קנאביס רפואי בישראל: כ־50 חברות סטרט-אפ ופיתוחים חדשניים המוערכים בעשרות מיליוני דולרים
כנס CannaTech 2018 שנערך בשבוע שעבר בתל אביב איגד את מובילי תעשיית הקנאביס הרפואי בעולם, והציג מחקר רפואי מתקדם לצד מגוון פיתוחים טכנולוגיים
כ־700 משתתפים מכ־40 מדינות, נכחו בשבוע שעבר בתל אביב בכנס הבינלאומי CannaTech 2018, שהוקדש לחידושים ולהתפתחויות בכל הקשור לתחום הקנאביס הרפואי. הנושאים המרכזיים שהוצגו בכנס כללו בין היתר מחקר חקלאי של גידול ופיתוח קנאביס רפואי, אפיקי רגולציה, מחקר רפואי, השקעות, תקשורת וניו-מדיה, חדשנות וקיימות.
"האירוע הזה הוא החשוב בעולם בתחומו, ומהווה מפגש יחיד מסוגו של המומחים ומובילי תעשיית הקנאביס הרפואי", מציין סול קיי, ממארגני הכנס ומנכ"ל חברת iCAN . לדבריו, "כל מי שנמצא בתחום הזה הגיע לתל אביב היות והפוקוס של הכנס היה על הנטוורקינג בין יזמים לבין אנשי המקצוע. האירוע הזה כינס תחת קורת גג אחת חוקרים, רופאים, יזמי סטארט-אפ, רגולטורים, מדענים, חקלאים ומטופלים. מניסיון העבר אני יכול לומר ששיתופי הפעולה שנוצרים באמצעות הכנס הזה הם אדירים. הכנס העניק הזדמנות לתעשייה ברחבי העולם לראות את המחקרים, הפטנטים והחידושים שיש לישראל להציע לעולם ונתן לנו אפשרות לראות את תעשיית הקנאביס העולמית לא רק מנקודת מבט רפואית אלא גם ממבט כוללני יותר".
33 פטנטים בעולמות הקנאביס
מגוון פיתוחים טכנולוגים חדשניים בתחום הקנאביס הרפואי הוצגו באירוע, כשאחד המרכזיים שבהם הוא - Otorize מדובר ביישום שנבדק והוכח כמסייע במניעת תאונות דרכים. Otorize משתמש במבחן מוכח מדעית כדי לזהות ליקוי קוגניטיבי תוך שניות, לקבוע אם הנהג כשיר לנהיגה ובכך להפחית את הסבירות למערבות בתאונות. בין הפיתוחים הנוספים שהוצגו ניתן לציין גם את IsItWeed - פיתוח המציע חווית עישון איכותית באמצעות נייר גלגול העשוי ממרכיבים טבעיים. בניירות מוטמעים חומרים המצויים בקנאביס והם מותרים לשימוש. Indorz הוא שם של סטארט-אפ שיצא לדרך בשנת 2016 על ידי קבוצת מהנדסים טכנולוגים ומגדלי קנאביס, שביחד יצרו גישה חדשנית לפעולות של אוטומציה וחיזוי באמצעות מחזור זרע הקנאביס.
סטארט-אפ בולט נוסף הוא Hi Grade, המבקש להביא לשיפור בחקלאות על ידי הפיכת המומחיות האגרונומית לנגישה לכולם – זאת מתוך תפישה כי קבלת החלטות מבוססת ידע היא קריטית עבור מי שמבקש להיות מגדל קנאביס מקצועי. עוד מיזם שראוי להזכיר הוא Vertico ומדובר במערכת חדשנית לגידול ירקות, צמחי תה ותבלין בבית, במינימום מאמץ וללא תלות באור השמש.
על התפתחות תחום הקנאביס הרפואי בישראל מרחיב קיי: "במדינת ישראל לבדה יש כ־50 חברות סטארט-אפ העוסקות בקנאביס וישנם פיתוחים חדשים ששווים מוערך בעשרות מיליוני דולרים. לישראל יש מקום מרכזי בתעשייה הזו בזכות המחקר המתקדם הקיים בה. בשנה האחרונה רשמה האוניברסיטה העברית לא פחות מ־33 פטנטים בעולמות הקנאביס ושימושיו ודורגה ראשונה בעולם. אגב, במקום השני מוקמה אוניברסיטת קונטיקט שבארצות הברית עם 22 פטנטים בלבד. אין לי ספק שהמחקר המתקדם שלנו יכול לקחת אותנו קדימה, הבעיה היא כמובן הרגולציה. אני סבור כי ראוי שהממשלה תאמץ מדיניות לגבי הקנאביס הרפואי בדומה למה שעשתה בעולמות הסייבר הישראלי".
"מדינות מבינות את הפוטנציאל העסקי הטמון בקנאביס"
כלכלנים ברחבי העולם מעריכים את שווי השוק הפוטנציאלי של הקנאביס ומוצריו בעשור הקרוב בעשרות מיליארדי דולרים. בישראל, ההערכות הנוגעות לשווי ההכנסות מיצוא קנאביס רפואי ומוצריו, מדברות על סכום של 4-1 מיליארד שקלים בשנה.
"הצ'ק הראשון שהגיע למדינת קולורדו על מיסוי קנאביס בשנת 2017 היה של חצי מיליארד דולר. קולורדו לא גדולה יותר מישראל והמודל שלה צריך להיות המודל שלנו", ממשיך קיי, "עד לפני חמש שנים השיח הציבורי שעסק בקנאביס כלל לא היה מכוון לכלכלה, אלא עסק יותר בסטיגמות סביב עישון מריחואנה. כיום מפת העולם השתנתה משמעותית. מדינות רבות מבינות את הפוטנציאל העסקי הטמון בקנאביס שמעניק מרפא והקלה משמעותית לחולים ברחבי העולם".
עוד מוסיף קיי: "הקנאביס משלב בין חדשנות רפואית, טכנולוגית וחקלאית, ובין עולמות הפיתוח והמחקר. אם צעירים ישראלים מעולמות הסטארט-אפ יכנסו לתחום הוא יפרח. על המדינה להקצות משאבים כספיים משמעותיים באמצעות קרנות מימון, חממות טכנולוגיות ייעודיות, לעודד צעירים ללימודים גבוהים בתחומי האגרו-טק, לקיים מהלכי הסברה מוסדרים מול קהלים אסטרטגיים - והכי חשוב, לא לעצור את רפורמת היצוא. כבר עכשיו יש מדינות כמו צ'כיה, גרמניה ופולין סוגרות את הפער ונכנסות לתחום. קנדה, שהיא מהיצואניות הגדולות כיום של קנאביס רפואי, מתקרבת ללגליזציה. כבר עתה ידוע שבקיץ הקרוב יורגש בקנדה מחסור והיא מחפשת פתרונות במדינות כמו סלובניה וגרמניה כי היא מבינה שהייצוא בישראל תקוע. הכסף הגדול לא יזרום לארץ בלי ייצוא".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>