$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

FT

מלחמת סחר בין יפן לקוריאה מאיימת על סמסונג ו־LG

בית משפט בדרום קוריאה הפר, לטענת יפן, אמנה שנחתמה בין המדינות ב־1965. בתגובה הגבילה טוקיו יצוא חומרי גלם הכרחיים לתעשייה הקוריאנית. הדרום־קוריאנים, מצדם, פתחו בחרם על מוצרים יפניים שהגיע עד ונדליזם ואלימות

סונג ג'ון־א, אדוארד וויט וקאנה אינגאקי, פייננשל טיימס 22:5318.08.19

סון יונג־ג'ין לא חשב על ההשלכות כשהניף צינור פלדה מעל ראשו וחבט בגג הרכוש היקר ביותר שלו: טויוטה לקסוס כסופה בשווי 45 אלף דולר.

 

גם לאחר המעשה, סון (47), שנאלץ מאז לנסוע לעבודה באוטובוס ולהתמודד עם כעסה של בת זוגו, טוען כי אינו מתחרט על הרס המכונית, צעד שנעשה כחלק מהחרם המתרחב של אזרחים קוריאנים על מוצרים יפניים. "התביישתי מדי לנהוג במכונית יפנית אחרי מה שיפן עשתה למדינה שלנו", הסביר סון, שמנהל חנות קטנה באינצ'און בסמוך לסיאול.

 

ההקרבה הפטריוטית של המכונית, שאף הונצחה בסרטון וידיאו שהפך ויראלי בחודש שעבר, משקפת את הכעס במדינה על מעשיה של יפן בתקופה שבה שלטה בקוריאה. הכעס רב־השנים הסלים כעת למלחמת סחר בין שתי המדינות השכנות.

 

 

מסכים ושבבים על הכוונת

 

הקרב הנוכחי בין טוקיו וסיאול עוסק במחלוקות היסטוריות וטריטוריאליות. ההסלמה האחרונה היא החמורה ביותר בשנים האחרונות, והציתה אותה אשתקד פסיקת בית המשפט בקוריאה, שאפשרה לאזרחים לתבוע פיצויים מחברות יפניות שהשתמשו בעובדי כפייה קוריאניים במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

הממשלה היפנית בראשותו של אבה שינזו מאמינה שהסוגיה נפתרה על ידי אמנה מ־1965 ותשלום של 500 מיליון דולר לדרום קוריאה בסיוע ובהלוואות, ולכן קוראת לקיום תהליך גישור, בהתאם לתנאי האמנה.

 

עם זאת, נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה־אין דוחה את הקריאות הללו ומסרב להפוך את החלטת בית המשפט. התעקשותו הביאה את יפן להכריז על משבר אמון בין המדינות ולהטיל שורה של הגבלות יצוא על מוצרים הכרחיים לענקיות הטכנולוגיה של דרום קוריאה. המהלך פוגע בכלכלת דרום קוריאה ואף מאיים לטלטל את שרשראות האספקה העולמיות.

 

חרף ההתעקשות היפנית על כך שהגבלות היצוא כלל לא קשורות למחלוקת, בדרום קוריאה מתייחסים אליהן כאל מעשה נקמה. החשש בקרב המומחים הוא שאבה מאמץ שיטה זהה לזו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הסופג ביקורת על כך שהוא מפעיל סנקציות מסחריות נגד סין מסיבות פוליטיות.

 

פסקל לאמי, לשעבר ראש ארגון הסחר העולמי (WTO), אמר כי הוא "מודאג ביותר" מכך שיפן משתמשת בסחר כדי לפתור "בעיה פוליטית במהותה" של פיצויים מהתקופה הקולוניאלית.

 

"מה שמתרחש כעת בין יפן ודרום קוריאה הוא כמו התפשטות ממארת של שיטת טראמפ, המשתמשת בסחר כנשק", אמר לאמי בראיון ל"פייננשל טיימס". "אנשים אפילו לא מעמידים פנים שזה עוסק במשהו אחר, ומשתמשים בסחר למטרות פוליטיות ברורות".

 

הקמפיין הדרום־קוריאני להחרמת מוצרים ושירותים יפניים צבר תאוצה מאז יולי, אז הטילה יפן הגבלות על המשלוחים של כימיקלים החיוניים לייצור שבבי זיכרון ומסכים, הנמנים עם מוצרי היצוא המובילים של דרום קוריאה.

 

מפגינים בסיאול שורפים את דגל יפן האימפריאלית מפגינים בסיאול שורפים את דגל יפן האימפריאלית צילום: איי פי

 

עשרות אלפי קמעונאים הפסיקו למכור בשבועות האחרונים בירה וסיגריות מתוצרת יפן, בשעה שתחנות דלק ומוסכים מסרבים למלא דלק או לתקן מכוניות יפניות. אין כל הפתעה בכך שגם המכירות של מכוניות יפניות נמצאות בירידה. חברות התעופה הקוריאניות מפחיתות את מספר הטיסות בין שתי המדינות, וחלק מהפוליטיקאים בדרום קוריאה אפילו קוראים לחרם מוחלט על נסיעות למדינה.

 

המחאות הקיצוניות ביותר הגיעו כששני גברים בשנות ה־70 לחייהם הציתו עצמם, כל אחד בנפרד, מול שגרירות יפן בסיאול. שניהם מתו לאחר מכן בבית החולים.

הזעם הציבורי צפוי רק ללכת ולהתגבר לאחר שהחודש הסירה הממשלה היפנית את דרום קוריאה מ"הרשימה הלבנה" של שותפות סחר קרובות. בתגובה, דרום קוריאה ביצעה מהלך דומה. שרשרת האירועים עלולה להוביל להאטה נוספת באספקת הציוד, הרכיבים והחומרים החיוניים לחברות כמו סמסונג, SK ו־LG, שעומדות בלב הכלכלה של דרום קוריאה.

 

רוסיה וסין מנצלות את המצב

 

ההידרדרות הזו ביחסים הדיפלומטיים בין יפן ודרום קוריאה, שתיים מבנות הברית המרכזיות של ארה"ב באסיה, מעוררת דאגה גם בוושינגטון, שגם כך מוטרדת מניסוי הטילים שביצעה לאחרונה צפון קוריאה ומהרחבת הפעילות הצבאית של סין ורוסיה באזור. "סין ורוסיה רואות שיש התרחקות בין דרום קוריאה ויפן ויודעות שהן יכולות לנצל זאת ולפעול נגד האינטרסים של ארה"ב", הסביר גו מיונג־היון, עמית מחקר במכון אסאן (Asan) ללימודי מדיניות בסיאול.

 

על אף החששות בקרב הקהילה העסקית של יפן, אנליסטים לא חושבים שאבה עומד לשנות את עמדתו כלפי סיאול, במיוחד לנוכח העובדה שסקרים ביפן מצביעים על תמיכה ציבורית של 71% בעד הגבלות יצוא לדרום קוריאה.

 

בניסיון להפחית את התלות הכבדה של דרום קוריאה ברכיבים אלקטרוניים מיפן, הממשלה חשפה תוכנית להשקיע 6.5 מיליארד דולר בתעשיית הטכנולוגיה המקומית. בכירים בממשלה שוקלים גם לבטל הסכם שיתוף מודיעין צבאי בין המדינות. "כולם יפגעו אם מחלוקת הסחר תימשך", סיכם את המצב איאום צ'י־סונג מפדרציית התעשיינים של קוריאה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x