נגיף הקורונה
טראמפ עצר טיסות מאירופה לארה"ב וקרא לאחדות: "ננצח את הנגיף"
הנשיא הכיר לראשונה בחומרת המגיפה, עצר טיסות מ-26 מדינות אירופיות וקרא באופן נדיר לאחדות: "לא משבר, רק אירוע זמני". הצהרתו לוותה בשגיאות שיצרו בלבול רב, שגרירים אירופים טוענים: "לא קיבלנו עדכון". ליגת ה-NBA השעתה את פעילותה, טום הנקס נדבק
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עצר הלילה (בין רביעי חמישי) טיסות מ-26 מדינות באירופה לארצות הברית החל מיום שישי ולמשך 30 ימים בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ביבשת. טראמפ, שמסר הצהרה מיוחדת לאומה מהחדר הסגלגל בבית הלבן, הודיע גם על הקלות כלכליות למי שנפגע מהנגיף, והוסיף: "לא מדובר במשבר כלכלי, אלא באירוע זמני". בתוך כך, ליגת ה-NBA השעתה את פעילותה עד להודעה חדשה לאחר ששחקן יוטה ג'אז נדבק בנגיף.
- המעבדות קורסות, ולישראל אין מושג כמה באמת חולים
- לא רק פסטה: הבריטים נערכים לסגר
- ארגון הבריאות העולמי: הקורונה - מגפה עולמית
טראמפ אמר כי קיבל את ההחלטה "כדי למנוע ממקרים חדשים להגיע לחופינו", מאחר ש"האיחוד האירופי נכשל בלנקוט את אותם אמצעי זהירות ולהגביל את הנסיעות מסין וממקומות אחרים". יש לציין כי הנשיא האמריקני טעה במהלך הצהרתו בעובדות וגרם לבלבול רב. כך למשל, הוא אמר בנאום כי מגבלות הטיסה יהיו תקפות לכל מדינות אירופה מלבד בריטניה, אף שבפועל האיסורים חלים רק על אזור שנגן, שכולל בין היתר את צרפת, גרמניה, אוסטריה, ספרד, שוויץ ומדינות נוספות.
בנוסף, טראמפ אמר כי "אזרחים אמריקנים שיעברו בדיקות מתאימות" יהיו פטורים מההנחיות. בפועל, האזרחים האמריקנים ותושבי הקבע בארה"ב יוכלו לטוס במשך כל ה-30 ימים מאירופה לארה"ב, אך ייאלצו לשהות בבידוד במשך 14 ימים.
טראמפ גם טען בנאום שההגבלות "לא יחולו רק על כמות הסחורות האדירה, אלא גם על דברים אחרים שנקבל לגביהם אישור". בהמשך תיקן את דבריו בטוויטר ואמר כי "חשוב שכל המדינות והעסקים יידעו שההגבלות לא חלות בשום אופן על המסחר. הן תקפות לאנשים, לא למעבר סחורות".
זמן לאחר הצהרת טראמפ, העלתה מחלקת המדינה האמריקנית את אזהרת המסע ברחבי העולם לאזרחי ארה"ב לדרגה 3. "מחלקת המדינה ממליצה לאזרחי ארה"ב לשקול מחדש נסיעות לחו"ל בשל ההתפשטות הגלובלית של נגיף הקורונה", נמסר. "אזורים רבים ברחבי העולם מתמודדים עם התפשטות הנגיף ונוקטים בפעולות שעשויות להגביל את ניידות המטיילים, כולל שהייה בבידוד ומגבלות בגבולות. אפילו מדינות, רשויות מקומיות ואזורים שבהם לא דווח על מקרי הידבקות, עשויים לפרסם מגבלות ללא הודעה מוקדמת".
"We are all in this together. We must put politics aside, stop the partisanship, and unify together as one nation and one family." pic.twitter.com/i0Eltj0ACG
— The White House (@WhiteHouse) March 12, 2020
קריאה נדירה לאחדות
הנשיא האמריקני הודיע גם שיספק הקלות כלכליות עבור אזרחים שנפגעו מהנגיף. "כדי להבטיח שהאמריקנים העובדים שנפגעו מהנגיף יוכלו להישאר בבית בזמן מחלה ללא חשש מקושי כלכלי, בקרוב אנקוט בפעולות חירום חסרות תקדים כדי לספק הקלה כספית. ההקלות יתמקדו בעובדים חולים, כאלה שנמצאים בבידוד וכאלה שמטפלים באחרים כתוצאה מהנגיף. אבקש מהקונגרס לנקוט בצעדים חקיקתיים להרחבת ההקלות".
