"גורמי פשיעה חדשים נכנסים לתחום הברחות המזון בגלל הרווח הכלכלי העצום"
נתוני משרד החקלאות הנוגעים להברחת מזון בלתי מפוקח ומסוכן לבריאות לשטחי ישראל: ב־2017 הוחרמו 31 טון בקר, עוף וכבש, 426,240 טון ביצים ו־51,331 ק"ג ירקות ופירות
בשיתוף מערכת זירת הבריאות
הברחת מזון בלתי מפוקח לשטחי מדינת ישראל היא כבר מזמן הרבה מעבר לתופעה שולית. מדובר בניסיונות להבריח ולשווק בישראל מזון, כדוגמת ביצים, פירות, ירקות ובשר, שמקורו בשחיטה שחורה הכרוכה באכזריות רבה כלפי בעלי החיים – הן בתנאי אחזקתם והן בדרכי המתתם – וזאת עוד לפני שבכלל הזכרנו את הסכנה הבריאותית לציבור ממזון לא מפוקח שלא קיבל את האישורים הנדרשים. "כסף הוא שם המשחק ומניע את גלגלי הפשיעה בעבירות מזון מסוג זה", מדגישים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר.
מנתוני המשרד המתייחסים ל־2017 עולה כי במהלך השנה החולפת תפסו והחרימו מפקחי יחידת הפיצו"ח–יחידת האכיפה והחקירות המרכזית של משרד החקלאות ופיתוח הכפר–31 טון בשר בקר, עוף וכבש והשמידו 23 טון בשחיטה שחורה, 426,240 ביצים ו־51,331 ק"ג ירקות ופירות. במקביל, החרימו הפקחים למעלה מ־250 בעלי חיים בשל יחס לא נאות והתאכזרות כלפיהם נפתחו כ־150 תיקים על התעללות בבעלי חיים.
באשר לסכנות הבריאותיות הטמונות באכילת מזון מוברח ובלתי מפוקח, מרחיב פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים בלינסון: "הבעיה עם מזון מוברח היא תנאי סניטציה ירודים בכל השלבים עד לשיווק לצרכן.הביצים אינן נשמרות בתנאי קירור נאותים וסביר להניח שגם הלולים בהם גדלות התרנגולות, נגועים בחיידק הסלמונלה. אכילת ביצים נגועות בסלמונלה עלולה לגרום להרעלת מזון. אצל אנשים בריאים מדובר במצב לא נעים של שלשולים למשך מספר ימים, אולם אין סכנה לחייהם. הבעיה היא באוכלוסיות בסיכון כדוגמת ילדים, נשים הרות, קשישים או חולים עם מערכת חיסונית מדוכאת כגון חולים המקבלים טיפולי כימותרפיה או סטרואידים. באוכלוסייה זו במקרה של הידבקות בסלמונלה עלולה להתפתח מחלה קשה, כולל חדירת החיידק אל זרם הדם והתיישבות על דפנות כלי דם. זהו מצב מסוכן ומורכב לטיפול".
עוד מוסיף פרופ' אליס: "בשר אשר נשחט בתנאים היגיינה ירודים, אוחסן והועבר באריזות לא מתאימות ובתנאי קירור לא נאותים, מתקלקל ובעקבות הזיהום מתפתחים חיידקי מעי של בעלי חיים. בין חיידקי המעי סלמונלה ושיגלה שעשויים לגרום לשלשול בקרב בריאים אולם באנשים עם מערכת חיסונית חלשה או מדוכאי חיסון, הם עלולים לגרום למחלה הרבה יותר קשה וממושכת. כמו כן, בבשר מקולקל מתפתח חיידק הליסטריה שמהווה סיכון בעיקר לנשים הרות היות שהידבקות עלולה גם לגרום להפלה. חולים מדוכאי חיסון עלולים לפתח מחלה קשה כולל סיבוך של דלקת קרום המוח".
"העבריינים פיתחו אמצעי הסלקה חדשים ויצירתיים"
"ככל שאנו מצליחים לתפוס יותר סחורות מוברחות, כך הדרכים להברחת מזון משתכללות והופכות ליצירתיות יותר", מדגיש רואי קליגר, מנהל יחידת הפיצו"ח, "העבריינים פיתחו אמצעי הסלקה חדשים ויצירתיים כגון דפנות כפולות במשאיות, הברחת קרטוני ביצים בין ערימות אשפה במשאית לפינוי זבל וקרטונים של בשר בתעלות האוורור בגג של אוטובוס. עוד גילינו שארגוני פשיעה נוהגים לרכוש משאיות מחברות קמעוניות או יצרניות מזון מובילות ולאחר מכן מבריחים באמצעותן מזון, על כן פנינו בדרישה אל כל חברות המזון הגדולות להסיר את לוגו החברה לפני מכירת המשאיות. בנוסף לדרכי הסלקה מגוונות, ארגוני הפשיעה לא בוחלים גם בניסיונות לשחד את אנשי כוחות ביטחון המוצבים במעברים".
