מדריך למשקיעים: למה לא כדאי לכם לפספס את ההשקעה בקנאביס
מה הסטטוס החוקי ברחבי העולם, מי החברות הפועלות בתחום, היכן נמצא האפסייד – ואיך עדיף להשקיע. כל מה שצריך לדעת על התחום החם בעולם ההשקעות
כך, תחום שעד כה גלגל כספים במחשכים יוצא אל האור, ולא מעט חברות רואות את ההזדמנות הגדולה הטמונה בו. אחרי הכל, זהו ענף צריכה חדש כמעט לחלוטין – וחברות שיפעלו נכון, יוכלו לשלוט בו ולגדול עימו לאורך זמן.
30 מדינות בארה"ב כבר מאשרות שימוש רפואי במריחואנה, וכן קנדה, שוויץ, דנמרק, נורבגיה, יוון, פולין, גרמניה ואוסטרליה. שימוש לצרכי פנאי מותר כעת בתשע מדינות בארה"ב, ובהן קליפורניה הגדולה, וכן בקנדה ובאורוגוואי.
שוק של 60 מיליארד דולר
"אם ב-2017 הסתכם שוק הקנאביס בעולם בתשעה מיליארד דולר, הרי שהתחזיות ל-2027 כבר מדברות על 60 מיליארד דולר", אומר אייל חיים, סמנכ"ל שיווק ומכירות באיילון קרנות נאמנות המנהלת קרן נאמנות המתמחה בהשקעה במניות קנאביס בעולם.
"בהנחה של לגליזציה מלאה בשווקים המפותחים, יש הצופים כי השוק יהיה גדול הרבה יותר: 194 מיליארד דולר", אומר חיים.
לחצו כאן למידע נוסף על השקעה בקנאביס >>>
הצמיחה בתעשיית הפנאי
תעשיית הקנאביס החדשה, כאמור, נחלקת לשתי זרועות – לשימוש רפואי, וכן לשימוש לצרכי פנאי. בשני התחומים נרשם גידול משמעותי משנה לשנה: ב-2017 בצפון אמריקה, הקנאביס הרפואי גלגל 5.7 מיליארד דולר, והקנאביס לפנאי גלגל 2.5 מיליארד דולר; ב-2018 עלו המספרים ל-7 מיליארד דולר לקנאביס רפואי, ו-4.2 מיליארד דולר לקנאביס לצרכי פנאי.
לדברי חיים, "בשנים הקרובות, ככל שהלגליזציה המלאה תתרחב, הצמיחה צפויה להתמקד בתעשיית הפנאי – שתתפוס שני שלישים מהצריכה, לעומת שליש לתעשיית הקנאביס הרפואי. עם עוד ועוד עדויות על היתרונות שבלגליזציה, סביר להניח שהמגמה אכן תימשך".
הלגיטימציה הגיעה מהרפואה
חשוב לציין שהקנאביס מקבל את הלגיטימציה בשל הסגולות הרפואיות וההתוויות החדשות שמתגלות ומפותחות.
מעבר לטיפול בכאב, הקנאביס משמש היום לטיפול במגוון מחלות ובעיות רפואיות. מדובר גם במחלות קשות כמו קרוהן, טרשת נפוצה, פרקינסון, אפילפסיה ועוד, וכן אוטיזם אצל ילדים, טיפול בדלקות שונות ותוספי מזון ושמנים.
התרופה לתיק ההשקעות
כ-250 חברות העוסקות בקנאביס נסחרות בבורסות ברחבי העולם, בדגש על ארה"ב וקנדה. חלק מהחברות עוסקות בגידול וייצור הצמח, אך אחרות מתמקדות בביוטכנולוגיה, בטכנולוגיות חקלאות, וכן בייצור מוצרי קנאביס והמפ, או אביזרים לצריכת קנאביס.
החברות הגדולות בתחום הן המגדלות הקנדיות הגדולות הנסחרות בשווי של מיליארדי דולרים כל אחת על סמך פוטנציאל המכירות העתידי האדיר: טילרי הנסחרת בשווי של שמונה מיליארד דולר, קנופי ב-15 מיליארד דולר ואורורה בשווי שמונה מיליארד דולר. לשם השוואה, טבע נסחרת בשווי של כ-17 מיליארד דולר כך שלא מדובר בחברות קטנות.
מניות צמיחה
"אלו הן מניות צמיחה, המתאפיינות במכפילי הכנסה גבוהים – ובתנודתיות גבוהה גם כן", מדגיש חיים מאיילון בית השקעות. "המניות מושפעות מאוד מכל שינוי בציפיות ללגליזציה או בסביבה התחרותית. רק תהליך לגליזציה יוכל להצדיק מחירים כאלה".
מדד הייחוס המרכזי למניות תעשיית הקנאביס הוא Solactive North American Cannabis Index שהושק במארס 2017, ומאז עלה בכ-80%. המדד כולל כ-50 מהחברות המרכזיות בתעשייה, ושווי השוק המצרפי של החברות הכלולות בו גבוה מ-50 מיליארד דולר. עם זאת, יש לשים לב כי 50% משווי המדד מיוחס לחמש החברות הגדולות שבו – כך שקיימות סכנות בהשקעה במדד זה.