טראמפ אמר כי ארה"ב תיתן לאנשים פרטיים ולעסקים קטנים ובינוניים פטור ממס למשך שלושה חודשים, והבטיח מתן הלוואות בריביות נמוכות בסך כולל של 50 מיליארד דולר לעסקים קטנים. הוא הוסיף כי "לא מדובר במשבר כלכלי. זהו אירוע זמני שנצליח להתגבר עליו כאומה וכעולם". מאז תחילת המשבר נרשמו ירידות חדות בבורסת וול סטריט. בסיום המסחר אתמול, צנח מדד דאו ג'ונס ב-5.9% ונכנס לטריטוריה דובית - 20% פחות מהשיא. נאסד"ק איבד 4.7%, ו-S&P 500 השיל 4.9% מערכו. שני המדדים כבר נכנסו במהלך המסחר לטריטוריה דובית, לאחר שאיבדו כבר יותר מ-5.5%, אך בחצי שעה האחרונה של המסחר הירידות התמתנו מעט.
"אני בטוח שאם נמשיך לנקוט בצעדים קשים כאלה נקטין משמעותית את האיום על אזרחינו, ובסופו של דבר ננצח את הנגיף הזה בזריזות", אמר טראמפ. "מראשית הימים התמודדו מדינות ובני אדם עם אתגרים בלתי צפויים, כולל איומי בריאות גדולים בהיקפים גדולים ומסוכנים מאוד. כך זה תמיד היה וכך זה תמיד יהיה. הדבר היחיד שמשנה הוא כיצד אתה מגיב לאירוע, ואנחנו מגיבים במהירות ובמקצועיות רבה".
באופן נדיר, קרא טראמפ בסיום דבריו לאחדות בארה"ב. הנשיא, שמרבה להקניט את יריביו ולתקוף אותם בחריפות, אמר הלילה כי "אף מדינה אינה ערוכה או עמידה יותר מארה"ב. יש לנו את הכלכלה הטובה ביותר, מערכת הבריאות המתקדמת ביותר והרופאים, המדענים והחוקרים המוכשרים ביותר בעולם. כולנו בזה ביחד. עלינו לשים את הפוליטיקה בצד, לחדול מהמפלגתיות ולהתאחד כאומה אחת ומשפחה אחת. לנגיף לא יהיה סיכוי נגדנו".
למרות שטראמפ טען כי ממשלו עובד בשיתוף פעולה עם בעלות בריתה של ארה"ב, דיפלומט באיחוד האירופי טען כי הצעד לא תואם עם אירופה. לדבריו, "לא הייתה הודעה מוקדמת, ולא היה שום שיתוף פעולה כמו שטען הנשיא". שגריר בלגיה אמר ל-CNN כי "ידענו שמשהו עומד להתרחש, אבל לא צעד כל כך דרסטי. לא ברור למה בריטניה הוחרגה ומדוע לא ננקטו אמצעים מקומיים". שגרירים אירופים נוספים אמרו ל-CNN כי לא ידעו על כוונת טראמפ לעצור את הטיסות.
התפשטות הנגיף בצורה משמעותית באירופה החלה בחודש שעבר במחוזות ונטו ולומברדיה שבצפון איטליה. בעקבות הגבולות הפתוחים באירופה, התפשט הנגיף במהירות לכל רחבי היבשת, כשהמדינות שנפגעו יותר מכולן עד כה הן איטליה (12,462 מקרים ו-827 מתים), צרפת (2,281 מקרים ו-48 מתים), ספרד (2,227 מקרים ו-55 מתים) וגרמניה (1,966 מקרים ו-3 מתים).
ליגת ה-NBA הושבתה, טום הנקס נדבק בקורונה
רק ביום שני האחרון המעיט טראמפ בחומרת המצב, ואמר כי "37 אלף בני אדם מתו משפעת ושום דבר לא הושבת". ההצהרה נמסרה הלילה בעקבות המשך התפשטות הנגיף בארצות הברית, שמניין הנדבקים הרשמי בה עומד כבר על כ-1,300 בני אדם. לשם השוואה, ב-1 במרץ היו בארה"ב כמה עשרות חולים בלבד. עם זאת, ישנו חשש כי מספר הנדבקים בפועל גדול בהרבה מזה שפורסם, בעיקר בעקבות מחסור חמור בערכות בדיקה לחולים. עד כה הכריזו 23 מדינות בארה"ב על מצב חירום.
