הטבות מס על חיסכון לעצמאים ב-2020: מדריך
שנת 2020 לא הייתה שנה פשוטה עבור עצמאים רבים, אך גם בשנה כזו כדאי לעשות מאמץ ולדאוג לעתיד, בין היתר באמצעות הפקדות לקרן פנסיה ולקרן ההשתלמות. עצמאים? הטבות המס המשמעותיות שתקבלו היום ובעתיד עשויות להפוך את החיסכון שלכם בקרן הפנסיה ובקרן ההשתלמות למשתלם במיוחד. מדריך
כחלק מסיוע שניתן על ידי הממשלה אושרה אפשרות למשיכה מוקדמת של כספים מקרן ההשתלמות (למשך תקופה מוגבלת) וצפויה להיות מאושרת לעצמאים גם האפשרות למשיכת סכומים מהחיסכון הפנסיוני בשל מצב אבטלה (לעומדים בתנאים שנקבעו בחוק), אך עצמאים רבים הבינו כי משיכה כזו עלולה לפגוע בהם כאשר יגיעו לגיל הפרישה ונמנעו מכך. גם בשנה לא פשוטה כמו שנת קורונה, כדאי בכל זאת לעשות מאמץ ולהפקיד למכשירי החיסכון הפנסיוני שלכם כדי ליהנות מהאפשרות להטבות מס ולשמור על הזכויות שלכם.
קרן השתלמות לעצמאים (1)
רבים נוטים לחשוב על קרן השתלמות כהטבה שנועדה לממן השתלמויות מקצועיות לעובדים שכירים. אך למעשה, עצמאים נהנים מהאפשרות לפתוח לעצמם קרן השתלמות ללא כל תלות במעסיק שיאשר זאת, כאשר החיסכון יכול לשמש לכל מטרה ואילו הכסף נזיל למשיכה כסכום חד פעמי לאחר 6 שנים, או לאחר 3 שנים לצרכי השתלמות או אם עברתם את גיל 60. לא פחות חשוב מכך, עצמאים זכאים להטבות מס על החיסכון בקרן השתלמות, מה שהופך אותה לחיסכון משתלם במיוחד.
מפקידים לחיסכון בקרן השתלמות – מקטינים את תשלומי מס הכנסה
באפשרותכם להפקיד עד כ- 12,000 ₪ וליהנות מהטבת הוצאה מוכרת מס משמעותית התלויה בשיעור המס השולי שלכם ההפקדה לקרן ההשתלמות נחשבת כהוצאה מוכרת המפחיתה את גובה ההכנסה החייבת במס שלכם. מותר להכיר בהפקדה לקרן השתלמות בשיעור של עד4.5% מההכנסה השנתית הקובעת (2) עד תקרה של 265,000 ש״ח. בניגוד למקובל בעבר, כיום ההפקדה לקרן השתלמות מוכרת כהוצאה לצורכי מס כבר מהשקל הראשון.
מפקידים לקרן השתלמות ומושכים את הכסף ללא מס
החיסכון שלכם בקרן ההשתלמות מושקע בשוק ההון בהתאם למסלול שבחרתם. לאורך הזמן ייתכן שתצברו בקרן גם רווחים כתוצאה מההשקעות הללו. במרבית אפיקי החיסכון האחרים לטווח קצר ובינוני, הייתם נדרשים לשלם בעת המשיכה מס רווחי הון בשיעור של 15-25% על הרווחים. לעומת זאת, החיסכון בקרן ההשתלמות פטור מתשלום מס רווחי הון בעת המשיכה כל עוד סכום ההפקדה לא יעלה על תקרת ההפקדה השנתית המוטבת שעומדת בשנת 2020 על 18,600 ש״ח.
לאורך שנות החיסכון בקרן השתלמות, הרווחים שייצברו עבורכם ימשיכו להיות מושקעים בשוק ההון ולהניב תשואה. אפקט זה נקרא ריבית דריבית, והוא הולך וגדל ככל שמשך החיסכון בקרן ההשתלמות עולה. כך למעשה תוכלו להרוויח יותר מכל שקל שהפקדתם לקרן ההשתלמות והפטור ממס רווחי הון יגדל עוד יותר. לא בטוחים איזו קרן השתלמות הכי טובה עבורכם? השוואת קרנות השתלמות ברשת תוכל לסייע לכם לבחור את הקרן המתאימה ביותר עבורכם.
קרן פנסיה לעצמאים
בעוד שבקרן ההשתלמות אתם חוסכים למטרות שונות, קרן הפנסיה היא חיסכון ייעודי לגיל הפרישה.
קרן פנסיה – החיסכון שגם מגן עלינו בעת צרה
עצמאים רבים נוטים לחשוב שהעסק הוא שיפרנס אותם גם בגיל מבוגר, אך הסתכלות מפוקחת תראה כי ניהול עסק מצריך עבודה רבה ולא תמיד יהיה קל כל כך להמשיך להפעילו גם בגיל מבוגר, אם דור ההמשך לא יהיה מעוניין להיכנס גם הוא לעסק. הסטטיסטיקות של משך חיים של עסק ממוצע מצביעות שעסקים רבים לא מצליחים להתקיים לאורך שנים ארוכות, כך שיהיה קשה לבנות על העסק שיוכל לפרנס אתכם ואת בני משפחתכם לאורך כל שנות הפרישה לפנסיה.
בדיוק לשם כך, כוללת קרן הפנסיה כיסויים ביטוחיים לצד החיסכון, למקרה של מוות או נכות חס וחלילה, שימנעו מכם להמשיך לעבוד עוד לפני גיל הפרישה. כדי לשמור על הזכויות שלכם לכיסויים ביטוחיים אלה, חשוב להפקיד לקרן הפנסיה מדי חודש או מדי רבעון.
