מבוי סתום בשיחות בין ראשי האיחוד האירופי על הקמת קרן שיקום
השיחות בבריסל בין מנהיגי האיחוד האירופי מתנהלות זה היום השני ברציפות; הולנד מבקשת זכות וטו על העברת כספים; ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, מאיים להטיל וטו על כל התוכנית עקב הניסיון לכלול בה מנגנון שימנע כספים ממדינות שאינן עומדות בסטנדרטים דמוקרטיים
ראש ממשלת הולנד מארק רוטה המשיך להתנגד לתוכנית הסיוע הכלכלי המאסיבית שמנסים לגבש מנהיגי האיחוד האירופי, בעוד המשא ומתן בבריסל נכנס ליומו השני, ופקידי האיחוד חוזים קשיים בהגעה להסכמות.
- לאחר 5 חודשים: מנהיגי האיחוד האירופי נפגשים - במטרה להקים קרן שיקום
- האיחוד האירופי אישר את השימוש ברמדסיביר לטיפול בקורונה
- אירופה פותחת את השמיים: ארה"ב וישראל מחוץ לרשימה
מנהיגים באיחוד אמרו שעליהם להסכים על הקמת קרן שיקום בהיקף 750 מיליארד יורו, ותקציב חדש של טריליון יורו, בעוד מגיפת הקורונה גורמת לנזק הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה לכלכלות אירופיות רבות.
רוטה הודה היום בפני כתבים כי "הדיונים עשויים להמשך זמן מה", לאחר שהשיחות שנמשכו אתמול במשך 13 שעות הגיעו למבוי סתום. הוא הוסיף שלא יסכים לתוכנית בכל מחיר, אפילו בעוד עמדתו מבודדת את מדינתו.
"אני חושש שזה מרגיש קצת בודד יותר", אמר רוטה בנוגע להתעקשות ההולנדית על כך שכל סכום שישולם מקרן השיקום יצטרך לקבל ראשית את אישורה של האג. "אני עושה זאת בשביל כל אירופה, כי זה גם האינטרס של ספרד ואיטליה לצאת מחוזקות מהמשבר הזה".
רבים מעשרים ושבעת המנהיגים, שעטו מסכות במהלך המפגש פנים אל פנים הראשון שלהם מאז פברואר – העלו תביעות משלהם במהלך המשא ומתן המורכב בו מצטלבים סדרי עדיפויות אזוריים וכלכליים רבים.
ההתנגדות ההולנדית מדגישה את חילוקי הדעות הקיימים בגוש בכל הנוגע לניסיונה של הנציבות האירופית ללוות מיליארדי יורו משוקי ההון בפעם הראשונה בהיסטוריה. המדינות היותר שמרניות מבחינה כלכלית – עליהן נמנית הולנד – מתעקשות שכל חוב חדש יפוקח בצורה הדוקה.
שאלות כמו גודלו הסופי של תקציב 2021-2027, מידת השימוש בהלוואות כדי למנף רפורמות, והאם לא להעביר כספים משיקולי תקינותם הדמוקרטית של משטרים מסוימים במזרח אירופה, טרם נפתרו.
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שסופג ביקורת על שהוא חונק את חופש העיתונות והאקדמיה בארצו, מאיים להטיל וטו על כל התוכנית עקב הניסיון לכלול בה מנגנון שימנע כספים ממדינות שאינן עומדות בסטנדרטים דמוקרטיים.