ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

רז צימט: "היעד של הסנקציות נגד איראן הוא פוליטי, לא כלכלי"

צימט, מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ואוניברסיטת תל אביב אמר בכנס פסגות 360 של כלכליסט שמבחינת המשטר האיראני, הדרישה האמריקאית לפירוק יכולות הגרעין היא רק תירוץ: "לתפיסתו, המערב ימשיך בדרישות ותירוצים אחרים"

נעמי צורף 13:0315.10.18
"האם הסנקציות נגד איראן יעילות? התשובה היא לא בהכרח במישור הכלכלי", כך פתח את דבריו ד"ר רז צימט, מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי ואוניברסיטת תל אביב בכנס פסגות 360: כלכלה מסביב לעולם של בית ההשקעות בשיתוף "כלכליסט".

 

"לתפיסתי היעד של הסנקציות אינו כלכלי, אלא פוליטי. הקריסה הכלכלית היא דרך להשיג את היעד הפוליטי", אמר צימט. "המשטר האמריקאי רוצה לשנות את המשטר האיראני. במהלך המו"מ הגרעיני באתר הרשמי של חמינאי מנהיג איראן נכתב 'הגרעין הוא תירוץ'.

         

רז צימט רז צימט צילום: עמית שעל

              

 

"מבחינת המשטר האיראני היעד האולטימטיבי של האמריקאים אינו להביא לפירוק איראן מיכולתיה הגרעיניות, זה רק תירוץ. תירוץ להפעיל לחץ כדי להוביל לשינוי משטר. חמינאי אומר שהבעיה של המערב היא לא עם איראן גרעינית אלא עם איראן אסלאמית. לכן לתפיסתו, גם אם יקבל את הדרישה ויתפרק מכל תשתיות הגרעין זה לא ישנה דבר כי המערב יבוא עם דרישות ותירוצים אחרים: טילים ארוכי טווח, סיוע לטרור, הכרה בישראל ועוד ולכן הוא לא מוכן להתפשר".

בנוסף, צימט הסביר כי הגרעין הוא "תעודת ביטוח לעצם שרידותו של המשטר. חמינאי לא רוצה למצוא את עצמו חוזר על טעויותיו של קדאפי".

 

"מספרים על חומייני, מנהיג המהפכה האסלאמית, שבמטוס בדרכו מפריז לאיראן לתחילת המהפכה נשאל כיצד הוא מתכוון לפתור את המצוקות הכלכליות באיראן והוא השיב 'הכלכלה היא עבור חמורים'. בהמשך כשנשאל כיצד הוא מתכוון להתמודד עם בעיית האינפלציה הוא אמר 'אני לא חושב שהקרבנו כל כך הרבה קרבנות כדי לדבר על מחירו של המלון בשוק', על אחמדיניג'ד מספרים כי השקיע הון בסלילת כביש מאזור נידח לטהארן כדי שאם יחזור האימאם ה-12 יוכל להגיע בקלות ובמהירות", סיפר צימט.

 

"מהסיפורים האלו מצטייר לנו משטר אסלאמי ששאלת המחיר הכלכלי אינה רלוונטית בו, משטר אידיאולוגי שחי כולו בציפייה לשובו של האימאם הנעלם והנושא הכלכלי חסר חשיבות עבורו", אמר צימט.

 

"אבל כאשר מתמקדים בהיסטוריה של איראן אפשר לראות ששתי ההחלטות החשובות ביותר שקיבלו מנהיגי איראן ב-40 השנים האחרונות התקבלו על בסיס שיקול שהוא כלכלי לפחות בחלקו: ההחלטה שקיבל חומייני להפסקת האש עם עיראק למרות שהבטיח שלא יעשה זאת לעולם, וההחלטה של יורשו, חמינאי, ללכת למו"מ עם ארה"ב המכונה 'השטן הגדול' ולהסכים להסכם גרעין שבמסגרתו איראן התחייבה לויתורים מאוד משמעותיים בנושא הגרעין".

 

לדבריו של צימט, המשבר הכלכלי באיראן הולך ומחריף וזאת עוד לפני שהאמריקאים החזירו את הסנקציות על המגזר החשוב ביותר לה, מגזר הנפט. בנוסף ציין צימט כי הריאל האיראני קרס בשנה האחרונה ואיבד שני שלישים מערכו.

 

"אין שום ספק שבמישור הכלכלי הסנקציות הכלכליות עובדות. הן מדרדרות את מצבה הכלכלי של איראן שהיה מלכתחילה לא טוב", אמר צימט. "כשהוסרו הסנקציות בעקבות הסכם הגרעין, אחד מטורי הפרשנות בעיתונות האיראנית תאר את איראן כמכונית שהמנוע שלה נהרס בדיוק לפני שהיא נכנסה למנהרה והמנהרה קרסה, ומה שיקרה עם הסרת הסנקציות זה כמו לתקן את המנהרה, אבל צריך לזכור שהמנוע עדיין לא עובד". אבל, לטענתו של צימט, יעדן של הסנקציות הללו הוא לא יעד כלכלי טהור ולכן האיראנים גם לא ישברו בקלות.

 

"אי אפשר להתעלם מהמחאה באיראן, שאולי לא רואים בה כמות גדולה של אנשים אבל כן אפשר לראות את משבר האמון העמוק בין המשטר והציבור. אבל מי שחושב שהציבור האיראני חזק והמשטר חלש - טועה. המשטר האיראני עוד לא עשה שימוש ב-10% מאמצעי הדיכוי שברשותו והוא מוכן להשתמש בהם", אמר צימט.

"להערכתי לא תהיה מהפכה באיראן בקרוב, אבל אם מחר בבוקר תהיה מהפכה אוכל להסביר מדוע התרחשה. מי שבונה על כך שבסופו של יום המצוקות הכלכליות והקריסה הכללית יביאו לשינוי מדיניות אסטרטגית או לשינוי משטר עלול למצוא את עצמו עם ההבנה שאיראן משלמת מחיר כלכלי כבד אבל במובן הפוליטי היא עשויה ללוות אותנו עוד לא מעט שנים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x