשים לענות לפניות שלהם.

 

ניקולאס מדורו ניקולאס מדורו צילום: רויטרס

 

מהבנק המרכזי של אנגליה סרבו להגיב על ענייני הנכסים של ונצואלה, וטענו כי הם "מספקים שירותי בנקאות" למספר גדול של לקוחות והם "אינם מגיבים על הקשרים הללו".

 

זהב מהווה חלק קריטי מעתודות המט"ח של ונצואלה כבר שנים. הוגו צ'אבס, המנהיג הקודם של המדינה, השקיע את מרבית כספי הנפט של ונצואלה בזהב, בין השאר בשל סלידתו מהדולר. ב-2011 הוא הורה להשיב זהב בשווי 11 מיליארד דולר מהבנק המרכזי של אנגליה ומוסדות זרים אחרים. אולם, בשנים האחרונות בשל מצבה הכלכלי החמור של המדינה החלו מאדורו למכור את הזב בניסיון לגייס כסף להשיב חובות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x