$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

שקרים, תוקפנות והתנשאות: רק וואווי אשמה בחשדנות שהיא מעוררת במערב

ענקית הטלקום הסינית מתמודדת עם צרות מסביב לגלובוס, החל מעובדים החשודים בריגול וכלה בממשלות שחוסמות עסקאות עמה. לפי עובדים בחברה, התעלמות סדרתית של ההנהלה מעצות שותפים מערביים הביאה אותה להיכן שהיא היום

קתרין היל, פייננשל טיימס 10:2426.02.19

כמעט שנה עברה מאז פוטר וויליאם פלאמר מעבודתו כראש מחלקת יחסי ציבור וממשל בשלוחת וואווי בארה"ב.

 

 

 

למרות הזמן שעבר, הוא התקשה לא להתעצבן כשהוא צפה במעסיקתו שוקעת בביצה של האשמות מצד הממשל האמריקאי על היותה סיכון ביטחוני וגנבת סדרתית של סודות מסחריים. הנקודה שהרגיזה את פלאמר יותר מהכל, היא הדרך שבה וואווי התמודדה עם המשבר.

 

בשני ראיונות נדירים שנתן בשבוע שעבר, הגיב מייסד וואווי רן ז'נגפיי בבוטות להאשמות האמריקאיות. לרשות השידור הבריטית (BBC) הוא אמר שארה"ב לא תוכל "לחסל" את החברה שהקים והוסיף ש"גם אם האור במערב יכבה, במזרח הוא עדיין יאיר. אמריקה לא מייצגת את העולם". מבחינת רן, לשעבר מהנדס בצבא הסיני שנמנע מחשיפה בתקשורת, הראיונות היו צעד נוסף במתקפת הנגד של וואווי על החזית שמאיימת לפגוע בעסקיה הגלובליים.

 

פלאמר מתקשה למצוא היבטים חיוביים באסטרטגיית יחסי הציבור של וואווי לנוכח הקשיים. הטון התוקפני של המנכ"ל רן מעביר, לדעתו, את המסר הלא נכון בזמן הלא נכון. "לפני חמש שנים היה זמן טוב לעשות את זה. אני לא בטוח אם זה רעיון טוב עכשיו".

 

מראית עין של שקיפות

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי לחתום השבוע על צו שמונע מספקיות סלולר אמריקאיות לרכוש ציוד טלקומוניקציה מוואווי. המהלך לא ישנה הרבה בפועל: לחץ שהפעיל הממשל על חברות אמריקאיות ומאמצים לחסום השקעות של וואווי בארה"ב גרמו לכך שהמסע בן 18 השנים של החברה לפרוץ לשוק האמריקאי ירד לטמיון.

 

מייסד וואווי, רן ז'נגפיי מייסד וואווי, רן ז'נגפיי צילום: בלומברג

 

 

אבל וושינגטון לא מסתפקת בכך, ומפעילה לחץ על בנות בריתה לחסום את הגישה של וואווי לשווקים שלהן מסיבות ביטחוניות. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא מעצרה בקנדה של מנג וואנז'ו, סמנכ"לית הכספים של וואווי ובתו של רן, בעקבות צו הסגרה שהוציאה ארה"ב על הפרות לכאורה של הסנקציות על איראן מצדה של וואווי. מנג והחברה מכחישות את המיוחס להן.

 

"הג'יהאד נגד וואווי בשנה האחרונה יקשה על כל מומחה ליחסי ציבור וממשל להביא תוצאות טובות עבורה", אומר לוביסט בכיר שעבד עבור וואווי עד השנה שעברה. "הבעיה היא שוואווי עצמה החמירה את המצב. היא מעולם לא ניגשה באופן עקבי ואסטרטגי לניהול התדמית שלה", הסביר הלוביסט, שדיבר בעילום שם.

 

לוואווי לא היו חסרים יועצים. מאז שנות התשעים הענקית הסינית חברה לכמה מהחברות המובילות במערב: היא שכרה את שירותיה של יבמ כדי לרענן את שיטות הניהול שלה, את ביין קפיטל כשותפה לרכישת חברות אמריקאיות, ואת פירמת הייעוץ של וויליאם כהן, לשעבר שר ההגנה האמריקאי, כדי לשכך את חששות הממשל בענייני ביטחון. בחזית יחסי הציבור שכרה וואווי את שירותיהן של כמה סוכנויות בולטות, מאוגילבי ועד BCW.

 

אבל ברגעי משבר הנהלת וואווי התעלמה מדעתם של יועציה, ולעתים אף פעלה בלי לעדכן אותם, כך לפי בכירים לשעבר בוואווי ויועצים שעבדו איתה. "תמיד היה בחברה חוסר אמון עמוק כלפי מי שאינו סיני. אתה יכול להציע לעזור, אבל בדרך כלל חוטף ביקורת על כך", אומר פלאמר.

 

 

חנות למוצרי וואווי בשנזן. מנהלים פוחדים מהמייסד חנות למוצרי וואווי בשנזן. מנהלים פוחדים מהמייסד צילום: שאטרסטוק

 

 

שני יועצים לשעבר שעבדו עם וואווי בארה"ב ופקיד בכיר לשעבר בממשל האמריקאי סבורים שניסיון של הנהלת החברה לגבש מודל עסקי בארה"ב ללא סיוע ממומחים מקומיים גרם לחברה נזק כבד ב־2009.

