לאחר 5 חודשים: מנהיגי האיחוד האירופי נפגשים - במטרה להקים קרן שיקום
במאי הציעה הנציבות האירופית לגייס 750 מיליארד יורו בשוקי ההון ולהשקיע אותם בתחומים ובמדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר, ואולם עדיין נותרו חילוקי דעות בסוגיות שונות; ראש ממשלת לוקסמבורג: "ארזתי מספיק חולצות לימים הקרובים כדי שנוכל להגיע להסכמה פה בבריסל"
- האיחוד האירופי אישר את השימוש ברמדסיביר לטיפול בקורונה
- אירופה פותחת את השמיים: ארה"ב וישראל מחוץ לרשימה
- אזרחי גוש היורו יצאו מהסגר למסע קניות של בגדים ומחשבים
ראשי 27 הממשלות החברות באיחוד האירופי לא מצליחים להחליט על דרך פעולה מוסכמת למשבר הכלכלי הנגרם כתוצאה מהקורונה. במאי, הציעה הנציבות האירופית לגייס 750 מיליארד יורו בשוקי ההון ולהשקיע אותם בסקטורים ובמדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר. ואולם, עדיין נותרו חילוקי דעות בנוגע לשאלה כיצד לחלק את הכסף, כיצד לפקח על השימוש בו ואפילו לגבי הסכום שיש ללוות.
הפגישה היום בבריסל היא הפעם הראשונה שהמנהיגים נפגשים פנים מול פנים מאז פרצה המגיפה. התקווה היא שהפסגה תעזור למנהיגים להגיע להסכמות, אך קרוב לוודאי שהמו"מ יימשך על פני כל סוף השבוע. "ארזתי מספיק חולצות לימים הקרובים כדי שנוכל להגיע להסכמה פה בבריסל", אמר ראש ממשלת לוקסמבורג חוויאר בטל. עוד הוסיף כי אם לא תהיה פריצת דרך בסוף השבוע יהיה זה "חמור מאוד" עבור אירופה ושוקי ההון, שכן זה יעורר חשש לגבי היכולת של האיחוד לספק תמריצים פיסקאליים נחוצים.
אחד המכשולים הגדולים שעומדים בפני המנהיגים הוא השאלה כיצד להשקיע את כספי החילוץ ברחבי אירופה. לפי אחת ההצעות, המדינות החברות ידרשו להציג את תכניות הרפורמה שיכללו פירוט היכן ישקיעו את הכספים. התכניות הללו יצטרכו לזכות באישור הרוב. אולם הממשלה ההולנדית דורשת אישור פה אחד, כלומר כל מדינה תוכל להתנגד לתוכניות של מדינה אחרת.
מכשול מרכזי נוסף הוא האופן בו יחזירו המדינות את ההלוואה. לפי אחת ההצעות יוטל מס על פליטת פחמן, וכן מסים על פסולת של פלסטיק ומס דיגיטלי. אך גם בנושא הזה אין הסכמה בקרב כל המדינות. כך למשל בלוקסמבורג מתנגדים להטל מס דיגיטלי. "איני רוצה להעביר לחברות את הרושם שאירופה אינה ידידותית יותר לעסקים", הדגיש באטל.