קטרקט בלייזר: ניתוח מהפכני בטכנולוגיה מתקדמת שצובר תאוצה בישראל
ניתוחים אלו שנכנסו לשימוש לפני שנים ספורות מציעים שורה של יתרונות, ובהם: הליך יעיל ובטיחותי הגורם פחות טראומה לעין, קיצור זמני ההתאוששות והריפוי
בשיתוף המרכז הרפואי עין טל
במדינת ישראל מתבצעים מדי שנה בממוצע כ־55 אלף ניתוחי קטרקט, מעל מחציתם במגזר הפרטי. במהלך השנים האחרונות, לצד ניתוחי הקטרקט הידניים המוכרים, ניתוחי הקטרקט בלייזר הולכים וצוברים פופולריות בקרב המטופלים.
מדובר בטכנולוגיה שנכנסה לשימוש במחצית הראשונה של העשור ומציעה פרוצדורה מתקדמת ויעילה. ניתוח קטרקט בלייזר מקצר את משך הניתוח, כאשר ההליך כולו מרגע הקליטה ועד השחרור נמשך כחצי שעה בממוצע, ולא פעם גם פחות מכך. בהקשר הזה חשוב להדגיש כי ניתוחי קטרקט בלייזר מתבצעים אך ורק במסגרת המרכזים הכירורגיים הפרטיים ואינם מתקיימים במסגרת הרפואה הציבורית.
"ניתוחי הקטרקט באמצעות מכשירי לייזר מתבססים על הטכנולוגיה החדישה בתחום ומציגים מגוון יתרונות ביחס לניתוחי הקטרקט הידניים הסטנדרטיים", מפרט ד"ר ניסים לויה, מצוות המנתחים של המרכז הרפואי עין טל. לדבריו, "עם הגיל, כאשר העדשה הטבעית של העין הופכת לעכורה, ובהדרגה קיימת פגיעה בראייה ובאיכות הראייה – ניתוחי הקטרקט בלייזר נותנים פתרון יעיל ואיכותי למהלך הניתוח שבו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים עדשה מלאכותית".
"ניתוחי הקטרקט בלייזר מתאימים למרבית האוכלוסייה, אך כמובן שיש גם יוצאים מהכלל, דוגמת אנשים שהאישון שלהם לא מתרחב או שאינו עגול", מוסיף ד"ר סימון אברהמי, המשתייך אף הוא לצוות מנתחי העיניים של המרכז הרפואי עין טל. "זו בדיוק הסיבה שבטרם קביעת מועד לניתוח עובר המטופל בדיקת התאמה טרום ניתוחית מדוקדקת, כשבמסגרת זו מתוודע הרופא המנתח גם להיסטוריה הרפואית המלאה של המטופל. לאחר התהליך, כשבפני הרופא ניצבת התמונה המלאה והעדכנית, ניתן לקבוע האם המטופל כשיר לניתוח לייזר או שיש להפנותו לניתוח בשיטה הידנית".
"ככל שהקטרקט קשה יותר, כך יתרונות הלייזר באים לידי ביטוי"
אז איך מתבצע בפועל ניתוח הקטרקט בלייזר? ד"ר לויה מסביר: "הפרוצדורה עצמה נעשית בהרדמה מקומית בטיפות וללא זריקה, כאשר הלייזר משתלב בשני שלבים מרכזיים של ניתוח הקטרקט. בשלב הראשוני מתבצע חתך של מילימטרים אחדים במעטפת העדשה, באמצעות קרן לייזר וללא סכין כירורגית, מה שמאפשר לעדשה להיות ממוקמת במרכז, באופן מדויק ומושלם. בשלב השני מתבצעת הוצאה של גרעין העדשה על ידי ריסוקה ושאיבתה באמצעות אולטרסאונד. צריך להבין: כאשר אנחנו מנתחים באופן ידני, אנחנו משתמשים באנרגיה רבה לריסוק שעלולה לפגוע ברקמות מסביב. באמצעות הלייזר נעשה שימוש מופחת בכמות האנרגיה, כשהריסוק עצמו מתבצע לחלקיקים קטנים יותר הנשאבים ביתר קלות באמצעות אולטרסאונד".
ד"ר אברהמי מציין: "בעבר בניתוחי הקטרקט הוצאנו את העדשה מהעין בשלמותה. היום באמצעות הלייזר דרך פתח קטן של מילימטרים ספורים ניתן לבצע את התהליך בקלות ובמהירות. זהו כלי זמין ואיכותי שמרכך את חומר העדשה באופן כזה שדרושה פחות אנרגיה להסרת הקטרקט. בכלל, ככל שהקטרקט קשה יותר כך היתרונות של הלייזר באים יותר לידי ביטוי".
אחד היתרונות החשובים של ניתוח קטרקט באמצעות לייזר, נוגע למישור הבטיחותי ולזמן ההחלמה, וד"ר אברהמי מרחיב בעניין: "ניתוח שכזה גורם פחות טראומה לעין ומפחית סיבוכים, הריפוי מהיר יותר ומצריך זמן התאוששות קצר יותר. ניתוח באמצעות הלייזר גם מקטין את הסיכויים להתפתחות בצקת בקרנית. מעבר לזה, חשוב להבהיר כי זיהום הוא אחד הסיבוכים הקשים שיש בניתוחי קטרקט, כאשר השימוש בטכנולוגיה הזו מפחית את הסיכוי להיווצרות זיהומים".
"אנשים מבקשים לראות בצורה מיטבית ולא מוכנים להתפשר"
אם בעבר זוהו ניתוחי הקטרקט עם האוכלוסייה המבוגרת, הרי שכיום טווח הגילאים של המטופלים הולך ומשתנה. "לכל אדם יהיה בשלב מסוים בחייו קטרקט", מפרט ד"ר לויה, "אלי מגיעים מטופלים בגילאי 40 וגם 50 שמרגישים פגיעה בראייה ובאיכות הראייה ומעדיפים לבצע ניתוח עוד לפני שהעדשה מבשילה. ככל שהניתוח נעשה בשלב מוקדם יותר, הוא פחות טראומטי לעין".
ד"ר אברהמי מיישר קו עם הדברים: "ברחבי העולם מתרבים הדיווחים שלפיהם ככל שניתוח הקטרקט נעשה בשלב מאוחר יותר, כך יש ירידה באיכות החיים של המטופל וסיכוי גבוה יותר שהוא יהיה מעורב בתאונות שונות כולל תאונות דרכים, נפילות וכדומה. כשאני התחלתי את ההתמחות שלי, אי שם בשנות ה־80, ניתוחי קטרקט כללו פרוצדורה ארוכה ונוקשה – מדובר בין היתר באשפוז של כמה ימים, בין 8-6 תפרים ותקופת החלמה ארוכה. מרבית המטופלים בניתוחים הללו היו מעל גיל 85. היום, יש מודעות הולכת וגדלה בקרב הציבור באשר לאפקטיביות של ניתוחי הקטרקט בלייזר. אנשים מבקשים לראות בצורה מיטבית ולא מוכנים להתפשר על כך".
ד"ר אברהמי מסכם: "ניתוחי הקטרקט בלייזר הולכים ומוכיחים את יעילותם לאורך השנים. הטכנולוגיה הזו ידידותית קודם כל למטופל, אבל גם לרופא המנתח. זה בהחלט עולם אחר ביחס למה שהכרנו".
"אני מודה שבתחילת הדרך הייתי די סקפטי באשר לניתוחי הקטרקט בלייזר", חותם ד"ר לויה, "היום אני יכול לומר שההעדפה שלי היא לבצע את כל הניתוחים בטכניקה הזו".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>