מתרכז בסין: טראמפ ביטל מכסי פלדה ואלומיניום שהטיל על קנדה ומקסיקו
ממשל טראמפ הטיל את המכסים בקיץ שעבר; כעת סוכם כי הצדדים יקימו מערך פיקוח ואכיפה, שמטרתו למנוע סבסוד יתר של המתכות או קביעת מחירי היצף ונהלי סחר שאינם הוגנים
ביום שישי הודיע הממשל הפדרלי כי הגיע להסכמות להסיר לאלתר את מכסי הפלדה והאלומיניום שאותן השית בקיץ שעבר על קנדה ומקסיקו, זאת במסגרת מהלכים לקראת אישרורו מחדש של הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה.
במקום המכסים, הצדדים יקימו מערך פיקוח ואכיפה, שמטרתו למנוע סבסוד יתר של המתכות או קביעת מחירי היצף ונהלי סחר שאינם הוגנים.
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר בהודעה רשמית כי הוא אופטימי עתה לגבי הסיכויים להשגת הסכם סחר אזורי חדש כבר בשבועות הקרובים. קנדה תסיר בתמורה מכסי נגד בגובה 10%-25% שהשיתה על סחורות אמריקאיות, בין השאר, מוצרי מתכת, בירה, וויסקי ומיץ תפוזים. זאת לאחר שרק בחודש שעבר דווח כי היא נערכת להשתת מכסים על שורה של מוצרים אמריקאיים נוספים. בהודעה נפרדת התחייבה ממשלת מקסיקו להסיר את מכסי הנגד שהשיתה על יבוא בשווי 3 מיליארד דולר מארה"ב, בין השאר בשר חזיר, וויסקי, גבינה, תפוחים וחמוציות.
בסיור שערך בסוף השבוע במכרה פלדה באונטריו, אמר טרודו כי ההחלטה נולדה בעקבות "הרבה מאוד שיחות" שקיים עם טראמפ במהלך השבוע החולף, כמו גם "ההבנה כי המכסים הללו מזיקים לעובדים ולצרכנים משני צדי הגבול", ציין.
טראמפ השית מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום בגובה 25% ו־10%, בהתאמה, בתואנה כי אילו נחוצים למען שמירה על הביטחון הלאומי. בכך הוא עורר תהיות מצד חברי קונגרס, שהתקשו להבין מדוע בעלות הברית של ארה"ב מהוות לפתע איום.
בתגובה לביטול המכסים אמר מנהיג המיעוט בסנאט, הסנטור הדמוקרטי צ'אק שומר, כי יש למקד מעתה את המאמצים בסין, ולא במקסיקו, קנדה או אירופה. בה בעת, הוא ציין כי קיימות עדיין סוגיות רבות שאינן פתורות, בדרך לאישורו בקונגרס של הסכם הסחר החדש בין ארה"ב לשכנותיה.