$
כלכלה ומדיניות

דובאי קורסת ואבו דאבי תציל אותה בתמורה לנכסים

המגפה פגעה באמירות בעיצומו של משבר נדל"ן ואחרי השקעה של מיליארדי דולרים בתערוכת אקספו 2020, שנדחתה בשנה. הפגיעה הקשה בענף התיירות תאלץ את דובאי לוותר על נמל ימי או חברת תעופה כדי לזכות בחילוץ מהשכנה

דורון פסקין 10:1108.06.20

אמירות דובאי שנחשבת למרכז סחר, פיננסים ותיירות אזורי תתקשה להתאושש בכוחות עצמה מהצונאמי הכלכלי שספגה בעקבות התפשטות הקורונה. האמירות שחרתה על דגלה את עקרון התנועה החופשית של כסף, סחורות ואנשים, הפכה לקורבן המיידי של המגפה, בתחילה בשל הפגיעה בתנועה האווירית הבינלאומית ובהמשך בשל השבתה כמעט מוחלטת של המשק למשך חודשיים.

 

אין זו הפעם הראשונה שהאמירות ניצבת בפני שוקת שבורה, אך מה שחולל נגיף הקורונה מאיים הרבה יותר מכל מה שדובאי התמודדה איתו עד היום. בשנת 2009 עמדה דובאי בפני פשיטת רגל, עם חוב אדיר של 80 מיליארד דולר, כ־55 מיליארד דולר מתוכם חובות שצברה זרוע ההשקעות הממשלתית, דובאי וורלד. כדי למנוע את התמוטטות האמירות נחלצה אבו דאבי לעזרתה, עם הלוואה בגובה 10 מיליארד דולר שהתווספה להשקעה של 10 מיליארד דולר באג"ח שהנפיקה דובאי. בשנים שאחרי החילוץ היה נראה שדובאי עלתה מחדש על מסלול הצמיחה.

 

 

עם זאת, מאז 2015 החלה האופוריה להתפוגג. כלכלת דובאי נכנסה למשבר הנוכחי כשהיא סובלת מהאטה בצמיחה, בין השאר כתוצאה מירידה במחירי הנדל"ן וירידת הרווחיות בענפי התיירות. גם בגזרת החובות אין חדשות טובות לדובאי, שבסוף 2019 נאמד חובה הממשלתי ב־65 מיליארד דולר, המהווים 56% מהתמ"ג. כתוצאה, עוד לפני התפרצות המגפה, יכולתה של הממשלה לעמוד בהתחייבויותיה עמדה בסימן שאלה. עד סוף השנה תצטרך דובאי לפרוע חובות בהיקף של 10 מיליארד דולר.

 

התיירים לא יצילו אותה

 

כדי להגביל את התפשטות הנגיף, בסוף מרץ החלו השבתות בענפי המשק בדובאי. בין השאר הושבת נמל התעופה הבינלאומי, שהוא העמוס בעולם מבחינת מספר הנוסעים הבינלאומיים. במהלך אפריל ולמשך שלושה שבועות הוקשחו תנאי הסגר על 3.3 מיליון תושבי האמירות, ונדרש אישור מיוחד מהמשטרה לכל יציאה מהבית.

 

משום שלצעדים אלה היה מחיר כלכלי כבד, 2020 נראית אבודה מבחינה כלכלית. בנק אוף אמריקה מעריך, כי בתסריט האופטימי דובאי תסיים את השנה בצמיחה שלילית של כ־5.5%. בנוסף, הגירעון הכספי צפוי לנוע בין 4% ל־5.5% מהתמ"ג, וזאת נוכח הירידה הצפויה בהכנסות. כדי לנסות ולכסות על הגירעון, הממשלה תיאלץ ליטול הלוואות נוספות, להנפיק אג"ח או לוותר על חלק מנכסיה בתמורה לסיוע מאבו דאבי.

 

המגזר העסקי בדובאי פסימי לקראת ההמשך. בסקר שפרסמה לשכת המסחר של דובאי בחודש שעבר הביעו כ־70% מבעלי העסקים המקומיים את חששם כי ייאלצו להיסגר לצמיתות במהלך ששת החודשים הבאים. נתון זה אינו מפתיע ומושפע במידה מסוימת גם מדחיית תערוכת אקספו 2020 שהיתה צפויה להיפתח באוקטובר הקרוב ולהימשך כחצי שנה. בתחילת השנה השקיעה דובאי מיליארדי דולרים כהיערכות לאירוח האירוע העסקי היוקרתי.

