רכבת אווירית לתל אביב: יהודי ארה"ב מתנפלים על שוק הדירות
האנטישמיות בארה"ב הרימה השבוע את ראשה המכוער, ושוק הנדל"ן בתל אביב נכנס ל"כוננות תושבי חוץ". מרצ'לו אינצ'ליני: "הטלפון לא מפסיק לצלצל. נאלצנו לפתוח עוד שלוחה לפונים"
הטבח בסוף השבוע האחרון בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג - שהיה הפיגוע הקטלני ביותר שבוצע כלפי יהודים בארה"ב - שב והציף את סוגיית האנטישמיות במדינת הענק, הנמצאת במגמת התגברות מאז נבחר דונלד טראמפ לנשיאות.
בינואר 2018 פורסם דו"ח האנטישמיות של משרד התפוצות, ובו סקירה מקיפה של תקריות שאירעו נגד יהודים ברחבי העולם במהלך השנה החולפת. פרק מיוחד בדו"ח עוסק בארה"ב, ולפיו, מספר התקריות האנטישמיות שחוותה הקהילה היהודית גבוה ביחס לשנה שקדמה לה.
על פי הנתונים שאספה הליגה נגד השמצה, "בין 1 בינואר ל-30 בספטמבר דווחו 1,299 תקריות אנטישמיות ברחבי ארה"ב, לרבות התקפות פיזיות, השחתת רכוש ומתקפות על מוסדות יהודיים. מדובר בין היתר על 703 מקרים של התנכלויות (לרבות 162 איומים על פצצות במוסדות יהודיים), ו-584 מקרים של השחתת רכוש".
לדו"ח האנטישמיות מצטרפים גם נתונים רשמיים של ה-FBI, שלפיהם, מתוך כלל 1,584 פשעי השנאה על בסיס דתי שדווחו בארה"ב ב-2016, 54.4% בוצעו ממניעים אנטי-יהודיים. נתון זה בולט במיוחד על רקע שיעורם הנמוך של היהודים מכלל האוכלוסייה בארה"ב, גם ביחס למיעוטים אחרים.
עד כמה הפכה האנטישמיות לנפוצה מעיד גם סקר שערכה ההסתדרות הציונית, שחשף כי לא פחות מ-70% מיהודי ארה"ב חוו אירוע אנטישמי בשנה שעברה, בעוד 12% בלבד לא חוו אירוע אנטישמי כלשהו בחייהם.
במצב העניינים זה, מוצאת עצמה הקהילה היהודית, המונה כ-5.7 מיליון איש, באי-ודאות של ממש. עזיבת ארה"ב ופתיחת חיים חדשים בישראל הפכו כבר לחלק בלתי נפרד מהשיח, ולאלטרנטיבה ריאלית עבור לא מעט משפחות ויחידים. האם האירוע אמנם יגביר את זרם העולים לישראל? ומה המשמעות מבחינת שוק הנדל"ן המקומי?
"מקבלים פניות כל הזמן"
"אני מקבל כל העת פניות ממשפחות שמגיעות לישראל ומבקשות מהסוכנות שלנו למצוא עבורן נכסים בתל אביב ובסביבתה", אומר מרצ'לו אינצ'ליני, המנכ"ל והבעלים של חברת פרנצ'י נדל"ן, המתמחה בתיווך ומכירת דירות לתושבי חוץ. לדבריו, "מרוב שהטלפונים גברו אפילו הקמנו שלוחה נוספת – קו ישיר מארה"ב למשרד שלנו.
"מבחינת יהודי ארה"ב המצב השתנה לרעה, חד וחלק", קובע אינצ'ליני, שלחברה שלו סניפים בתל אביב, ניו יורק, טורונטו, ורונה, פריז ובריסל. "התקריות האנטישמיות גורמות לרבים מהם להרגיש לא בנוח ולחשוב ברצינות על עתידם. כמי שנמצא בקשר הדוק עם הקהילות המקומיות, אני יכול לומר שכאשר נשקלות אלטרנטיבות לחיים מחוץ לארה"ב, ישראל היא בפירוש יעד מועדף".
לדברי אינצ'ליני, תל אביב היא העיר הפופולרית ביותר, כאשר המשפחות הצעירות והיחידים מתמקדים במרכזה, ובעלי המשפחות והרוכשים המבוגרים יותר לוטשים עיניים לצפון העיר. "השאיפה על פי רוב היא לדירות של 5-3 חדרים כמו גם לבתים פרטיים, במנעד מחירים רחב של 10-2.5 מיליון שקל".
עוד מוסיף אינצ'ליני כי "מעבר לרצון להתיישב במקום בטוח, חובה להביא בחשבון שבארץ כבר קיימת קהילה אנגלוסכסית ותיקה ומבוססת, שתוכל להקל ולסייע בכל מה שנוגע להליך הקליטה. בראייה קדימה, אין לי ספק שככל שהאנטישמיות בארה"ב תמשיך להרים את ראשה, מספרם של היהודים שיחליט לעלות לישראל רק ילך ויגדל".
דבריו של אינצ'ליני כבר באים לידי ביטוי בשטח. מנתוני משרד העלייה והקליטה מתברר כי ב-2017 עלו לישראל 3,085 יהודים מארה"ב (10.6% מכלל העולים שהגיעו לארץ באותה השנה). במהלך ינואר-אוגוסט 2018 כבר הצטרפו אליהם עוד כמעט 2,000 עולים חדשים מארה"ב.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן>>