השריפות באוסטרליה מאיצות את המסת הקרחונים בניו זילנד
השירפות ממשיכות להשתולל והשפעתן מגיעה כבר לניו זילנד השכנה. השמיים שם הפכו כתומים, כשעשן סמיך מכסה את הקרחונים שלה; חוקר מאוניברסיטת מונש באוסטרליה: "השריפות והאבק יכולים להאיץ את קצב המסת הקרחונים העונה בשיעור של בין 20% ל-30%"
האפקט הלא-צפוי של שריפות הענק באוסטרליה: עשן ופיח מהשריפות מכסים את השלג והקרחונים בניו-זילנד השכנה, והפכו אותם מלבנים לחומים. כתוצאה, מזהיר מומחה בתחום, עלול קצב המסתכ הקרחונים בעונה הנוכחית לעלות בעד 30%.
- מקליפורניה ועד הודו: אסונות הטבע היקרים של 2019
- בגלל השריפות: מחאה בסידני נגד הזיקוקים בסילבסטר
- דו"ח גרינפיס המסכם את העשור האחרון: "המשך קיום מרקם החיים מחייב האטה משמעותית"
השריפות באוסטרליה ממשיכות להשתולל ללא בקרה, ועתה ההשפעות שלהן ניכרות גם מחוץ למדינה. אתמול (ד'), לפי דיווח ב"גארדיאן", תושבי האי הדרומי של ניו זילנד התעוררו למה שהם הגדירו כמראה "אפוקליפטי": שמיים כתומים ועשן סמיך שדרכו ניבטה שמש אדומה ומאיימת. זאת, אחרי שעשן מהשריפה בוויקטוריה ובניו סאות' וויילס עשה את דרכו לאי במהלך הלילה.
הבוקר (שעון מקומי), התברר שהעשן וחלקיקי האבק שבתוכו כיסו את הפסגות המושלגות ואת הקרחונים באלפים הדרומיים בניו זילנד, וצבעו אותם בצבע כרמל. "כך טרגדיה במדינה אחת נשפכת למדינות אחרות", כתבה ראשת ממשלת ניו זילנד לשעבר, הלן קלארק, בחשבון הטוויטר שלה. "שריפות הבר באוסטרילה יצרו אבק, במיוחד באי הדרומי, שעתה מתפשט במהירות גדולה יותר. השפעת האפר על הקרחונים צפויה להאיץ את המסתם".
מה יקרה עם הקרחונים הנמוכים?
מאז שנות ה-70 של המאה הקודמת, הצטמקו 3,000 הקרחונים של ניו זילנד בכשליש, ולהערכת מדענים, עד סוף המאה הנוכחית הם צפויים להיעלם לחלוטין. ואולם, לפי דברים שאומר פרופ' אנדרו מקינטוש, ראש בית הספר לכדור-הארץ, אטמוספירה וסביבה באוניברסיטת מונש באוסטרליה, ייתכן שעתה יהיה צורך לעדכן את הערכות אלו.
בשיחה עם ה"גארדיאן", אמר מקינטוש שבשני העשורים שהוא חוקר את הקרחונים בניו זילנד הוא מעולם לא ראה כמו כזו של אבק מועברת עליהם, ושהאירוע הנוכחי יכול להאיץ את קצב נמיסת הקרחונים העונה בשיעור של בין 20% ל-30%. זאת, מכיוון שקרחונים לבנים משקפים יותר אור וחום מהשמש, וכשהצבע הלבן מוסתר הם סופגים יותר חום ונמסים מהר יותר. "זה די נפוץ שאבק מגיע לקרחונים בניו זילנד, אבל כמות כמו זו שאנחנו רואים עכשיו היא יוצאת מגדר הרגיל. אני לא חושב שאי-פעם ראיתי משהו כזה. זה מדאיג אותו לראות כמות כל כך גדולה של חומר שנטמן בקרחונים", הוא הוסיף.
לדברי מקינטוש, קרחונים גבוהים יותר, כמו אלו שבסביבות הר קוק (Mount Cook, ההר הגבוה ביותר בניו זילנד), צפויים לזכות בקרוב לשלג שיבטל את אפקט השריפות. ואולם, קרחונים נמוכים יותר לא צפויים לזכות בשלג עד חודש מרץ לכל המאוחר, והאבק שעליהם יאיץ בינתיים את נמיסתם. השפעת האבק אמנם צפויה להיות מורגשת רק השנה, אך אם שריפות ובצורות ימשיכו לפגוע באוסטרליה, יהפוך האבק לגורם קבוע "שיאיץ את נמיסת הקרחונים בכל ניו זילנד".