משבר הקורונה
תחזית לא מעודדת של טראמפ: ההשתלטות על הקרונה - רק בקיץ
גרמניה וקנדה סגרו את הגבולות עם כמה משכנותיהן בשל התפשטות הקורונה; רשויות בארה"ב מקשיחות את שגרת החיים ברקע ההתמודדות עם הנגיף: בניו יורק ובלוס אנג'לס משביתים את חיי הלילה; דיווח באיראן: חבר מועצת המומחים שמפקחת על המנהיג העליון מת מקורונה; חברות הרכב באירופה סוגרות פעילות בזו אחר זו
22:30 - במסיבת העיתונאים הערב הציג הנשיא דונלד טראמפ תחזית לא ממש מעודדת לגבי מועד ההשתלטות הצפוי להערכתו על מגיפת הקורונה – חודשי הקיץ, לדבריו. כשנשאל מתי להערכתו מאמציה של ארה"ב לבלום את הנגיף ולהשתלט עליו ישאו פרי אמר טראמפ: "אם נעשה עבודה ממש טובה, לא רק שנוריד את מקרי המוות לרמה נמוכה בהרבה מאם לא היינו עושים עבודה טובה. אבל אנשים מדברים על יולי, אוגוסט, משהו כזה".
הבית הלבן הוציא הערב מסמך הנחיות מעודכן להתמודדות עם משבר הקורונה – תחת הכותרת "הנחיות הקורונה של הנשיא עבור אמריקה: 15 יום להאטת ההתפשטות".
חלק גדול מההנחיות המובאות במסמך הן כוללניות, והן הושמעו כבר מפי נציגי ממשל והרשויות הרפואיות מאז תחילת ההתפשטות בארה"ב. שניים מהסעיפים הם נקודתיים ושונים מכפי שהוצג עד כה. הסעיף האחד קורא להימנע מהתקהלויות של מעל 10 אנשים. הסעיף השני מבהיר שראוי להימנע ממסעדות, ברים ומתחמי אוכל, וכמו כן להימנע מנסיעות מיותרות. שני הסעיפים אינם מנדטוריים, כלומר הם בגדר המלצות שמציג הבית הלבן אך אינן מחייבות. בהנחיות נאמר עוד שמדינות שבהן נרשמת התפשטות קהילתית צריכות לסגור את הברים, את המסעדות ואת כלל האתרים הציבוריים – הוראה זו, כמו הקודמות, אינה מחייבת. בערים שונות ברחבי ארה"ב, כולל פילדלפיה וסן פרנסיסקו, אכן הורו על סגירת המסעדות והברים החל מהערב. הוראה דומה יצאה במדינת מרילנד.
20:00 - סגירת גבולות גם בקנדה - קנדה מודיעה הערב על סגירת גבולותיה לזרים, צעד שבו נקטו כבר מדינות רבות, בניסיון לבלום את התפשטות מגיפת הקורונה. ההחלטה אינה תקפה לאזרחי ארה"ב שיהיו רשאים להמשיך להיכנס למדינה. "אנחנו עדיין יכולים להאט את התפשטות הנגיף, זה הזמן לבחור בכל אמצעי זהירות שיכול לשמור על ביטחוננו", אמר ראש הממשלה ג'סטין טרודו במסיבת העיתונאים שבה הודיעו על סגירת הגבולות. "נסרב לאשר כניסה לקנדה לאנשים שאינם אזרחי המדינה או תושבים קבועים בה. להחלטה הזו יהיו כמה יוצאים מן הכלל, בהם צוותי אוויר, דיפלומטים ובני משפחה מדרגה ראשונה של אזרחים קנדים, ובשלב זה, גם אזרחי ארה"ב", אמר עוד טרודו, שפנה בדבריו גם לאזרחי המדינה הנמצאים בחו"ל בימים אלה – "אהיה ברור בעניין הזה, אם אתם בחו"ל, זה הזמן לחזור הביתה".