 

התערוכה שמתקיימת אחת לארבע שנים בערים שונות בעולם היתה צפויה לעגן מחדש את דובאי כמרכז השקעות עולמי. הציפייה בדובאי היתה שאירוע בסדר גודל כזה ימשוך במהלך 2020 כ־25 מיליון תיירים, זינוק חד בהשוואה לכ־17 מיליון התיירים שביקרו בה בשנה שעברה. דחיית האירוע לאוקטובר 2021 סתמה את הגולל על התקוות הללו.

 

בורג' ח'ליפה בורג' ח'ליפה צילום: בלומברג

 

השפעות הקורונה ודחיית התערוכה השתקפו גם בסקר שקיימה באחרונה לשכת המסחר של דובאי. כמחצית מהמסעדות ובתי המלון המקומיים העריכו כי ייאלצו להפסיק את פעילותם במהלך חודש יוני. בנוסף, 74% מהחברות בתחום התיירות והנסיעות צפו כי עד חודש יוני יכריזו על הפסקת פעילות.

 

לקריסה כזו של ענף התיירות, האחראי על כ־5% מהתמ"ג ומפרנס 600 אלף עובדים, עלולות להיות השלכות הרסניות. זאת, משום שהתיירות מהווה גם את בסיס הפעילות למגזרי הסיטונאות והקמעונאות, המהווים כשליש מהתמ"ג. בשנים האחרונות התבססה דובאי כאחד ממוקדי השופינג היוקרתיים בעולם, בעיקר בזכות הקניונים המפוארים שלה. אלה עומדים היום שוממים בעקבות הקורונה.

 

בניסיון לצמצם הפסדים, דובאי היתה מהאמירויות הראשונות שהכריזו על חזרה הדרגתית לשגרה, החל מסוף מאי. בניגוד לשכנה אבו דאבי, שנהנית מאורך נשימה הודות לתעשיית הנפט, דובאי לא יכולה להרשות לעצמה להתמהמה. מבחינתה, הפתרון טמון בפתיחה מחודשת של שדה התעופה ושיקום תנועת התיירים. בתסריט האופטימי, זו תתחדש ביולי או באוגוסט ותסייע לבעלי העסקים לכסות על ההפסדים.

 

מו"מ חשאי על תנאי הסיוע

 

למנהיגים בדובאי ברור כי חזרה לרמות שנרשמו לפני המשבר לא תהיה מהירה, וכי יידרשו צעדים משמעותיים כדי לשרוד. דיווחים בלתי רשמיים מעידים על מו"מ חשאי בנוגע לתוכנית חילוץ נוספת מצד אבו דאבי. כמו ב־2009, גם הפעם האמירות הבכירה צפויה לדרוש תמורה גדולה עבור הסיוע.

 

בחילוץ הקודם דרשה אבו דאבי כי שם המגדל הגבוה בעולם, שנחנך בדובאי ב־2010, ישונה ממגדל דובאי למגדל ח'ליפה, לכבודו של מנהיג אבו דאבי. מקורות שונים מעריכים, כי כעת תדרוש אבו דאבי נכסים משמעותיים לטובת מיזוג והפסקת התחרות בין האמירויות השכנות בענפים פיננסיים שונים.

 

זרוע ההשקעות של ממשלת אבו דאבי, המנהלת נכסים ברחבי העולם בשווי של כ־230 מיליארד דולר, כבר זיהתה כמה נכסים יוקרתיים בדובאי, שעליהם היא תשמח להשתלט. אחת הדרישות שכבר הועלתה במהלך המו"מ המתקיים בשבועות האחרונים היא מיזוגו של שוק ההון בדובאי עם מקבילו באבו דאבי.

 

אבו דאבי עשויה להתעניין גם בחברת התעופה הלאומית של דובאי, אמירייטס, שמתחרה ישירות עם חברת התעופה אתיחאד של אבו דאבי. מדובר בשתיים מחברות התעופה העולמיות שזוכות למוניטין גבוהים, ומיזוגן יכול ליצור את אחת מחברות התעופה המובילות בעולם. אפשרות נוספת היא כי שתי האמירויות יחליטו על מיזוג חברות הלואו קוסט שלהן.

 

נכסים נוספים שאבו דאבי צפויה ללטוש אליהם עיניים נמצאים בזירת התעבורה, בהם הנמל הימי ג'בל עלי, אחד מעשרת נמלי הים העמוסים בעולם. כמו כן, אבו דאבי, הנמצאת בתנופת פיתוח של מגזר התיירות והפיננסים שלה, צפויה לנסות לשים את ידה על נכסים מובילים של דובאי בתחומים אלה.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד MENA

www.concordmena.com

 

x