ביום שני: פגישת חירום של יצרניות הנפט, ידונו בקיצוצי תפוקה
חברות אופ"ק, רוסיה ומדינות נוספות ייפגשו במטרה לנסות להגיע להסכמות שימנעו את מלחמת המחירים שמטלטלת את השוק; סעודיה היא יוזמת המהלך; האנליסטים סקפטיים בנוגע למהלך
חברות ארגון אופ"ק יקיימו מחרתיים (ב') מפגש חירום עם נציגי רוסיה ומדינות יצרניות נפט נוספות מתוך תקווה להסכים על קיצוצי תפוקה והגעה לסיומה של מלחמת המחירים הברוטלית. זו החלה בשבועות האחרונים, לאחר שרוסיה סירבה במפתיע להמשך הקיצוצים בתפוקה ובהמשך לכך נרשמו ירידות מחירים חדות בנפט.
- מי ימצמץ ראשון: מחיר הנפט בשפל של 18 שנה, אך רוסיה וערב הסעודית לא נכנעות
- רוסיה נגד סעודיה: מי תציף את העולם ביותר נפט
- לראשונה: מניות ארמקו נפלו אל מתחת למחיר ההנפקה שלהן
הפגישה, שאורגנה על ידי סעודיה, תיערך בווידיאו ותכלול יצרניות נפט שאינם חברות אופ"ק+ (הפורום שמאגד את חברות אופ"ק יחד עם רוסיה), כך אמרו מקורות בכירים באופ"ק ל-CNN. הרשימה הסופית של המוזמנות טרם נקבעה לדבריהם. ארה"ב, בריטניה, קנדה ומקסיקו עשויות להיות מוזמנות, כך על פי הדיווחים.
הפגישה תתקיים לאחר שהנשיא דונלד טראמפ אמר השבוע שיש מקום לקיצוצי תפוקה רציניים, ולאחר שסעודיה קראה למאמץ "דחוף" להשיב את האיזון לשוק הנפט. מחירי הנפט עלו ב-25% ביום חמישי, העלייה הגדולה ביותר שלהם אי פעם, לאחר שטראמפ צייץ בטוויטר שהוא מקווה ומצפה שסעודיה ורוסיה יחתכו את התפוקה ב-10-15 מיליון חביות ביום. עליות המחירים המשיכו אתמול. הברנט עלה ב-13% ל-33.9 דולר לחבית.
סעודיה ורוסיה נמצאות במלחמת מחירים עזה מאז תחילת חודש מרץ- מלחמה שהציפה את השוק בנפט גולמי זול, בדיוק במקביל לצניחה בביקוש על רקע התפרצות הקורונה. מחירי הנפט הגולמי ירדו לשפל של 18 שנה, ופגעו בין היתר בחברות נפט ואנרגיה אמריקאיות.
המאבק בין סעודיה לרוסיה החל כשנגיף הקורונה עוד נתפס כ"הפרעה בריאותית קלה", לדברי סטפן אינס, אסטרטג שווקים גלובליים בחברת AxiCorp.
הפגישה המתוכננת תעזור כנראה לייצב את מחירי הנפט, ואף תתרום לעלייתם, ותקל את הלחץ העצום המופעל כעת על מתקני האחסון, אך לדברי אינס "לא משנה על איזה קיצוץ יוחלט, הוא לא יספיק כדי להשפיע על מצב היצע היתר בטווח הקצר והבינוני".
האם התוכנית הרוסית תשתבש?
אנליסטים בתחום הביעו ספק לגבי האפשרות שסעודיה ורוסיה יצליחו לשנות מסלול בבת אחת ולחתוך את הייצור בשיעור אותו ציין טראמפ, במיוחד בעוד קיצוצים גדולים - אם יעשו ע"י רוסיה - יפגעו בתוכניתה לפגוע בתעשיית פצלי השמן היקרים של ארה"ב באמצעות נפט זול. 10 מיליון חביות ביום - הקו התחתון של קיצוצי התפוקה שהעלה טראמפ – שוות ערך לכלל התפוקה של סעודיה, שהיא היצרנית הגדולה ביותר באופ"ק, ואשר פעלה רבות כדי לצמצם את התפוקה העולמית מאז שהקבוצה החלה להגביל את הייצור ב-2017. כעת נראה שהיא רוצה עזרה מצד מדינות נוספות.
גורם באופ"ק+ אמר ל-CNN שאין זה הוגן ששתיים או שלוש מדינות יישאו לבד ברוב האחריות. קיצוצים קודמים של אופ"ק ובנות בריתה נתנו ליצרני הפצלים בארה"ב מרחב לתפוס נתח שוק. ארה"ב עקפה לאחרונה את רוסיה וסעודיה כיצרנית הנפט הגדולה בעולם. אך ישנם סימנים שהיצרנים האמריקאים עשויים כעת להצטרף למאמץ העולמי להעלאת המחירים. "למרות שאנחנו בדרך כלל מתחרים, הסכמנו שהתפרצות הקורונה מצריכה רמות חסרות תקדים של שת"פ בין לאומי", כך אמר ריאן סיטון, נציב במועצת הרכבות של טקסס, שהיא הרגולטורית של תעשיית האנרגיה במדינה.