16:25 - PSA, החברה האם של פיג'ו,אופל וסיטרואן ו-DS סוגרת את כל מפעליה באירופה - כך הודיעה היצרנית לפני שעה קלה. לפי דיווחי PSA, כל מפעלי הקבוצה ייסגרו עד ה-27 באפריל בעקבות התפרצות הקורונה. רשימת המפעלים שייסגרו כוללת את מפעלי אופל בגרמניה ופולין ומפעלי המותג האח ווקסהול בבריטניה. במקביל ייסגרו מפעלי הקבוצה במולהאוס, צרפת ומדריד, ספרד- כמו גם כל מפעלי הקבוצה בצרפת. לפי הצהרת PSA, הסגירה נובעת מהאצת התפשטות וירוס הקורונה. היום הודיעה FCA, החברה האם של פיאט וקרייזלר על עצירה מוחלטת של היצור בכל רחבי אירופה, ופולקסווגן הודיעה על עצירה של היצור בסלובקיה (תומר הדר).
15:25 - קבוצת פולקסווגן מרחיבה את השבתת המפעלים. גם פורשה צפויה להיפגע - קבוצת פולקסווגן מרחיבה את רשימת השבתות המפעלים. השבוע הודיעה החברה על השבתה של מפעלים בספרד, המייצרים בעיקר דגמי סיאט - וכעת מודיעה הקבוצה על השבתה של מפעל פולקסווגן בברטיסלבה. מפעלי הקבוצה בסלובקיה מייצרים בין היתר את פורשה קאיין, אאודי 7 Q ופולקסווגן UP. הודעתה של פולקסווגן מתפרסמת זמן לא רב לאחר שהשלטון המקומי בסלובקיה הודיע על הנהגת מצב חירום כלל מדינתי, הכולל בין היתר גם בדיקות במעברי גבול. השבוע הודיעה פולקסווגן גם על השבתה - חד יומית - של מפעלי הייצור של היצרנית בארה"ב, ואולם משך ההשבתה בפועל אינו ידוע - זאת לנוכח העובדה ששלטונות ארה"ב טרם קבעו באופן מלא את הגדרות הסגר באזורים שונים. (תומר הדר)
14:00 - הקורונה ברשות הפלסטינית: מושל טול כרם, עיסאם אבו בכר, הודיע כי יטיל סגר מוחלט על העיר, כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. מוקדם יותר, הרשות הפלסטינית הודיעה כי חולה קורונה נוסף נדבק בטול כרם – פלסטיני ששב לאחרונה מביקור בפולין. בכך עלה מספר הנדבקים בטול כרם לשניים. בכלל הרשות הפלסטינית נדבקו עד כה 39 בני אדם.
13:55 - הונגריה וגיאורגיה סוגרות את שעריהן לזרים בשל הקורונה. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן הודיע כי ירחיב את המגבלות במדינה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, וכי מעתה ייסגרו גבולותיה לזרים, אירועי ספורט יבוטלו, ויוגבלו שעות פתיחת המסעדות. עוד מסר כי כלל החנויות בהונגריה ייסגרו, מלבד חנויות מזון ובתי מרקחת. הוא ביקש ממבוגרים מעל גיל 70 שלא לצאת מהבית. בגיאורגיה, דובר ראש הממשלה מסר כי נאסרה כניסת זרים למדינה במסגרת הצעדים לבלימת הנגיף. בהונגריה מניין החולים עומד עד כה על 39 ובגיאורגיה נדבקו 33 בני אדם.
קייב, עיר הבירה של אוקראינה, הודיעה כי תסגור קניונים, מסעדות, בתי קפה וברים ממחר, כחלק מהמאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. ערים נוספות במדינה, בהן לבוב ואודסה, הודיעו כי יפעילו אמצעים דומים על מנת לבלום את הנגיף. מניין החולים בקורונה באוקראינה עומד על חמישה בני אדם, בהם אחד שמת מהמחלה.
