משבר האקלים
ההתחממות הגלובלית משנה באופן רדיקלי את האקלים באזור הארקטי
לפי מחקר חדש, כמות הקרח בים באזור הארקטי ירדה ב-50 השנים האחרונות בקצב של 12% בעשור, וכעת האקלים באזור מתאפיין בפחות קרח ושלג, ויותר מים וגשם - גם בשנים קרות במיוחד
ההתחממות הגלובלית משנה באופן רדיקלי את האקלים באזור הארקטי, שמתאפיין בפחות קרח ושלג ויותר מים פתוחים וגשם – כך לפי מחקר שהתפרסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Nature Climate Change.
- גוגל ופייסבוק מעלות הילוך במלחמה במשבר האקלים
- שנת 2020 ממשיכה להלום: הקיץ החם בהיסטוריה
- הקורונה תיעלם בסוף, משבר האקלים - לא
לדברי החוקרים, כמות הקרח בים באזור הארקטי ירדה בצורה כל כך משמעותית בשנים האחרונות, שגם בשנים קרות במיוחד כמות הקרח תהיה קטנה משמעותית מאשר לפני כמה עשורים. מספר ימי השלג נמצא גם הוא בירידה, כאשר הטמפרטורה העונתית ומספר ימי הגשם נמצאים במגמת עלייה.
לדברי המדענית הראשית במחקר, ד"ר לאורה לנדרום מהמרכז הלאומי לחקר אטמוספרי בבולדר, קולרדו, האזור הארקטי הוא בין החלקים הרגישים ביותר בעולם לשינוי אקלים. "כולם יודעים שהאזור הארקטי משתנה", היא אמרה לניו יורק טיימס. "רצינו לכמת את האקלים החדש הזה. האם האזור הארקטי השתנה כל כך הרבה וכל כך מהר שלא ניתן לחזות את האקלים החדש על סמך העבר הקרוב?"
המחקר שערכה העלה שקרח הים באזור הארקטי כבר נמצא למעשה באקלים חדש, והיקפו בשנים האחרונים נמוך משמעותית גם מהשנה הגרועה ביותר באמצע המאה ה-20. תצלומי לוויין מעלים שב-50 השנים האחרונות היקף הקרח ירד בקצב של 12% בעשור, ו-13 השנים עם היקף הקרח הנמוך ביותר נמדדו כולן מאז 2007. השנה צפוי להישבר שיא שלילי בכמות הקרח באזור.
בכל הנוגע לטמפרטורות בסתיו ובחורף וימי גשם לעומת ימי שלג השינוי אטי יותר, אך המעבר לאקלים חדש צפוי להסתיים עד אמצע המאה הנוכחית. "אנחנו מתחילים להגיע לנקודה שבה אנו כבר לא יודעים למה לצפות", אמרה לנדרום לניו יורק טיימס.
שינויים אלו כבר משפיעים על קהילות שונות באזור הארקטי. שחיקת חופים מאלצת חלקת מהילידים באלסקה לשקול מעבר למקומות אחרים, וסופות חמות יותר שמביאות לירידת גשם על שלג, יכולות להוביל לרעב בקרב בעלי חיים שילידים רבים מתבססים עליהם בתזונה שלהם.
"בשבילם, שינוי אקלים הוא לא העתיד. זה קורה עכשיו", אמרה לנדרום. "עדיין יש לנו הזדמנות לשנות את המהירות שבה האזור הארקטי מתפתח, אם נקטין את הפליטות שלנו. אסור לוותר. אם נעבוד קשה ונעשה שינויים, ייתכן שנראה שיפורים דרמטיים".