פנסיה חובה לעצמאים
החל משנת 2017 עצמאים בני 21-60 המנהלים עסק למעלה מחצי שנה (ולמעט מי שנולד לפני 1961), מחויבים על פי חוק (3) לחסוך בקרן פנסיה לפחות סכום מינימלי, לפי שתי מדרגות הכנסה:
● עבור חלק מההכנסה שנתית שעד 63,306 ש״ח נכון לשנת 2020, תצטרכו להפקיד 4.45%.
● עבור החלק של הכנסה שנתית שבין 63,307 ש״ח ל-126,612 ש״ח נכון לשנת 2020, תצטרכו להפקיד 12.55%.
גם עצמאים וגם שכירים?
אם אתם עובדים במקביל גם כשכירים והמעסיק שלכם מפקיד עבורכם לקרן הפנסיה סכום שגבוה מהסכום המינימלי לפי חובת ההפקדה לפנסיה לעצמאים, לא תידרשו להפקיד סכומים נוספים. יחד עם זאת סכומי ההפקדה שנקבעו בחוק נמוכים יחסית ועלולים להוביל לקצבת פנסיה נמוכה בסופו של דבר וגם לפיצוי נמוך במקרה של מוות או נכות. לכן, יש מקום לשקול להפקיד סכומים שיאפשרו לכם לשמור על רמת חיים דומה לאחר גיל הפרישה.
חובת חיסכון פנסיוני לעצמאים: להגיע מוכנים יותר לעתיד
במסגרת החוק נקבע גם קנס של 500 שקלים לכל שנת מס למי שלא ימלא את הוראותיו, חשוב להבין שהסכנה הגדולה היא פגיעה ביכולתכם להתפרנס לאחר הפרישה לפנסיה, וכתוצאה מכך, פגיעה ביכולת שלכם לפרוש מעבודה גם בגיל מבוגר.
הטבות המס במכשירי החיסכון הפנסיוני לעצמאים (4)
כדי לעודד אתכם לחסוך נקבעו הטבות מס כבר בעת ההפקדה לפנסיה כמו גם במשיכה. עצמאים יכולים להפקיד לקרן הפנסיה עד 16.5% מההכנסה השנתית עד לתקרת הכנסות של 211,200 ש״ח, על מנת לנצל את מלוא הטבות המס. עם זאת ניתן להפקיד סכום נוסף ולהגדיל את החיסכון, אולם בגין סכום זה לא יינתנו הטבות מס.
על הפקדות אלה תוכלו ליהנות מכמה סוגי הטבות מס:
● הפקדה בשיעור של עד 11% מההכנסה השנתית (עד לתקרה), המאפשר לכם להכיר בחלק זה של ההפקדה לפנסיה כהוצאה מוכרת (ניכוי במס) המפחיתה את ההכנסה החייבת במס הפקדה בשיעור של 5.5% (5% בלבד למי שקנה ביטוח אובדן כושר תעסוקה בנפרד) מההכנסה השנתית החייבת במס (עד התקרה) המעניקה הטבה של זיכוי במס בשיעור של 35% מההפקדה
● לאחר הפרישה לפנסיה יתכן שתהיו זכאים לפטור מלא או חלקי ממס הכנסה על קצבת הפנסיה שלכם, בהתאם לגובה הקצבה ואם ניצלתם את הפטור ממס בעת משיכת כספי פיצויים לאורך השנים שלפני הפרישה.
כדי ליהנות מהטבות המס הרבות על הפקדות לחיסכון לפנסיה ולקרן השתלמות יש להקפיד לבצע את ההפקדה לפני סוף השנה (עד ה-31 בדצמבר) כדי שתחשב עוד בשנת הכספים הנוכחית. הפקדה לאחר מועד זה תועבר לשנת הכספים הבאה. אם אתם לא בטוחים כמה עליכם להפקיד, תוכלו גם להיעזר בבעל רישיון פנסיוני. מפקידים לחיסכון כבר עכשיו ודואגים לעתיד טוב יותר לעצמכם ולבני המשפחה שלכם.
הערות משפטיות:
המידע המפורט לעיל, לרבות הסכומים והשיעורים המפורטים בו, מעודכן לשנת 2020. עלולות להתגלות סטיות בין ההערכות המובאות במידע לבין התוצאות בפועל. המידע המפורט לעיל הינו חומר מסייע בלבד, הוא אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין לראות בו כמידע שלם וממצה. במקרה של סתירה בין הוראות ההסדר התחיקתי ו/או תקנון הקופה הרלוונטי לבין המידע המפורט לעיל, תגברנה הוראות הדין ו/או התקנון, לפי העניין. אין לראות במידע המפורט לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח. רצוי ומומלץ להתייעץ לגבי סכום ההפקדה עם בעל מקצוע מתאים (בעל רישיון שיווק פנסיוני/יעוץ פנסיוני או יועץ מס/רו"ח). אין באמור התחייבות להשגת תשואות ואין במידע על תשואות שהושגו בעבר להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד.
השימוש במידע המפורט לעיל הוא על אחריותו הבלעדית של המשתמש.
הערות שוליים:
(1) עצמאי הזכאי לפתיחת קרן השתלמות הוא יחיד בעל הכנסה מעסק או משלח יד, הזכאי להטבות מס בהתאם להוראות הדין ופקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "פקודת מס הכנסה").
(2) "ההכנסה השנתית הקובעת" כהגדרת מונח זה בפקודת מס הכנסה
(3) חובת חיסכון פנסיוני לעצמאי נקבעה במסגרת החוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנות התקציב 2017 ו- 2018), תשע"ז-2016
(4) עבור יחיד הזכאי להטבות מס בהתאם להוראות הדין, לרבות פקודת מס הכנסה