12:20 - כ-60 ישראלים מנסים לצאת מפרו, לאחר שהנשיא מרטין ויסקרה הכריז על סגר מלא למשך שבועיים במסגרת המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. במסגרת הסגר, שייכנס לתוקפו הלילה בחצות (בין שני לשלישי, שעון פרו), ייסגרו עסקים, חנויות, אתרי תיירות - וגם הגבולות אל המדינה ומחוצה לה. "מפחדים לטוס דרך אירופה ולהיתקע, אנשים שילמו 13 אלף שקל לטיסה מברזיל, זה לא שפוי", סיפרה צעירה במקום. משרד החוץ: "הטיסות מאירופה לאסיה חדלו, יש לבדוק חלופות".
10:35 - פיאט העולמית סוגרת את כל מפעליה. לאחר שורה של סגירות זמניות, השבתות מקומיות של פסי יצור והוצאה יזומה של עובדים לחופשה - פיאט העולמית נסגרת. לפי הודעה ששחרה FCA, החברה האם של פיאט לבורסה לפני שעה קלה, FCA סוגרת זמנית את כל מפעלי פיאט באירופה. בנוסף גם מזראטי סוגרת את כל מפעליה באירופה. הסגירה, שתהיה בתוקף לפחות עד תום חודש מרץ, תקפה לגבי מפעלי פיאט ומזראטי במלפי, פומיליאנו, קסינו, מיראפיורי (טורינו), קרוזריה, גרוגליאסקו ומודנה, שם שוכנים מפעלי מזראטי.
לפי FCA: "כפי שהחברה דיווחה, FCA משדרגת את טכניקות הייצור במספר מפעלים כולל הגברה של דגש על נהלי שמירת מרחק בין עובדים בתחנות העבודה ושימת דגש על חיטוי של המפעלים". עוד מפרסמת FCA: "הקבוצה תנצל את הפסקות היצור להטמעה של שינויים בשיטות יצור ובבקרת האיכות לטובת לקוחותינו".
(תומר הדר)
10:13 - הבוקר נכנסתה לתוקף החלטתה של ממשלת גרמניה לסגור את הגבולות עם אוסטריה, שווייץ, צרפת, לוקסמבורג ודנמרק, על מנת לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. שר הפנים הגרמני, הורסט זיהופר, אמר כי כל מי שירצה להיכנס לגרמניה ממדינות אלו יצטרך להראות "סיבה טובה" לכך. הוא הוסיף שסחורות ועובדים שנוסעים למקום עבודתם יורשו לעבור. הבוקר נמסר מלשכתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון נמסר כי הוא ישוחח בהמשך היום עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועם גורמים נוספים מהאיחוד האירופי בנושא משבר הקורונה.
09:35 - כלי תקשורת באיראן מדווחים כי האשם בטחאי, חבר מועצת המומחים שאחראית על מינוי המנהיג העליון ופיקוח עליו, מת מנגיף הקורונה. המועצה דיווחה באתר האינטרנט שלה כי בטחאי בן ה-79 מת מדום לב, אולם כלי תקשורת מציינים שהוא מת כתוצאה מהנגיף.
08:00 - מכה לחיי הלילה הנוצצים לצד הגבלה משמעותית בכל הקשור להתקהלויות בארה"ב: גורם בממשל האמריקני אמר לסוכנות הידיעות AP כי במקביל לצעדים שננקטים להתמודדות מול הקורונה, יחל היום (ב') ניסוי קליני ראשון בחיסון פוטנציאלי לנגיף בסיאטל שבמדינת וושינגטון. בניסוי, שיתקיים במכון לחקר הבריאות של חברת קייזר פרמננטה, יקבל נסיין ראשון את החיסון - ובהמשך ייערכו בדיקות על 45 מתנדבים צעירים בריאים נוספים.
הניסוי, שאותו מממן מכון המחקר הלאומי לבריאות של ארה"ב, אינו מכיל את הנגיף עצמו כך שהוא לא ידביק בקורונה את המשתתפים. מטרתו העיקרית היא לבדוק אם יהיו לחיסונים תופעות לוואי מדאיגות, ולהכין את הקרקע לקראת ניסוי גדול יותר. גורמי בריאות הציבור בארה"ב אומרים כי ייקח בין 12 ל-18 חודשים לאמת באופן מלא כל חיסון פוטנציאלי.
