בוטלה יוזמת משרד האוצר לפיקוח על הניתוחים הפרטיים
היוזמה שביקשה לפקח על הניתוחים לא אושרה בחוק ההסדרים. בהסכם בין משרדי האוצר והבריאות נקבע: תוחל חובת דיווח על מחירי הניתוחים במערכת הפרטית למשך שנתיים
בשיתוף מערכת זירת הבריאות
יוזמת משרד האוצר לפיקוח על תעריפי הניתוחים הפרטיים ולהקטנת עלותם בסכום של 200 מיליון שקלים לא אושרה בחוק ההסדרים. במקום זאת, בסיכום בין משרד האוצר למשרד הבריאות, נקבע כי בתי החולים הפרטיים וחברות הביטוח יידרשו לדווח על המחירים ועל רווחיות הניתוחים ולאחר מכן ייבחן הצורך בקביעת רף מחירים מקסימלי לניתוחים פרטיים.
בהקשר הזה יש להוסיף כי הרפורמה של משרד האוצר להוזלת מחירי הניתוחים הפרטיים אמורה היתה להתבצע באמצעות פיקוח על מחירי הניתוחים הפרטיים ורווחיותם תוך בחינת הצורך בקביעת מחירים מקסימליים לניתוחים אלו. בסופו של דבר הוסכם הוא כי מחירי ניתוחים פרטיים בגובה תקרה מסוימת ומעלה יידרשו לדיווח בלבד אך לא יידרשו לאישור.
פרופ' ארנון אפק, מי שכיהן כמנכ"ל משרד הבריאות ומשמש כיום כמנהל בית החולים הכללי בשיבא והמשנה למנהל המרכז הרפואי, מדגיש: "במדינת ישראל יש ביקוש גבוה לשירותי רפואה, כך שהרפואה הציבורית אינה יכולה לספק את כולם בשל המגבלות המוטלות עליה. מדובר במגבלות הכוללות תשלום בגין אספקת שירותים עד לגובה מסוים שמעבר לו לא מתקבל תקבול. מגבלה נוספת נוגעת ביכולת של בית חולים ציבורי להעסיק רופאים בתוך המערכת. אנו לא יכולים לשלם לכל הרופאים מעבר לתקרת ההשתכרות בעבודתם במדינה גם אם ביצעו פעילות בשעות אחר הצהריים. השילוב בין מגבלות אלו פוגע ביכולת של בית החולים לספק מענה לכלל הצרכים של הציבור, ולכן יש פניה לטיפולים וניתוחים פרטיים. הרעיון של משרד אוצר לייצר מצב בו יותר פעילות מבוצעת במערכת הציבורית הוא רעיון נכון, רק שהדרך לבצע אותו חייבת להיות על ידי הסרת המגבלות מהמערכת הציבורית ולאו דווקא הגבלה של המערכת הפרטית - זאת מכיוון שכל עוד לא יאפשרו למערכת הציבורית לבצע יותר טיפולים ולקבל תשלום עליהם, המגבלות על המערכת הפרטית רק יעמיקו את התורים ויגרמו לסבל לציבור. לדעתי, הציבור ככלל מעדיף את המערכת הציבורית ויש לחזק אותה באמצעות צמצום המגבלות הרגולטוריות".
ממשרד האוצר נמסר: "בהתאם לסיכום בין משרדי הבריאות והאוצר שעוגנה בהחלטת הממשלה בליל התקציב, תוחל חובת דיווח על מחירי ניתוחים המתבצעים במערכת הבריאות הפרטית. חובה זו תחול למשך שנתיים, ובסופן תיבחן השאלה האם להמשיך את חובת הדיווח, או האם לקבוע מחירים מקסימליים לניתוחים מסוימים".
ומה בתקציב הבריאות החדש?
ובינתיים, אישרה הממשלה את הצעת שר האוצר לתקציב המדינה והתכנית הכלכלית לשנת 2019. על פי ההצעה, תקציב הבריאות יעמוד על סכום של כ־38 מיליארד שקל ויכלול בין השאר הגדלה משמעותית של שעות הסיעוד הניתנות לקשישים בביתם, טיפולי שיניים לקשישים במסגרת סל הבריאות, הגברת המעורבות של קופות החולים בשיקום וטיפול הקשישים הסיעודיים בביתם והקלת נטל הביורוקרטיה.