סין לא תפרסם תחזית צמיחה שנתית; "נמשיך לעבוד על הסכם הסחר עם ארה"ב"
כך הודיעה בייג'ינג לקראת כינוס הקונגרס העממי של המדינה. זאת הפעם הראשונה מאז 1990 שהמדינה לא מפרסמת תחזית צמיחה; בנוסף הכריזה כי היא מתחייבת להגדיל את ההוצאות הממשלתיות כדי לאושש את הכלכלה; ברבעון הראשון של השנה התכווצה הכלכלה ב-6.8%
- הגולשים הסינים נפרדים משימוש ב-Zoom בחינם
- ירידות באסיה; הונג קונג צונחת ב-4.6% - "סין תחוקק חוקי ביטחון חדשים"
- סין אוגרת דגנים וסויה כדי להיערך לגל שני של מגפת הקורונה
האסיפה, שתימשך שבוע, היתה אמורה להתקיים במקור במרץ אך נדחתה בשל התפרצות הקורונה.
ברבעון הראשון של השנה התכווצה הכלכלה הסינית בשיעור של 6.8%, ההתכווצות הראשונה מזה עשורים, זאת לאחר שהתפרצות מגיפת הקורונה בעיר ווהאן שיתקה את הייצור ופגעה בהוצאות.
"לא הצבנו השנה יעד צמיחה ספציפי, בעיקר בגלל מצב המגיפה העולמית והאי ודאות בכלכלה ובמסחר, כך שההתפתחות הסינית צריכה להתמודד עם כמה גורמים לא צפויים", מסר ראש הממשלה לי קצ'יאנג בתחילת הכינוס.
עוד הזהיר כי הצריכה הפרטית, ההשקעות והייצוא בירידה, וכך גם שיעור התעסוקה ובמקביל הסיכונים הפיננסיים הולכים ומצטברים. בהתאם, התחזית היא לגירעון תקציבי שיעמוד על 3.6% מהתמ"ג השנה, זאת לעומת 2.8% בשנה שעברה. בעקבות זאת סין מתכוונת השנה להנפיק לראשונה אג"ח מיוחדות בשווי טריליון יואן.
לי חשף גם הקלות לעסקים קטנים ובינוניים, שיוכלו לדבריו לדחות תשלומי הלוואות וריביות בתשעה חודשים נוספים עד מרץ השנה הבאה. לפיכך, ההערכה היא כי ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים מצד בנקים גדולים תעלה ביותר מ-40%.
לואיס קויג'ס מאוקספורד אקונומיקס בהונג קונג אמר בתגובה כי המהלכים מצביעים על כך שהממשלה הסינית חוששת מחובות מוגזמים וחוסר יציבות פיננסית, אך לדבריו, יעד הגירעון הגבוה מצביע על כך שצפויים צעדי מדיניות משמעותיים לתמיכה בהתאוששות המקומית "שלהערכתנו תמשיך על אף הסביבה החיצונית המאתגרת".
רפורמות בארגון הסחר העולמי
כאמור, סין הבטיחה היום גם כי תמשיך לעבוד על יישום הסכם הסחר עם ארה"ב, זאת על אף המתיחות הגוברת בין שתי המעצמות הכלכליות. לפי דו"ח שמסר היום (ו') לי לקונגרס העממי, "אנחנו נעבוד עם ארה"ב ליישם את השלב הראשון של הסכם הסחר והכלכלה בין ארה"ב וסין. בייג'ינג תמשיך לעודד שיתופי פעולה כלכליים ומסחריים עם מדינות אחרות לטובת שני הצדדים".
עוד הוסיף לי כי סין "תשתתף באופן פעיל בביצוע רפורמות בארגון הסחר העולמי" ותנסה לקדם את המו"מ על הסכמי סחר חופשי עם שותפותיה האזוריות יפן ודרום קוריאה.
הסכם הסחר בין סין וארה"ב נחתם בינואר לאחר משא ומתן ממושך שטלטל את השווקים בשנה שעברה. ואולם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איים החודש להעניש את סין על כך שלא פעלה מספיק מהר לבלום את התפשטות הקורונה.
דובר של הכינוס הכללי בסין מסר כי "יחסים יציבים ומתמשכים בין סין טארה"ב יהיו לטובת הסינים והאמריקאים". עוד הוסיף כי סין הציבה בראש סדר העדיפויות את "העבודה המשותפת למלחמה בקורונה" ולהבטיח את היציבות הפיננסית העולמית. עם זאת, הוא הזהיר כי אם ארה"ב תמשיך לשמור על מנטליות של מלחמה קרה, סין תיאלץ להגיב.