עשרות צוותי מחקר בעולם מתחרים ביניהם על יצירת חיסון לנגיף, בזמן שהמגפה ממשיכה להתפשט ברחבי העולם. רק אתמול דווח על עלייה מדאיגה במספר מקרי המוות באיטליה ובספרד, לצד המשך התפשטות הנגיף בדרום ובמרכז אמריקה, בארה"ב ובאירופה כולה. ישנם גם חוקרים שמנסים למצוא חיסון זמני לנגיף, כמו זריקות שיכולות לשמור על בריאותם של החולים במשך חודש או חודשיים בכל פעם, תוך פיתוח של הגנה לאורך זמן.
בקרב מרבית החולים, נגיף הקורונה גורם רק לסימפטומים קלים או מתונים כמו חום ושיעול. אצל חלק אחר, בעיקר מבוגרים ואנשים עם בעיות בריאותיות אחרות, הנגיף יכול לגרום למחלות קשות יותר, כולל דלקת ריאות. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, חולים במצב קל מתאוששים בתוך כשבועיים. זמן ההחלמה הממוצע לאנשים במצב קשה יותר הוא בין שלושה לשישה שבועות.
בתוך כך, המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) פרסם הלילה המלצות שלפיהן יש לבטל או לדחות את כל האירועים ברחבי ארה"ב שאליהם הוזמנו יותר מ-50 בני אדם. ההמלצה תקפה לשמונה השבועות הקרובים. לפי המרכז, "יש לקיים אירועים בכל סדר גודל רק אם הם יכולים להתנהל תוך הקפדה על ההנחיות להגנה על אוכלוסיות פגיעות, מרחק חברתי והיגיינת ידיים. אם הדבר אפשרי, המארגנים יכולים לקיים את האירועים באופן וירטואלי".
ב-CDC הוסיפו כי ההמלצות אינן חלות על "פעולות יומיומיות של ארגונים כמו בתי ספר, מכונים להשכלה גבוהה או עסקים". המרכז הדגיש כי המלצתו לא נועדה להחליף את החלטתם של גורמי בריאות הציבור המקומיים, אלא "נעשית בניסיון להפחית את התפשטות הנגיף למקומות חדשים, ולהאט את התפשטותו במקומות שכבר הושפעו ממנו".
כבר לפני אזהרת ה-CDC פעלו מושלי המדינות וראשי הערים בארה"ב כדי לנסות לבלום את התפשטות הנגיף. אזורים רבים בארה"ב הפכו לעיירות רפאים לאחר סגירת מקומות הבילוי, לימודים בוטלו בחלק מהמקומות ומצבי חירום הוכרזו במרבית המדינות.
בניו יורק סיטי, שידועה בחיי הלילה העשירים שלה, ייסגרו החל מיום שלישי כל המסעדות, התיאטראות, המועדונים, הברים ובתי הקולנוע. לדברי ראש העיר ביל דה בלאזיו, "המקומות האלה הם חלק מהלב והמהנשמה של העיר שלנו. הם חלק ממשמעותי מלהיות ניו יורקר. אבל העיר שלנו עומדת בפני איום חסר תקדים, ועלינו להגיב כמו במלחמה". גם בלוס אנג'לס ייסגרו מקומות הבילוי. בעיר נוספת שידועה בחיי הלילה שלה, לאס וגאס שבנבדה, כבר מרגישים את הפגיעה הקשה במרכזי הבילוי, כשמספר רב של בתי קזינו ומלונות נסגרו בעיר. הופעות חיות רבות בוטלו.
ד"ר אנתוני פאוסי, המומחה הבכיר בממשל האמריקני למחלות זיהומיות, כבר אמר כי ברצונו לראות "השבתה לאומית" של 14 ימים כדי לבלום את התפשטות המחלה. עם זאת, אין סימנים לכך שהנשיא דונלד טראמפ שוקל מהלך שכזה.