לדברי קליגר,"למרות ההצלחה הגדולה בסיכול הברחת כמויות עצומות של מזון ועונשים הכוללים קנסות גבוהים ומאסר, יש כל הזמן גורמי פשיעה חדשים הנכנסים לתחום ההברחות בגלל הרווח הכלכלי העצום שהם יכולים להפיק. ליחידת הפיצו"ח האחראית לאכיפה בכל תחומי הפיקוח של משרד החקלאות ופיתוח הכפר–וטרינריה, בריאות הציבור, הצומח והחי–אין די כוח אדם על מנת לסכל את כל ההברחות. יחד עם זאת, אני מאמין שב־2018 תחול עלייה בסיכול ההברחות ונהיה עדים לעלייה בהרתעת העבריינים, מאחר שבאחרונה התחלנו לעבוד באיגוד כוחות גם עם פרקליטות המדינה והפרקליטות בכל אחד מהמחוזות. ברגע שאנו תופסים מזון מוברח, יחד עם המשטרה מגיעים גם גורמי אכיפה נוספים ובהם מהפרקליטות המחוזית, רשות המסים, גורמים לאכיפת עבירות בנייה ועבירות בתחום החשמל במידה וישנן, כך שהמכה עבור ארגון הפשע היא אנושה".
באשר להצלחת ההרתעה אומר קליגר: "אנו רואים כי כלפי משפחות הפשע שכבר נתפסו, ההרתעה פועלת היטב. כך לדוגמה לאחר שהצלחנו לסכל הברחה של בשר בקנה מידה עצום, על ראש משפחת פשע הושת עונש שכלל חילוט רכוש בסכום של כ־30 מיליון שקלים, תקופת מעצר ממושכת ו־28 חודשי מאסר, עונש אשר הצליח לחסל את ארגון הפשיעה שלו".
ביחידת הפיצו"ח מספרים: "לא פעם גילינו שהסחורה המוברחת הוזמנה על ידי חנויות או מסעדות, כולל מסעדות מוכרות שהזמינו בשר מגורמים עברייניים בגלל המחיר הנמוך, זאת על אף הסיכון לבריאות לקוחותיהם. במקרים אלה אנו נותנים קנס כספי גבוה גם למי שקנה את הסחורה על מנת להרתיעו מלעשות זאת בשנית. ברור לנו כי בעל אטליז או מסעדה שקנה את הבשר, יודע מדוע מחירו נמוך מהמחיר המקובל בשוק".
מהיכן מגיע אליכם המידע?
"המידע על ההברחות ועל אתרים לשחיטה שחורה, מגיע אלינו מאזרחים ערניים ושומרי חוק, אבל גם מגורמים עבריינים אשר מלשינים על עבריינים אחרים כנקמה. אנו קוראים לכל מי שחושד או שיש לו מידע על שחיטה שחורה או על מבריחים, לדווח בטלפון 9096*".
"הפגיעה בחקלאים ובמגדלי הבשר גדולה"
בכל מה שנוגע לנזק הכלכלי הנגרם למשק הישראלי בעקבות המזון המוברח מציינים במשרד החקלאותו ופיתוח הכפר: "קשה להעריך את הנזק, אולם אנו יודעים כי הפגיעה בחקלאים ובמגדלי הבשר גדולה והנזק הכלכלי מהרעלת מזון כולל אובדן ימי עבודה, עלויות אשפוז ועומס על בתי החולים הנמצאים ברוב ימות השנה גם כך בתפוסה מלאה הינו גבוה מאוד".
במשרד חוזרים ומבקשים מהציבור להקפיד לרכוש בשר, פירות, ירקות וביצים במקומות מוכרים הנמצאים תחת פיקוח.
"משרדנו פועל באופן מתמיד לשמירה על בריאות הציבור, ובתוך כך מסכל חדירה של בשר ומוצרים בלתי מפוקחים לשטחי ישראל", מסכם שר החקלאות ופיתוח הכפר, אורי אריאל (הבית היהודי), "לראייה הנתונים המעידים על הפעולות הרבות שנעשו במהלך שנת 2017 במשרד החקלאות ופיתוח הכפר. המשרד ממשיך במאמצים יחד עם המשטרה ושאר הגורמים המקצועיים על מנת למנוע תוצרת חקלאית ומוצרי מזון שאינם מפוקחים".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>