 

החברה, שניסתה להשיג חוזים למכירת ציוד לפרויקט שדרוג הרשת הסלולרית של החברה האמריקאית ספרינט, הציעה לספק את מוצריה באמצעות גורם שלישי שיבדוק את רמת האבטחה שלהם, ואף יקבל את קוד המקור של תוכנות החברה כהבטחה לשקיפות מלאה.

 

באותו הזמן חברת הייעוץ של וויליאם כהן דנה מטעם וואווי עם הממונה על המודיעין בממשל האמריקאי על מנגנון דומה שיענה על הדרישות הביטחוניות של ארה"ב מהחברה. ואולם, כאשר וואווי הודיעה על המנגנון שגיבשה על דעת עצמה, ועל בחירתה של חברה בשם אמרלינק כגורם המתווך באספקת הציוד לספרינט, הממשל חסם את העסקה. ההסבר שסיפק הממשל הוא שאמרלינק, שבבעלות סגן הרמטכ"ל לשעבר של ארה"ב וויליאם אוונס, עלולה להיות מושפעת מדי מוואווי.

"היה שם סיכוי לבנות אמון, אבל כשוואווי עשתה את המהלך הפתאומי, הממשל קיבל רושם שהם החליטו ליצור רק מראית עין של שקיפות, וזה הרס את הכל", אמר גורם שהיה מעורה בשיחות בין נציגי וואווי לממשל.

 

תקריות מסוג זה אינן יוצאות דופן. בספר שהוא פרסם בספטמבר האחרון מתאר פלאמר כיצד וואווי מדירה מנהלים מקומיים מקבלת החלטות מכריעות בשווקים שבהם היא פועלת. בנוסף, בכירים סינים מבטלים לעתים תכופות החלטות של מנהלים מקומיים בגלל חשש מביקורת של המנכ"ל רן. ההתנהלות הזו יוצרת בלבול בקרב סוכנויות יחסי הציבור המקומיות ששוכרת החברה.

 

פלאמר כתב גם כי אזהרותיו באשר לדרך שבה התייחסה החברה להאשמות נגד החברה וסמנכ"לית הכספים מנג בדבר הפרת הסנקציות על איראן זכו להתעלמות מהדהדת.

 

"לא קיבלתי כל תגובה על הדאגות שהבעתי, ולמעשה הבהירו לי שאסור לי להתערב", כתב פלאמר.

 

השסע העמוק בין סינים לזרים, שעליו העידו עובדי וואווי בחמש יבשות שונות, אינו מקרי. בפגישות סגורות מפציר המנכ"ל רן בעובדים להציג פנים שונות של החברה בסין ומחוצה לה.

 

"הליבה של יחסי הציבור היא האמת, ולכן עלינו לדבוק באמת בכל תנאי ולהגדיר נכונה את הזהות שלנו ומי אנחנו", אמר רן לבכירים בחברה ב־2014, כך לפי כמה עובדים של וואווי בהווה ובעבר. "בסין תגידו שוואווי היא תומכת נלהבת של המפלגה הקומוניסטית. מחוץ לסין תדגישו שהיא תמיד עוקבת אחר מגמות בינלאומיות". בוואווי טוענים שאין כל עדות לכך שרן אכן אמר את הדברים.

 

מתיחות בין סינים לזרים

 

במהלך המתיחות הגיאו־פוליטית הנוכחית בין סין לארה"ב התרחב הפער בין האופן שבו החברה מציגה את עצמה בסין לבין התדמית שהיא מנסה לתחזק במדינות זרות. בכיר מקומי באחד משלוחותיה של וואווי באירופה אמר שהעוצמה הכלכלית הגוברת של סין והצמיחה של חברות סיניות גרמו לסינים רבים בקרב עובדי וואווי

להתנהג ביהירות ולעתים בתוקפנות כלפי מי שאינו סיני.

 

בוואווי טוענים שהפרופיל הנמוך שעליו היא שמרה בעבר אפשר לטפח תפיסות שגויות על התנהלות חשאית מצדה. "אנחנו נמשיך לתת לעובדות לדבר, אבל ננסה להסביר יותר טוב מה אנחנו עושים כדי לחבר אנשים זה לזה ולשפר את הטכנולוגיה", מסר דובר מטעם וואווי.

 

בפגישה שנערכה לאחרונה עם עיתונאים גרמנים אמר אריק שו, אחד המנכ"לים המשותפים של וואווי, כי "מחלקת יחסי הציבור שלנו מבקשת מהמנהלים בחברה לספר מי הם ומה החברה עושה. אז הנה אנחנו, אף שאנחנו לא בטוחים אם זה יעבוד".

 

פלאמר סבור שייתכן שוואווי כבר החמיצה את ההזדמנות להציל את המצב. "הם צריכים לסגור עסקה עם הממשל, אולי לקנות מפעל בדטרויט, אולי לחתום על הסכם שייתן לוושינגטון גישה חסרת תקדים לנעשה בתוך החברה", מציע פלאמר. "אם וואווי תיתן לאמריקאים לשבת לה על הכתף, כל השווקים האחרים יפסיקו לחשוד בה. אבל אני לא בטוח שזה בכלל אפשרי", הוא מסכם.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x