אתמול ביקש טראמפ מהציבור האמריקני להימנע מהסתערות על רשתות המזון: "אתם לא חייבים לקנות כל כך הרבה, תירגעו. אנשים באים וקונים יותר. הרשתות הולכות לעבוד 24/7 כדי להשאיר את החנויות עם סחורה". טראמפ, שרק לאחרונה העלה הילוך במאבק להתפשטות הנגיף בארה"ב, הוסיף: "אנחנו משתמשים בכל הכוח של הממשלה הפדרלית כדי לנצח את הקורונה, ואנחנו עושים את זה ממש טוב".
עד כה מתו 69 בני אדם כתוצאה מהנגיף בארצות הברית, ובסך הכל אושרו בה יותר מ-3,750 מקרי הידבקות.
"מרחק בטוח" בפריימריז הדמוקרטיים
הלילה עלה נגיף הקורונה לדיון גם בעימות המועמדים הדמוקרטים לנשיאות, ג'ו ביידן וברני סנדרס. זהו העימות הראשון שבו משתתפים רק השניים, והוא התקיים ללא קהל בוושינגטון די.סי בעקבות הנחיות גורמי הבריאות. ב-CNN הקפידו על "מרחק בטוח" בין שני המתמודדים בעקבות החשש מהנגיף.
סנדרס וביידן התעמתו על תגובת ממשל טראמפ לנגיף הקורונה. סנדרס, שתומך במתן ביטוח בריאות ממשלתי לכולם, שתחליף את הביטוחים הפרטיים, טען כי תגובת הממשל למגפה חשפה את חולשות מערכת הבריאות הנוכחית של ארה"ב. ביידן ציין מנגד שהתוכנית של סנדרס לא בהכרח תפתור את הבעיה, שכן באיטליה, שם נרשם מספר מקרי המוות הגדול ביותר מחוץ לסין, ישנה מערכת בריאות שמנוהלת על-ידי הממשלה.
סנדרס גם תקף את טראמפ וטען כי הוא צריך "להפסיק לנפנף במידע לא מדויק" אודות הנגיף. הוא אמר כי אילו הוא היה הנשיא, הוא היה מוודא שאיש לא ישלם עבור בדיקות לאבחון הנגיף. ביידן אמר כי גם הוא מאמין שאיש לא צריך לשלם על הבדיקה.
כשנשאלו אם הם נוקטים באמצעי זהירות בעקבות הנגיף, השיבו השניים תשובות זהות. סנדרס בן ה-78 אמר כי צוות הקמפיין שלו ביטל את כל העצרות, שאותן הוא נהנה לקיים, ובמקום זאת ערך אירוע באינטרנט. ביידן בן ה-77 אמר כי גם הקמפיין שלו כבר לא מקיים עצרות, ובמקום זאת עורך אירועים וירטואליים. השניים הוסיפו כי הם כבר לא לוחצים ידיים, ובפתח העימות הם הפגישו מרפקים. ביידן ציין גם שאין לו בעיות רקע בריאותיות, ואילו סנדרס, שלקה בהתקף לב בסוף השנה שעברה, אמר כי כעת מצבו הבריאותי טוב.
במקביל, לאחר הורדת הריבית נופלים החוזים בניו יורק ב-4.5%, הנפט מאבד 3%, הזהב קופץ ב-2%. הפד יצא אתמול בצעדי הקלה דרמטיים - כולל הזרמת 700 מיליארד דולר לשווקים; תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים צוללת ב-31 נק' בסיס עד ל-0.64%; באסיה-פסיפיק: בורסת סידני קורסת ב-7.5%, ניקיי יורד ב-0.1%, שנגחאי יורד ב-0.6%, האנג סנג נחתך ב-2.2%, קוספי יורד ב-2.2%.