החלום הופך לממשי
חשוב לזכור שמדובר בסקטור בהתהוות, ובהמשך הדרך יהיו חברות מנצחות שיצליחו ויהיו מפסידות שפשוט ייעלמו. יחד עם זאת, בחצי השנה האחרונה בוצעו מספר עסקאות גדולות בתחום שגם העניקו שווי אמיתי לחברות המגדלות.
כך למשל, באוגוסט 2018 קונסטלשייו בראנד - מבשלת ענק המחזיקה גם במותג קורונה השקיעה 3.8 מיליארד דולר במזומן ברכישת 30% ממגדל הקנאביס הקנדית קנופי לפי שווי של 10 מיליארד דולר. זאת בנוסף ל- 1.2 מיליארד דולר שהשקיעה במגדל בתחילת השנה בחברה.
בדצמבר אותה שנה נרשמו שתי רכישות משמעותיות נוספות, אחת על ידי חברת הענק אלטריה (בעלת המותג מרלבורו ופיליפ מוריס) והשנייה על ידי המבשלת הגדולה בעולם אינהוזר-בוש. בסך הכל, בשנת 2018 נחתמו עסקאות בתחום בהיקף של כ-12 מיליארד דולר (לעומת 1.5 מיליארד ב-2017).
מה צפוי בהמשך?
"להערכתנו, בעוד מספר שנים אנחנו נראה אישור פדראלי של הקנאביס בארה"ב. מהלך שכזה יטרוף את הקלפים כי יאפשר (בשונה מהיום) לחברות הפארמה הגדולות להיכנס לתחום, כאשר הקנאביס הרפואי יהיה כחטיבה בתוך חברות התרופות הגדולות", אומר חיים.
"הקנאביס לצרכי פנאי יהיה חלק מתעשיית האלכוהול והטבק וייהנה גם מיכולות השיווק וההפצה האדירות של חברות אלה"
השקעה ישירה – או באמצעות קרן ייעודית
פרט להשקעה ישירה במניות של החברות שמנינו פה, או של חברות אחרות הפועלות בתחום, משקיעים המעוניינים להיחשף לתחום הקנאביס יכולים לעשות זאת גם באמצעות קרנות סל גלובליות (ETF) על מניות קנאביס, כמו EFTMG Alternative Harvest; Marijuana Life Sciences; ו-Emerging Marijuana Growers. חלקן נסחרות בדולר אמריקאי וחלקן בקנדי.
אפשרות אחרת היא השקעה בקרן איילון (4D) קנאביס (מס' ני"ע 5127568) של איילון*, שנכס הייחוס** שלה הוא מדדNorth American Cannabis Index (NACANAB) – 100% מטבע דולר ארה"ב – 100%.
הקרן נסחרת בשקלים, לא מחויבת למשקל המניה במדד ויכולה להשקיע גם במניות שאינן נמצאות בו, כל עוד לפחות 50% מנכסי הקרן יושקעו במניות שנסחרות מחוץ לישראל של חברות שקנאביס הוא עיקר עיסוקן.
מיום הנפקתה הניבה הקרן למשקיעים תשואה של 29.39% (07.06.18***-28.02.19).
"להערכתנו, תחום הקנאביס מעניין מאוד להשקעה, לאור הצמיחה המשמעותית והמהירה שנרשמת בו. עם זאת, המשקיעים חייבים להביא בחשבון את התנודתיות הגבוהה ואת העובדה שרוב החברות בו עדיין לא רווחיות. לכן, מדובר בהשקעה שמתאימה לטווח ארוך רק למי שמסוגל לעמוד בתנודתיות הגבוהה וגם לספוג הפסדים ", מסכם חיים.
* מנהל הקרן: איילון קרנות נאמנות בע"מ
**נכס הייחוס של הקרן הוא מדד או נכס, שלהערכת מנהל הקרן צפוי כי לשינויים בו או בערכו, בהתאמה, תהיה ההשפעה הגדולה ביותר על תשואת הקרן.
***יחידות הקרן הוצאו לציבור לראשונה ביום 06.06.18, יובהר כי היום הראשון לצורך קביעת תחילת תקופה לחישוב תשואה הוא היום לאחר היום שבגינו נרשמו לראשונה יחידות בקרן.
(4D) שווה ל: 4 - 120% חשיפה למניות. D - עד 120% חשיפה למט"ח
אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רשיון עפ"י דין, המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור לעיל כדי להוות הצעה לרכישת יחידות בקרנות. רכישת היחידות בקרנות היא רק בהסתמך על תשקיף הקרנות בתוקף מועד הרכישה והדיווחים המיידים.
אין בתשואת הקרן בעבר כדי להבטיח תשואה דומה בעתיד
לחצו כאן למידע נוסף על השקעה בקנאביס >>>