מדורו סוגר את ונצואלה: הרוגים בגבול, חיילים ערקו
שבת דרמטית בדרום אמריקה: ארה"ב, ברזיל וקולומביה מתכוונות להעביר לתוך ונצואלה משאיות עם הסיוע שהבטיח מנהיג האופוזיציה, אך הנשיא מדורו חסם את הגבולות. תושבים רעבים ללחם מתעמתים עם חיילים כדי לאפשר את הכנסת הציוד. סדקים בצבא: 4 חיילים ברחו לקולומביה
- קצת עזרה לידידים: החברה המסתורית שמעבירה זהב מוונצואלה לטורקיה
- 10 המדינות המסוכנות ביותר לטיול לבד: ונצואלה בראש
- ארה"ב: הטלנו סנקציות על תעשיית הנפט של ונצואלה
הערב טען גוואידו כי משאית ראשונה עם סיוע עברה את הגבול מקולומביה ונכנסה לוונצואלה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי חיילים מוונצואלה שקיבלו הוראה לחסום גשר בגבול בין המדינות ירו גז מדמיע כדי להרחיק עשרות חברי פרלמנט מהאופוזיציה ופעילי אופוזיציה אחרים שצעדו לעבר הגבול כדי לקבל לידיהם את הציוד.
האופוזיציה קראה בסוף השבוע לאזרחי ונצואלה ללוות בהפגנות המונים את המשאיות שעליהן קרוב ל-200 טונות של מוצרי סיוע - כולל מזון ותרופות. את רוב הסיוע שלחה ארה"ב. אנשי מדורו טוענים כי משלחת הסיוע היא פלישה בהובלת ארה"ב, וכי במקום זאת צריכה וושינגטון לסייע לתושבי ונצואלה על-ידי הסרת הסנקציות מעליה. ארגוני זכויות אדם מתחו בקורת על האופוזיציה בוונצואלה וטענו כי היא משתמשת במשלוח הסיוע כנשק פוליטי.
הבוקר בשעה מוקדמת החלו עימותים בעיירה אוּרנה שבגבול בין ונצואלה לקולומביה: תושבים החלו לפנות בכוח מחסומי מתכת צהובים וגדרות תיל שנועדו לחסום את גשר פרנסיסקו דה פאולה סנטנדר, ובתגובה ירה המשמר הלאומי גז מדמיע. המפגינים, שחלקם היו רעולי פנים ויידו אבנים, דרשו לאפשר את העברת הסיוע.
דרמה קטנה התחוללה הבוקר כשבמעבר גבול אחר נטשו ארבעה מאנשי המשמר הלאומי של ונצואלה את עמדותיהם, ברחו לקולומביה וביקשו עזרה. מדובר באחת העריקות הראשונות מצבא ונצואלה מאז שארה"ב ובעלות בריתה הכירו בגוואידו כנשיא הלגיטימי של ונצואלה ונתנו את האות להחרפת העימות הפוליטי הפנימי. גוואידו יתקשה מאוד לסלק את מדורו מהשלטון בלי תמיכת הצבא, אבל עד כה בעלי הדרגים הגבוהים בצבא הפגינו נאמנות מלאה למדורו. לכן לכל דיווח על עריקה, גם אם בדרגים נמוכים, עשויה להיות משמעות רבה.
בסרטון שפרסמה קולומביה ושמתעד את העריקה נראו שלושה גברים עוברים דרך הקהל כשרוביהם ואקדחיהם מעל לראשיהם כסימן כניעה. החיילים הצעירים קיבלו הוראה לשכב כשפניהם כלפי הקרקע - ופקידי רשות ההגירה של קולומביה דרשו מהסובבים הזועמים להתרחק. "חשבתי על זה במשך כמה ימים", נשמע אחד החיילים אומר. הוא קרא לעמיתיו להצטרף אליו ולהפסיק לתמוך בממשלתו של מדורו: "יש אי-שביעות רצון גדולה בתוך הכוחות, אבל יש גם הרבה פחד", העיד.
"אני חייבת, אין לחם"
לפני הזריחה אילץ המשמר הלאומי של ונצואלה אנשים להתרחק מכביש המוביל לגשר סימון בוליבר המחבר את ונצואלה לקולומביה. ממשלת ונצואלה הבהירה עוד לפני כן כי היא סוגרת שלושה גשרים בגבול. "אנחנו עייפים. אין עבודה, אין כלום", אמרה אדריאנה מונטנז, בת 31, ישובה על שפת המדרכה ומזילה דמעות בגלל הגז שפיזרו כוחותיו של מדורו. מונטנז, אם חד-הורית שאיבדה בדצמבר את עבודתה כתופרת, סיפרה שנאלצה לנחם את בתה בת העשר, שפחדה להישאר יתומה כשאמה החליטה להצטרף להפגנה שנערכה היום. "אמרתי לה שאני חייבת לצאת לרחובות כי אין לחם. ועדיין, החיילים האלה מפחידים. זה כאילו הם צדים אותנו".
גוואידו ונשיאי קולומביה וצ'ילה נפגשה היום בגשר טיינדיטס בגבול ונצואלה-קולומביה, ושם הם צפויים לשאת דברים בפני התקשורת לקראת העברת הסיוע. מנהיגים בעולם, בהם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, הפצירו בשני הצדדים בסכסוך בוונצואלה להימנע מאלימות, אבל אתמול כבר גבתה האלימות הרוג ופצועים: גבר ואישה בני שבט ילידים נהרגו ו-22 אחרים נפצעו בעימותים עם כוחות הביטחון של ונצואלה שאכפו בכוח את הוראתו של מדורו למנוע העברת חומרי סיוע דרך מעבר גבול מברזיל.
העברת הסיוע באה כשברקע קונצרט ענק בעיר הקולומביאנית קוקוטה הסמוכה לגבול ונצואלה. הקונצרט, בארגונו של המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון, נועד להפעיל לחץ על מדורו לקבל את הסיוע. כ-200 אלף איש באו אל המופע כדי לצפות בכוכבי פופ, כגון הכוכב הגדול חואנס. מנהיג האופוזיציה גוואידו, שהפר אתמול צו של בית משפט בוונצואלה המונע ממנו לצאת מהמדינה והגיע לקולומביה, הפתיע כשבא בעצמו למופע. "חואן הגיע! חואן הגיע!", צעקו אנשים כשהבחינו בו מחייך ליד הבמה. מפלגתו של מדורו ארגנה מופע משלה בצד השני של הגבול - אך רק מעטים הגיעו אליו.