בדרום ובמרכז אמריקה מחריפים את המאבק - מלבד מקסיקו
מדינות דרום ומרכז אמריקה, שעד כה לא אושרה התפרצות משמעותית בשטחן, מגדילות את המאמצים למניעת התפשטות הנגיף. פנמה, ארגנטינה, פרו והונדורס סגרו את גבולותיהן לזרים, ובגוואטמלה נרשם הלילה מקרה מוות ראשון כתוצאה מקורונה. יש לציין כי מספר מקרי ההידבקות במדינות אלה נמוך, אך ייתכן שהוא נובע מכך שישנם מקרים רבים שלא אובחנו.
נשיא ארגנטינה, אלברטו פרננדס, אמר כי ארצו תסגור את שעריה לזרים למשך 15 יום. הוא הוסיף כי בתי הספר הציבוריים והפרטיים ייסגרו עד ל-31 במרץ, והכריז גם על סגירת הפארקים הלאומיים. ארגנטינה, שבה נדבקו 46 בני אדם, גם הפסיקה באופן זמני להנפיק אשרות למטיילים מארצות הברית, סין, דרום קוריאה, יפן, איראן, בריטניה ומדינות רבות נוספות באירופה.
נשיא פרו, מרטין ויסקרה, הודיע גם הוא כי ארצו תסגור את גבולותיה לזרים, ואף קרא לאזרחים להיכנס להסגר עצמי למשך 15 יום כדי לסייע להאט את
שר הבריאות של גוואטמלה הודיע על מקרה מוות ראשון כתוצאה מהנגיף במדינה - גבר בן 85 ששב לארצו לאחר שטייל במדריד. לדבריו, החולה חזר ללא סימפטומים של המחלה, והרופאים גילו כי הוא נדבק בנגיף רק אתמול. בגוואטמלה אושרו שני מקרי הידבקות נוספים בלבד.
פנמה, שבה אושרו 55 מקרים - המספר הגדול ביותר במרכז אמריקה - דיווחה בתחילת השבוע על מוות ראשון כתוצאה מהנגיף. שר הביטחון הודיע כי החל מיום שני בערב יורשו רק תושבים להיכנס למדינה. פנמה גם הורתה על סגירת בתי מלון, מועדונים, ברים, בתי קזינו וכל החנויות למעט סופרמרקטים, בתי מרקחת ומרכזים רפואיים. המדינה גם השעתה הליכים כירורגיים לא נחוצים וביקורים בבתי חולים.
פורד סוגרת את המפעל הספרדי, פולקסווגן משביתה ייצור בארה"ב
פורד הודיעה כי תסגור את מפעליה בספרד למשך שבוע - זאת לאחר ששלושה עובדים לקו בקורונה. מפעל פורד בוולנסיה, המייצר כיום את המונדאו, נחשב לאחד המפעלים הוותיקים של היצרנית באירופה- והחל לייצר עוד בשנות השבעים את פורד פיאסטה. לפי פורד, ההשבתה תימשך שבוע- לעת עתה.
במקביל הודיעה פולקסווגן כי תשבית את מפעל היצור הגדול ביותר שלה בארה"ב - למשך יום אחד, לאחר שעובד במפעל לקה בקורונה. בדומה לרוב היצרנים החוששים מפני יצירת פאניקה, גם הודעתה של פולקסווגן אודות ההשבתה החד יומית מנוסחת באופן שמרני כדי לא לייצר ספקולציות אודות המשך סגירה של המפעל.
בנתיים בישראל מוצאים עצמם יבואני הרכב לקראת השקה של שורה של דגמים חדשים, שלא ברור כיצד ישווקו. מיני בעלת הנעה חשמלית, פורד פוקוס, פיג'ו 2008 ודגמים אחרים שהיו אמורים להיות מושקים לציבור החודש עלולים "ליפול בין הכיסאות" לנוכח העובדה שככל הנראה הלקוחות אינם מתעדים להגיע לאולמות התצוגה- וגם כאשר יגיעו, עדיין לא ברור כיצד יממנו את הרכישות לנוכח העובדה שהגופים הגדולים שבדרך כלל מעניקים אשראי, כדוגמת מימון ישיר, הודיעו ממש בימים האחרונים שלנוכח משבר הקורונה יגבילו את ההלוואות. (תומר הדר)