הווירוס הסיני מקפיא פעילות במקדונלד'ס, סטארבקס ודיסני
חברות גלובליות נלחמות בנגיף הקטלני שנחת בסוף השבוע גם באירופה. דיסני שנגחאי נסגר בעונה העמוסה ביותר, רשתות אמריקאיות סוגרות סניפים במחוז חוביי וחברות קרוזים מונעות עליית נוסעים. ענקית המרכולים קארפור מרוויחה מהפאניקה
בעיצומה של חופשת שנת הירח החדשה, שנת העכברוש, הווירוס הסיני הקטלני ממשיך להתפשט בעולם, ובסוף השבוע אף דווח על מקרה ראשון באירופה.
- ישראלי ששב מסין אושפז בשיבא ונבדק אם לקה בנגיף המסוכן
- נגיף הקורונה: 3 מקרים ראשונים בצרפת, חולה אובחן באוסטרליה
- מספר המתים בסין מנגיף הקורונה עלה ל-26, מקרה הידבקות שני בארה"ב
על פי הודעת שרת הבריאות של צרפת, שני מקרים אובחנו במדינה — בבורדו ובפאתי פריז — זאת לאחר שהרשויות הזדרזו להכניס לשימוש בדיקות לאיתור הנגיף. "אנחנו מבינים כעת עד כמה קשה לסגור גבולות בעולם של היום. למעשה, זה בלתי אפשרי", ציינה שרת הבריאות, אנייס ביזון. מקרה הידבקות דווח בסוף השבוע גם באוסטרליה.
ווהאן, עיר המוצא של הווירוס, המונה כ־11 מיליון תושבים, והערים השכנות לה במחוז חוביי, הוכנסו בינתיים להסגר המשבש את חייהם של 56 מיליון בני אדם. עד כה דווחו 41 מקרי מוות בסין ולמעלה מ־1,300 מקרים של הידבקות ברחבי העולם.
בעקבות גילוי מקרה שני של הידבקות בארה"ב, מדד S&P 500 ננעל אתמול בירידה החדה ביותר מאז אוקטובר, ומדד הפחד זינק ב־18.3%. הסלמת המגיפה המשיכה להפיל גם את מניות ענקיות היוקרה הבינלאומיות. מניית תאגיד LVMH נחלשה ב־4.5% בשבוע החולף, קרינג, החברה־האם של גוצ'י ובלנסיאגה, צנחה ב־5% ואילו ריצ'מונט, יצרנית שעוני קרטייה, צללה ב־6%. "החברות האלה נערכות לפגיעה אפשרית במכירות", ציין דיוויד פרוטה, מנהל חטיבת בריטניה של ספקית התשלומים הבינלאומית פלאנט, שצוטט ברשת פוקס. לדבריו, המגבלות על תנועת סינים עלולות לפגוע משמעותית בהכנסות עונת שנת הירח החדשה, תקופת שיא במכירות היוקרה. ב־2018, סינים בזבזו 115 מיליארד דולר על פריטי יוקרה, כשליש ההוצאה העולמית בתחום.
ברקע התפשטות הנגיף בארבע יבשות, חברות בינלאומיות מתחילות להגביל פעילות באזורים הנגועים, ועסקים רבים, ובהם קמעונאיות וסוכנויות תיירות נכנסו לדרגת כוננות גבוהה.
בוטלו אירועי מיקי מאוס
וולט דיסני שנגחאי הודיעה בסוף השבוע כי תסגור את הפארק עד להודעה חדשה, זאת בחופשת שנת הירח החדשה, שהיא מסורתית תקופת שיא בפעילותה. בשנה שעברה היא נאלצה להודיע בתקופה זו על הפסקת מכירת כרטיסים, כי לא עמדה בעומס המבקרים. בחודש הקרוב אמורים היו להתקיים בפארק אירועים לכבוד שנת העכברוש, בהשתתפות מיני מאוס ומיקי מאוס, שלקראתם בוצעו שיפוצים מיוחדים. דיסני שנגחאי, השלוחה הראשונה של החברה בסין, היא הגדולה ביותר מחוץ לארה"ב ונפתחה ב־2016 בהשקעה של 5.5 מיליארד דולר.
