מומחים בארה"ב: המדיניות הירוקה של ביידן תזניק את הכלכלה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן השיק אתמול את מדיניות האקלים הירוקה הרחבה שלו בשורת צווים נשיאותיים. מתנגדיו מעלים טענות שחלקן לא מהותיות וחסרות ביסוס. ויש גם כאלה שמודים שלא תיווצר פגיעה, וכי מה שחשוב הוא "להתאים את היקף המשרות שנוצרות למשרות שאובדות"
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, השיק אתמול את מדיניות האקלים הרחבה שלו עם שורה של צווים נשיאותיים, שכללו עצירת קידוחי נפט וגז חדשים באדמות פדרליות, והעברת צי הרכב הפדרלי כולו למכוניות חשמליות.
ביידן נשא נאום שבו התמקד בהזדמנות התעסוקתית שייצור המעבר לכלכלה ירוקה ולאנרגיה מתחדשת. "היום זה יום האקלים בבית הלבן, מה שאומר שהיום זה יום המשרות בבית הלבן", אמר ביידן לפני שחתם על הצווים.
- דיווח: ביידן יגדיר את משבר האקלים כסוגיה של ביטחון לאומי
- ג'ון קרי: "הממשל הקודם בזבז 4 שנים בכל הנוגע למשבר האקלים"
- 48 שעות, 28 צווים: כך משנה ביידן את ארה"ב
הצווים השונים כוללים מהלכים משמעותיים כמו שימור 30% מהאדמות ומקורות המים שבשליטה פדרלית, הפיכת מדיניות האקלים לשיקול מרכזי בהחלטות הממשל בנושא ביטחון לאומי והקמת מערך ארצי של תחנות טעינה לרכבים חשמליים. ואולם, המסגור של ביידן נועד להתמודד עם מה שמסתמתן כטענה המרכזית בהתנגדות שמתכננים רפובליקנים למדיניות האקלים של הממשל.
כבר ביום השבעתו, כשחתם על שורת צווים סמליים יותר בנושא האקלים, ובהם החזרת ארה"ב להסכם פריז וביטול בניית צינור הנפט Keystone XL, הותקף ביידן על ידי רפובליקנים בסוגיית האפשרית הפגיעה בתעסוקה. "מהיום הראשון המדיניות של ביידן פוגעות בעובדים ובכלכלה שלנו", אמרה הסנטורית שלי מור. הסנטור טד קרוז כתב בטוויטר: "בהצטרפות להסכם פריז, הנשיא ביידן מאותת שהווא מעוניין יותר בדעתם של אזרחי פריז מאשר במשרותיהם של אזרחי פיטסבורג. ההסכם הזה עושה מעט כדי להשפיע על האקלים ויפגע בפרנסה של אמריקאים".
ההשקעה באנרגיה ירוקה תזניק את הכלכלה
טענות הפוליטיקאים חסרות ביסוס ומנוגדות לדברי כלכלנים ומומחים רבים שמעריכים שהשקעה בתשתיות ירוקות דווקא צפויה להזניק את הכלכלה ואת התעסוקה, בתוספת התועלת של שיפור איכות האוויר ואיכות החיים. לפיכך, ביידן צפוי להפוך את המשרות והתעסוקה שיווצרו בעקבות המעבר לכלכלה ירוקה כנקודת המכירה המרכזית שלו בניסיון לשכנע את האמריקאים לתמוך במדיניות האקלים שגיבש. בסך הכל, ציינו בניו יורק טיימס, המלה משרות (jobs) מופיעה 15 פעמים בצווים.
לדברי ביידן, הפיתוחים הטכנולוגיים והביקוש לתשתיות רוח ואנרגיה סולארית יובילו ליצירת משרות שיותר מיקזזו את המשרות שיאבדו כתוצאה מהפסקת השימוש בדלקי מאובנים. "שימוש בכוח הממשלתי לרכישת כלי רכב עם אפס-פליטות יאיץ את המעבר מרכבים שמונעים בדלק ויוביל ליצירת מיליון משרות חדשות בתעשיית הרכב בארה"ב", אמר. נשיא ארה"ב הוסיף שמדיניות האקלים שלו תיצור מיליוני משרות ירוקות הודות לצורך בעובדים שיבנו 1.5 מיליון בתים חסכוניים בצריכת אנרגיה, ייצרו ויתקינו חצי מיליון תחנות טעינה לרכבים חשמליים ויסתמו דליפות במיליון בארות נפט וגז.
התגובה של כמה רפובליקנים להכרזה של ביידן היתה מביכה לעתים. "אני בעד מעבר לצורות אנרגיה נקיות יותר, אבל אנחנן צריכים להתמודד עם המציאות", אמר הסנטור ג'ון קרונין מטקסס."יש היום 280 מיליון מכוניות עם מנוע בעירה פנימית על הכבישים. איך משפחות יגיעו לעבודה, יקחו את הילדים שלהם לבית הספר או יחיו את חייהם אם פתאום משאבי הטבע שהם תלויים בהם להנעת המכוניות לא יהיו זמינים עוד?" מדובר בטענה מגוחכת, שכן שום תוכנית אקלים ממשלתית לא מדברת על הפסקה מיידית של שימוש בדלקי מאובנים, אלא על מעבר הדרגתי לאנרגיה ירוקה ורכבים חשמליים. ביידן לא מציע להפסיק באחת את צריכת דלקי המאובנים, רק להאיץ משמעותית את המעבר מהם.
ביקורת מהותית יותר נשמעה מצד כלכלנים, שטענו שחלק מהתחזית של ביידן לא מבוססות. פרופ' דייוויד פופ, כלכלן מאוניברסיטת סירקיוז, הטיל ספק ביכולת ליצור מיליון משרות חדשות בתעשיית הרכב. "הוא אומר למעשה שהוא יכפיל את ייצור הרכב, אני מתקשה להאמין בזה. אי אפשר לעשות את זה עם רגולציה על פליטות או באמצעות רכש ממשלתי", הוא אמר לניו יורק טיימס.
עם זאת, פופ הכיר בכך שלכל הפחות המדיניות הסביבתית של ממשל ביידן לא צפויה לפגוע בהיקף התעסוקה, שכן לפי מחקרים שונים משרות חדשות בתחומי אנרגיה ירוקה מקזזות אובדן משרות בתעשיית דלקי המאובנים, וכן שהם מתאימות לעובדים בתעשיות האלו. "הכישורים של משרות אנרגיה ירוקה – התקנה וייצור של פאנלים סולארים וטורבינות רוח – מתאימים לאלו של עובדים שמגיעים מתחומים כמו כרייה או עבודה באסדות נפט וגז. מה שבאמת חשוב הוא להתאים את היקף המשרות שנוצרות למשרות שאובדות".