נשיא פורטינט: כך ימשיך העולם לפתח חדשנות טכנולוגית מתמדת
בראיון עם נשיא ומייסד חברת אבטחת המידע הגלובלית פורטינט הוא מתאר כיצד להמשיך ליצור חדשנות טכנולוגית ללא הפסקה, מהו ה- DNA של יזם מצליח, על דרך המחשבה של יזמים מצליחים ומספר על דרכה של החברה שהקים - להצלחה ומספר על הדרך שעשתה החברה שהקים לפני 15 שנה
מאז ימי המהפכה התעשייתית, החידושים הטכנולוגיים נחשבים למנוע שמניע את המין האנושי קדימה. כדי שתחום טכנולוגיות המידע ימשיך להתפתח דרוש כי יהיה זרם בלתי פוסק של טכנולוגיות חדשות המתבססות על חדשנות ויזמות. לשם חייבים להיות עוד ועוד אנשים אשר יחשבו על רעיונות פורצי דרך, יפתחו אותם למוצרים ושירותים שמישים ויקימו עסק ממשי, אשר יניע את המוצרים והשירותים הללו לכל פינה בעולם.
מייקל קסי, נשיא, מייסד ו-CTO פורטינט משתף אותנו במספר תובנות שהגיע אליהם לאחר עיסוקו רב השנים בתחום.
מהם האתגרים הגדולים ביותר בתחום היזמות הטכנולוגית?
"היי-טק הוא תחום שבו הדברים משתנים במהירות רבה. מה שהיה באופנה בשנה שעברה, עלול להפוך למיושן השנה. בזמן שהממציאים עובדים בטירוף כדי לפתח מוצר חדש ולהפוך אותו לפופולרי, הם כבר מוכרחים להבין מדוע הפתרון שלהם עובד עבור הלקוחות. ברגע שהם יבינו זאת, הם מוכרחים למצוא דרך מהירה לקדם את ההמצאה שלהם ולא לשכוח לחשוב קדימה ולנסות ולפתח את המוצר מעבר לצורתו הנוכחית. ללא היסודות הללו, הפתרון שלהם יהפוך לסטטי. אם הם לא יהיו בתנועה אפילו למספר חודשים, קיים סיכוי גדול שמישהו אחר ישיג אותם וישנה לחלוטין את התוכניות שהיו להם".
מה ה-DNA של יזם מוצלח?
"יזם מצליח מוכרח להיות בעל יכולת לאתגר את הסטטוס-קוו ובו בזמן לפעול לפי החוקים. יזמות לא יכולה להתקיים אם האדם פועל בקביעות לפי החוקים, אך מצד שני, אם האדם מאתגר כל דבר בחייו, סביר להניח שהוא יבזבז את זמנו וכוחותיו בניסיון להמציא מחדש את הקיים. חשוב ללמד את היזמים המתחילים להגיע אל האיזון הנכון בין שני הכוחות הללו".
יועצים עסקיים רבים מציינים כי לקיחת סיכון הוא מרכיב חיוני ליזמות מוצלחת. האם אתה מסכים? מהי כמות הסיכון הנכונה?
"הערכת סיכונים היא היבט חשוב מאוד בתחום היזמות. כדי לאפשר לחברה לצמוח בטווח הרחוק, היזם מוכרח לקבל החלטות – ולהעריך את הסיכון – כמעט מידי יום ביומו. הדבר שיזמים נוטים לשכוח לפעמים הוא, שחוסר עשייה גם הוא סיכון בפני עצמו. לעיתים קרובות, אנשים מתעכבים יתר על המידה על הסיכונים הכרוכים בעשיית מעשה, וזאת בזמן שהם נכשלים להבין כי הסיכון של חוסר עשייה עלול להיות גדול יותר. כפי שאני רואה זאת, היזם יכול לקחת את הסיכון שבייצור אב-טיפוס של המוצר שלו ובמקרה של כשלון הוא בעצמם בזבז זמן ומשאבים. או שהוא יכול לבחור שלא לפעול ולהסתכן בפספוס ההזדמנות של הקמת חברה מוצלחת".
כיצד יזם טכנולוגי טוב צריך לחלק את זמנו וכיצד הקצבה זו משתנה ככל שהחברה מתפתחת?
"ניצול יעיל של זמן צריך להיות בראש סדר העדיפויות של כל יזם. זמנו של היזם צריך להיות מוקדש לשני דברים: הדברים החשובים ביותר לקידום העסק או הדברים שהיזם נהנה לעשות. הבעיה היא בכך, שלפעמים שני הדברים הללו לא הולכים יד ביד. בשלבי היזמות הראשונים, המשאבים מצומצמים והיזמים לעיתים צריכים להקדיש את הזמן על מנת ללמוד ולעבוד על הדברים שבהם הם פחות מנוסים. לדוגמא, יזמים שהיו לפני כן מהנדסים, כעת מוכרחים להאבק עם ענייני כספים, חוקים ועובדים. בד בבד עם פיתוח החברה, היזמים יצטרכו לשנות את המודל התפעולי שלהם לכזה שיאפשר להם להרכיב צוות טוב של אנשים. כל צוות שכזה יתמחה בתחום אחר ויאפשר לחברי הצוות לנהל את זמנם בצורה יעילה. הדבר חשוב בגלל שאנשים עושים את עבודתם על הצד הטוב יותר כאשר הם עושים את הדברים שהם אוהבים".
מהי עצתך לצעירים שלומדים מקצוע טכנולוגי או כאלו שכבר נמצאים בתעשייה כיום? האם הם צריכים לחלום על פתרון הבעיות הגדולות ביותר בעולם, או שמא הם צריכים לרסן את עצמם ולהסתפק בעבודה יציבה עם משכורת טובה?
"כדי להשאיר חותם בתחום מסוים, יזם מוכרח להיות בעל רמה מסוימת של ידע או מומחיות בתחום זה. ידע או מומחיות אלו עשויים להגיע מזמנו וניסיונו כמשתמש-קצה או כעובד פנימי בתחום. זהו דבר נדיר – עד בלתי אפשרי – עבור מישהו להקים עסק מצליח בתחום שבו הוא מבין מעט מאוד. לכן, אם אתם צעירים שעובדים בעבודה יציבה, מקבלים משכורת טובה, ועדיין משתוקקים להקים חברה משלכם – חכו להזדמנות המתאימה וכשזו תגיע, לכו עם תחושת הבטן שלכם. אם צברתם מספיק ניסיון בתחום, יש סיכוי רב יותר שתצליחו".
פורטינט חגגה לאחרונה יום הולדת 15. כמייסד החברה, האם אתה מרגיש כי המסע של החברה עד כה היה מוצלח?
"אני גאה במה שהשגנו. אני סבור שההישגים הללו התרחשו כי ברוב המקרים קיבלנו את ההחלטות הנכונות בזמנים הנכונים והצלחנו לשלב את החידושים המתאימים – כלומר, חידושים אשר באמת עונים על צורכי הלקוחות – לתוך המוצרים שלנו. מצד שני, השווי הגלובלי של שוק אבטחת הרשתות הינו מעל ל-10 מיליארד דולר והסכום ממשיך לעלות. כיום, פורטינט תופסת רק חלק מסוים מהשוק, לכן, קיים פוטנציאל רב להתרחבות, אך זאת בתנאי שנעמוד בקצב עם הטרנדים החדשים של התעשייה, נמשיך את החדשנות המהירה ונישאר בעמדת יתרון".