משבר הקורונה
ארה"ב: תמריצים להצלת משרות זרמו לקניה ווסט ועסקי קושנר
תוכנית הממשל האמריקאי שנועדה במקור לחברות קטנות הזרימה מיליוני דולרים למקורבים לצלחת, ובהם מותג האופנה של הראפר, הפרקליט האישי של הנשיא טראמפ וחברת ספנות הקשורה לשרת התחבורה
תוכנית הממשל הפדרלי בארה"ב להצלת משרות, שאמורה היתה לסייע בראש ובראשונה לחברות קטנות, העניקה סיוע לחברות בבעלות משפחתו של ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כמו גם לפירמת הפרקליטים שמטפלת בענייניו של הנשיא. כך עולה מרשימת מוטבי התוכנית שפירסם השבוע משרד האוצר האמריקאי בעקבות לחץ ציבורי.
תוכנית ההגנה על משרות (PPP) בהיקף של 521 מיליארד דולר היא הגדולה מבין תוכניות בשווי כולל של 2 טריליון דולר שנועדו לתמוך בכלכלה בעקבות פגיעת הקורונה. ייעודה המקורי היה לעודד חברות לשמר משרות, כאשר עבור חברות שפעלו כך, ההלוואה הופכת למענק.
תוקפה של התוכנית אמור היה לפוג ב־30 ביוני, אולם בשבוע שעבר הוארך התוקף ל־8 באוגוסט. בתוכנית נשארו עדיין 132 מיליארד דולר לחלוקה.
מאז הקמתה משכה התוכנית ביקורת רבה, כאשר גם גורמים מטעם הממשל הזהירו כי בשל חוסר שקיפות ופיקוח מוגבל, קיים בה סיכון להונאה. הרשימה שפורסמה השבוע כוללת גופים שקיבלו הלוואות בגובה 150 אלף דולר ומעלה, אולם מציינת רק טווח של הלוואה, ולא את הסכום המדויק. בנוסף, ישנן חברות הטוענות ששמן הופיע ברשימה למרות שלא ביקשו או קיבלו הלוואה. כך למשל במקרה של חברת הקורקינטים השיתופיים בירד.
מהרשימה עולה כי הלוואות הועברו למקורבים לצלחת, כמו עסקי קושנר וחברת ספנות שנמצאת בבעלות משפחתה של שרת התחבורה אלין צ'או. "אנחנו לא טוענים שה־PPP לא סייעה לעסקים קטנים, היא כן עשתה זאת. אבל עסקים מקושרים היו הראשונים לקבל עזרה משמעותית", כך לפי ג'ושוע גוטבאום, חוקר אורח במכון ברוקינגס, שאמר את הדברים לרשת BBC.
כך, פירמת הפרקליטים הניו יורקית קסוביץ', בנסון וטורס, שבראשה עומד פרקליטו האישי של טראמפ, מארק קסוביץ', קיבלה הלוואה בגובה 10-5 מיליון דולר. כמו כן, עשרות דיירים המתגוררים בפרויקטי נדל"ן של טראמפ קיבלו כסף מהתוכנית.
לא רק חברות הקשורות לפוליטיקאים נהנו מהעדפה. כך, הרשימה חושפת כי מותג הבגדים של הראפר קניה ווסט, Yeezy, קיבל הלוואה שנעה בין 2 ל־5 מיליון דולר. מותגי יוקרה נוספים שקיבלו הלוואות בסדר גודל זה מונים את ורה וונג ואוסקר דה לה רנטה.
כסף מהתוכנית זרם גם לכוכבי הוליווד שבבעלותם עסקים. כך למשל, יקבי פרנסיס פורד קופולה שבבעלות משפחתו של הבמאי קיבלו הלוואה של כ־2 מיליון דולרים. הלוואה שמנה יותר, בטווח שבין 11 ל־28 מיליון דולר, הועברה לרשת המסעדות והמלונות נובו שבבעלות השחקן רוברט דה נירו.
ברשימה נכללו גם גופי תקשורת ידועים ובראשם פורבס מדיה, שקיבל 5 מיליון דולר לפחות, ועיתון ה"וושינגטון טיימס" שקיבל מיליון דולר לפחות. גם חברות זרות קיבלו כספי סיוע, ובהן חברת התעופה קוריאן איירליינס, שקיבלה 10-5 מיליון דולר כדי לשמר 500 עובדים בארה"ב, ויצרנית המכוניות החשמליות הסינית Nio, שקיבלה
סכומים דומים כדי לשמר 204 עובדים.
ברקע הצהרתו של שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין לפיה התוכנית סייעה לשמר 51.1 מיליון משרות, מבקרי התוכנית טוענים כי באלפי מקרים הוענקו הלוואות למרות שלא נמסרו לרשויות היקפי משרות בחברות הללו. גוטבאום אומר כי עדויות שהצטברו עד כה מראות כי התמריצים לתעסוקה היו מוגבלים למדי, במיוחד אחרי שהקונגרס הגמיש את הכללים להקצאת כספי התוכנית. לדבריו, עדיף היה להעביר את כספי הסיוע ישירות לעובדים דרך מערכות המיסוי, כפי שעשו מדינות רבות אחרות. לצד זאת, הרשות האמריקאית לעסקים קטנים אמרה כי כל הלוואות PPP הן תחת פיקוח, והלוואות ששוויין עולה על 2 מיליון דולר ייבחנו באופן אוטומטי.