ההשפעה על עסקים צפויה רק להמשיך ולהתרחב, זאת ברקע איסור הרשויות על קיום אירועים מרובי משתתפים. התחבורה הציבורית שותקה בעשר ערים במחוז המוצא של הנגיף, מקדשים הושבתו והעיר האסורה בבייג'ינג, ארמון הקיץ וחלקים בחומה הסינית, נסגרו למבקרים.
ענקית הקמעונאות היפנית פאסט ריטיילינג דיווחה ביום שישי כי תסגור 17 חנויות של יוניקלו בווהאן. סין היא מנוע הצמיחה העיקרי של החברה, שמתמודדת עם האטה בביקושים ביפן. גם ענקית המזון המהיר מקדונלד'ס נלחמת בנגיף וסגרה את סניפיה בחמש הערים במחוז חוביי שבהן הרשויות שיתקו את התחבורה. ענקית הקפה סטארבקס דיווחה על סגירת סניפים באזורים הנגועים בשבוע חגיגות שנת הירח.
מקדונלד'ס עורכת בדיקות סינון לעובדים ושולחת הביתה אנשי צוות שפיתחו תסמינים מחשידים. העובדים הונחו לעטות מסכות וליטול ידיים באופן תכוף, ומתקני חיטוי הוצבו בסניפים גם עבור הלקוחות. "פעילות מקדונלד'ס במחוז חוביי תתקיים כרגיל בערים שבהן פועלת התחבורה הציבורית", מסר דובר מטעם החברה לרשת סי.אן.אן.
מהלכי חירום ננקטים גם בקרב חברות תעופה, שייט ומלונאות. כך למשל, דלתא איירליינס ואמריקן איירליינס מאפשרות לנוסעים שתכננו לטוס לבייג'ינג ולשנגחאי השבוע, לשנות טיסות ללא עמלה. חברות הספנות קרניבל ורויאל קריביאן דיווחו כי לא יאפשרו לתושבי ווהאן או למי ששהו בה באחרונה, לעלות לספינותיהן.
רשתות בתי המלון מריוט והילטון יאפשרו ביטולים ללא עמלות עד ל־8 בפברואר ללקוחות שהזמינו חדרים בסין, כמו גם לאורחים מסין שתכננו להגיע למלונות הרשתות בעולם. למריוט יותר מ־350 נכסים בסין, הונג קונג, מקאו וטייוואן, ולהילטון, 225 נכסים באזור.
תושבים אוגרים מזון
המרוויחות מהתפשטות הנגיף הן יצרניות המסכות. האניוול (Honeywell) אינטרנשיונל דיווחה על זינוק בביקושים בסין, באירופה ובארה"ב ומגבירה את הייצור. דופונט, המייצרת ביגוד ואביזרי מיגון מסרה כי תתרום ציוד חירום לגופי בריאות בסין ותגביר את הייצור במפעליה העולמיים. M3, שבסיסה במינסוטה, מסרה כי תגביר ייצור של מסכות הנשמה בעקבות זינוק בביקושים.
הפאניקה מיטיבה גם עם הכנסות ענקית המרכולים הצרפתית קארפור ברקע נהירת לקוחות בערים בסין הנתונות בהסגר. "אנחנו נמנע מיציאות מיותרות מהבית בשבועיים הקרובים, עד שמספר הנדבקים יפסיק לעלות, כך שצריך להצטייד במזון", כך לפי תושב ווהאן, שצוטט ב"פייננשל טיימס". קארפור, שנכנסה לסין ב־1995, מפעילה בה 210 מרכולי ענק ומועדון לקוחות עם כ־30 מיליון חברים. ענקית הקמעונאות הסינית suning.com השלימה החודש את רכישת 80% מקארפור סין.
במקאו, שם דווח על שני מאושפזים עם תסמיני הנגיף, ההימורים נמשכים. בתי הקזינו ווין רזורטס, MGM ולאס וגאס סאנדס חייבו את העובדים לעטות מסכות ועורכים בדיקות ללקוחות ולעובדים, אך לעת עתה לא עוצרים את הרולטות. מקאו אחראית על 70% מהכנסות הענקיות מלאס וגאס.