הנשיא האמריקני, שגם אמר בעבר כי לא יבטל עצרות למרות המחלה, ביטל את אירועיו הקרובים בקולורדו ובנבדה. בהודעת הבית הלבן נמסר כי ההחלטה התקבלה "מתוך זהירות יתר בשל התפשטות נגיף הקורונה".
בתוך כך, הלילה הודיעה ליגת הכדורסל האמריקנית NBA כי היא משעה את פעילותה עד להודעה חדשה לאחר ששחקן קבוצת יוטה ג'אז, רודי גובר, נמצא חיובי למחלה. עוד בטרם פרסמה את ההודעה על עצירת המשחקים, הודיעה הליגה על דחיית המשחק בין יוטה ג'אז לאוקלהומה סיטי לאחר שהקבוצות כבר עלו לפרקט. בהודעה זו נמסר כי ההחלטה התקבלה בעקבות "נסיבות בלתי צפויות".
גם שחקן הקולנוע טום הנקס הודיע שהוא ואשתו, השחקנית ריטה ווילסון, נדבקו בנגיף הקורונה באוסטרליה. בהודעה שפרסם באינסטגרם כתב הנקס כי הוא ורעייתו מטופלים בבידוד. לדבריו, "אנחנו מרגישים מעט עייפים, כאילו הצטננו, וגם כאבים בגוף. לריטה היו צמרמורות שבאו והלכו, וגם חום קטן".
דיווחים: בריטניה תסגור בתי ספר ותבטל אירועי ספורט
סין דיווחה הלילה על 15 מקרי הידבקות חדשים בלבד בשטחה. המדינה הודיעה גם על 11 מקרי מוות נוספים. בסך הכל חלו בסין 80,793 בני אדם, ו-3,169 מתו כתוצאה מהמחלה. במחוז חוביי, מוקד התפרצות הנגיף, נרשמו הלילה שמונה מקרים חדשים בלבד - המספר הנמוך ביותר מאז החלה המגפה.
קובה הודיעה הלילה על שלושה מקרי הידבקות ראשונים בשטחה. לפי הטלוויזיה המקומית, שלושת הנדבקים הם תיירים מאיטליה. בדרום קוריאה הודיעו על 114 מקרים חדשים ושישה מקרי מוות נוספים. מספר המקרים הכולל במדינה עומד על 7,869 ו-66 מתים. למרות הירידה במספר המקרים החדשים, הזהירו בדרום קוריאה כי "מוקדם מדי לקבוע שהתגברנו על המחלה".
ביוון, שבה נדבקו עד כה 99 בני אדם, הודיע משרד הבריאות על מקרה מוות ראשון כתוצאה מנגיף הקורונה במדינה. לפי הודעת המשרד, מדובר בגבר בן 66 שחזר למדינה בסוף חודש פברואר האחרון מטיול צליינים בישראל ובמצרים. הוא סבל מבעיות בריאותיות קודמות.
כלי התקשורת בבריטניה, שבה נדבקו 456 בני אדם ומתו שמונה, דיווחו הלילה כי ראש הממשלה בוריס ג'ונסון צפוי להודיע היום על צעדים משמעותיים לעצירת התפשטות הנגיף בממלכה. לפי הדיווחים, ג'ונסון יכנס היום ישיבת חירום שבסופה יודיע שבריטניה עוברת מניסיון לבלום את התפשטות הנגיף, לניסיון לעכב את התפשטותו בשטחה. בין היתר, דווח כי ראש הממשלה הבריטי עשוי להודיע על סגירת בתי ספר, לבטל אירועי ספורט גדולים ולהכריח אנשים לעבוד מהבית.
ביום שני הודה ג'ונסון כי "אסטרטגיית הבלימה ככל הנראה לא תעבוד בכוחות עצמה", ואמר כי הממלכה נערכת לעבור לשלב שבו תנסה להאט את התפשטות הנגיף בשטחה. כעת, לפי הדיווחים, נראה שג'ונסון יכריז שהשלב השני החל.