$
נדל"ן בינ"ל
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

"תראו את מחירי הנדל"ן": הכלכלה האמריקאית עלתה על הסוס

נתוני התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל הפתיעו את המומחים, והפיגו את החששות שליוו את הכלכלה האמריקאית בשנתיים האחרונות. יריב פז: "הנדל"ן הוא נהנה עיקרי מהמצב, והביקוש לו גובר"

דב כהן 09:4010.06.19

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

לאחר שכבר הוכיחה את עצמה חסינה לאתגרים עולמיים, בהם משבר החוב בגוש היורו ב-2010 ומשבר הסחורות ב-2015, נתוני התעסוקה בארה"ב מאפריל האחרון סיפקו את ההוכחה הסופית – הכלכלה הגדולה בעולם עלתה על דרך המלך.

 

לצד שפל של חמישה עשורים בשיעור האבטלה, הוסיפו המעסיקים 263 אלף משרות חדשות; ההערכות לגבי משרות חדשות עודכנו כלפי מעלה; והשכר השעתי המשיך לעלות בקצב יציב – עלייה 3.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

 

כשמשווים את התנאים הנוכחיים עם התחזיות שפירסם הבנק הפדרלי לפני שלוש שנים בלבד, באמצע 2016, הרי שמתקבלת תמונה מפתיעה למדי. אז, פקידי הבנק הפדרלי אמדו את שיעור האבטלה לטווח הארוך בכ-4.8%, ואת האינפלציה ב-2%.

 

בניין הבנק הפדרלי. הותרת הריבית על כנה הפיגה את החששות ממיתון בניין הבנק הפדרלי. הותרת הריבית על כנה הפיגה את החששות ממיתון צילום: שאטרסטוק

 

גם החששות מפני ממשל טראמפ התבררו כנמהרות מדי, כמו האזהרות כי מלחמת הסחר וסגנון ניהול לא צפוי יפגעו בכלכלה. כלכלנים מעריכים כי קיצוץ המסים ותהליכי הדה-רגולציה שהנחיל הנשיא הנבחר היו חלק מהסיבה לצמיחה החזקה ב-2018 ובתחילת 2019.  

 

בתוך כל אלה, החששות מפני מיתון שהופיעו לקראת סוף 2018 התבדו – במיוחד ברגע שהבנק הפדרלי נסוג מהמדיניות של העלאת ריבית והותיר אותה במאי על 2.25%-2.5% נוכח היעדרם של לחצי אינפלציה.

 

פני הבנקים כפני האומה

"כל התהליכים שאנחנו רואים היום בכלכלת ארה"ב תומכים בהמשך עליית מחירי הנדל"ן", אומר יריב פז, המייסד והבעלים של פז גרופ, חברת השקעות נדל"ן הפועלת בארה"ב זה יותר מעשור. "כך למשל פתיחתם של מקומות עבודה חדשים – ברגע שיותר אנשים עובדים, יש להם יותר כסף. הם מוציאים אותו יותר, בין היתר על נדל"ן שנהנה מביקוש גובר.

 

"הריבית גם היא משחקת פה תפקיד חשוב. כיום היא בשפל, מה שאומר שהלוואות ניתנות כמעט בחינם ומביא אנשים לקחת משכנתאות יותר בקלות. כל אלה נותנים דחיפה להתחממות השוק".

 

פז מזכיר גם את שיעורי התפוסה של הנדל"ן למגורים בארה"ב, או יותר נכון שיעורי האי-תפוסה (vacancy rate). לדבריו, "ב-2008, בשיא משבר הכלכלי, הבנקים עיקלו מאות אלפי בתים בכל רחבי ארה"ב. ברגע שהבנקים הוציאו את כל הבתים האלה למכירה, ההיצע גדל בטווח זמנים קצר והדבר הביא לירידות מחירים. זאת, אפילו שהבנקים נזהרו לא לשחרר את כל הבתים שהיו מוחזקים אצלם בבת אחת – דבר שהיה גורם להצפה של השוק ומרסק אותו".

יריב פז. "מצבם של המשקיעים תושבי החוץ שונה היום לחלוטין" יריב פז. "מצבם של המשקיעים תושבי החוץ שונה היום לחלוטין" צילום: פז גרופ

 

ואמנם, בחינה של מספר הבתים המצויים כיום בבעלות הבנקים בארה"ב מלמדת על ירידה חדה במספרם רק בשנה האחרונה. בעוד באוקטובר 2018 החזיקו הבנקים בכמעט 25 אלף בתים, כיום מצויים בחזקתם קצת יותר מ-10,00 בתים בלבד. נתון זה מלמד על ירידה משמעותית במספרם המובטלים ופושטי הרגל ברחבי המדינה.

 

פז מוסיף כי מלבד מצבם של האזרחים והעובדים בארה"ב, נתון נוסף המלמד על התחזקות הכלכלה המקומית נוגע לבנקים עצמם: "בשיא המשבר הבנקים לא נתנו הלוואות לדיור כמעט, לא לאזרחים אמריקאים ולא לתושבי חוץ. גם להם לא היה כסף וחלקם הגיעו לפירוק. היום המצב כבר שונה לגמרי, ובחלק מהמדינות בארה"ב יש היום כבר אופציה למימון למטרות דיור".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן