שרגא ברוש: "צריך יותר בתי ספר טכנולוגיים בחברה הערבית - ושילמדו סייבר"
נשיא התאחדות התעשיינים בכנס העסקים בחברה הערבית בנצרת: "אם רוצים תעשייה מודרנית - נגמר העולם של בית מלאכה מבודד עם 10 עובדים. זה לא עובד יותר"
"למעלה מ-50% מתושבי הצפון הם ערבים ורק כ-150-160 מפעלים מתוך 600 מפעלים בצפון הם בבעלות ערבית - כך אמר היום (ב') נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בכנס העסקים בחברה הערבית של כלכליסט ובנק הפועלים שנערך בנצרת.
- "אני יכול לגור באירופה ובאמריקה, אבל לא ב-961 יישובים במולדת שלי"
- ח"כ אחמד טיבי: "אי שילוב ערבים פוגע במשק ב-40 מיליארד שקל"
- גלנט: "לציבור הערבי בארץ מגיע תנאים נוחים וטובים יותר"
לדברי ברוש, "השכלה הוא תנאי הכרחי להתפתח, לצמוח ולהתחרות. זו אבן הפינה להצמיח תעשייה מודרנית. אין מספיק בתי ספר טכנולוגיים בחברה הערבית. התעשייה הישראלית היא מזמן לא תעשייה של פטיש - זו חדשנות, טכנולוגיה. זה אתגר אמיתי וצריכים להגדיל את מספר בתי הספר הטכנולוגיים ושילמדו סייבר - חייבים כדי לגדל את דור העתיד".
ברוש ציין עוד, כי האתגר השני מתמקד בסוגיית השקעות הון: "אם רוצים תעשייה מודרנית - נגמר העולם של בית מלאכה מבודד עם 10 עובדים. זה לא עובד יותר - גם לא במגזר היהודי. לשלטון המקומי יש תפקיד - חייבים אזור משוטף לכמה רשויות עם עשרות מפעלים. ראשי השלטון המקומי במגזר הערבי חייבים להפוך את הנושא לאתגר שלהם. תסתכלו על הדרום: זה קורה בירוחם, אופקים ושדרות. היום היתרון הוא יתרון לגודל וזה ניתן לפתור רק עם אזור כזה", אמר ברוש והקרא לממשלה לסייע בנושא הזה.
גם למגזר הפיננסי, לדברי ברוש, יש תפקיד מכריע לפיתוח הכלכלי של החברה הערבית והנגישות להון. "סוגיית הביטחונות היא קריטית ובנושא הזה יש אתגר גדול במגזר הערבי. הפתיחות של המערכת הבנקאית היא קריטית והיא תנאי הכרחי. בלי כסף אי אפשר לגלגל את המערכת. אין אפשרות לרכוש טכנולוגיה בלי כסף. אין השקעות גדולות בלי בנקים. לצד זה אנו מבקשים באמצעות 'נטו תעשייה' להביא מקורות ממשלתיים. יש היום 150 מיליון שקל למפעלים שלא מייצאים אבל הם חייבים לרכוש טכנולוגיה חדישה. האתגר של הממשלה ושלנו - שהכסף יגיע גם לכאן - למגזר הערבי".
האתגר הרביעי, לראייתו של ברוש, ממוקד סביב הגדלת את היצוא והפיכת כל התעשיינים ליצואנים. "זה שם המשחק: השווקים הגדולים. הארץ הזו קטנה ואין הרבה לאן לגדול ולאן להתפתח. חייבים לייצא. האתגר שלנו - להתחרות ולהתרחב. אגב, אלו שמייצאים, הם אלו שהכי יעילים, הכי חדישים והכי רווחיים - כי הם חייבים להתחרות".