ועידת התחזיות
מנכ"ל נספרסו ישראל: "עד סוף 2019 לא נשתמש בפלסטיק"
משה מרי סיפר בוועידת התחזיות של כלכליסט על מהלכי החברה לניצול יעיל יותר של חומרי גלם ושיפור הקיימות. מרי סיפר כיצד הובילה נספרסו תהליכים שהשפיעו גם על המשתמשים שלה וגם על השותפים והספקים - ועל תוכניתו להפסיק להשתמש בפלסטיק בתחום הטעימות
"מה שמטריד אותי זה איך יראה העולם עבור הנכדים שלי" אמר משה מרי, מנכ"ל נספרסו ישראל, בכנס התחזיות של כלכליסט. מרי מציג תמונה של בתו נועה ואומר "התחזיות מדברות על שנת 2050, השנה שבה נועה תהיה בת 40". מרי סיפר בכנס כיצד ההחלטה לשים דגש גדול יותר בחברה על נושא הקיימות הביא לאפקט של כדור שלג, וזכה להצלחה הן בתוך החברה והן בקרב הלקוחות והשותפים.
- מנכ"ל אלביט: "עסקאות הנשק במדינות אפריקה הן יחסית שוליות"
- מנכ"ל נמל אשדוד: "הנמל שובר שיאים וצומח, זו סימן שהמשק בתנופה"
- ראש אמ"ן: חמאס וחיזבאללה לא מחפשים מלחמה, אך המצב עדיין נפיץ
"יש רשימה ארוכה של פעולות שאנחנו עושים בנושא הקיימות, ויש לי 10 דקות לספר לכם שהעובדה שאנחנו מגוייסים לקיימות הופכת אותנו לייצרתיים יותר, היא מדבקת ומתחילה להשפיע על עוד ועוד תחומים בארגון, היא מתחילה לעבוד כמו 'חבילה עוברת' כי אתה לא רק משפיע על מה שאתה עושה - אלא גם על ספקים, לקוחות, שותפים, אמר. "וכדי לספר לכם את זה אני רוצה להתחיל ולספר לכם את סיפורה של כפית:
כחלק מהפעילות שלנו אנחנו מבצעים מאות אלפי טעימות ובגלל הכמות הזו נדרש משהו חד פעמי. אז בחנו ספקים רבים ומצאנו כפיות שניתן למחזר, אבל הצוות לקח על עצמו משימה למצוא פתרון שלא יצטרך מיחזור אלא יהיה ממש מתכלה. אז הבנו שזה לא כל כך פשוט: קודם כל הבנו שאין דבר כזה שאם הקפסולות שלנו ממוחזרות בצורה אינסופית אז תהליך הטעימה חייב להיות בהתאם: סטנדרטים של מגע עם מזון או ההבנה שמתכלה זה לא באמת מתעלה, צריך להפוך את זה לקומפוסט".
"זו בסך הכל כפית, אבל זו החשיבה שברגע שהיא מתחילה היא מתגלגלת ויוצרת כדור שלג של השפעות חיוביות שהולך וגדל. החשיבה הזו הביאה אותנו לקחת על עצמנו את האתגר שעד סוף 2019 לא נשתמש בפלסטיק בכלל בכל נושא הטעימות שכולל כוסות, מכסים, קשים, בוחשנים וכפיות. אין לי עדיין פתרונות להכל אבל אלה מטרות ששמנו לעצמנו".
"בשנה שעברה, כשהייתי בכנס הזה, סיפרתי לכם על שיתוף הפעולה שעשינו עם יקב הרי גליל שבו התחלנו להעביר להם את הקפה הממחוזר לשימוש כקומפוסט", סיפר מרי. "תיקשרנו ללקוחות את הפרויקט הזה. זה היה חשוב כדי להראות את כל תהליך המחזור, כדי לבנות את האימון בתהליך והיום אני גאה לספר שאחוז איסוף הקפסולות מהלקוחות עלה ב 30% בשנה".
"זה הוביל אותנו לעוד החלטה: ברמה השיווקית החלטנו להקדיש חודש אחד בשנה שנייעד אותו לתיקשור מיחזור וקיימות וכל תקציבי השיווק באותו החודש יתמכו בפעילות הזו – תחשבו על חברה מסחרית שזו לא הפעילות העיקרית שלה, שעושה את זה. אנחנו לא חברת מיחזור ואלה המשאבים שבחרנו להשקיע בשיווק וקידום האגנדה של קיימות ומיחזור. מצאנו שיש לנו סיפור לספר: הקפסולה היא לא הסוף אלא ההתחלה של משהו אחר".
הוא סיפר שבקמפיין הקיימות האחרון שביצעה החברה, בילו הלקוחות בעמודי הקיימות שלוש דקות בממוצע, והיו מאות אלפי כניסות לעמודים הללו. "מי אמר שקיימות וסביבה לא מעניינים את התושבים בישראל", הוסיף.
"לפני 4 שנים הקמנו את החטיבה העיסקית שפועלת עם משרדים ומלונות וגם שם רצינו למחזר, והקמנו מערך איסוף חדש לגמרי לסביבה הזו. מצאנו שהמערכות הקיימות לא מתאימות, ונדרשנו להקמה של מערך חדש. זה הצריך משאבים וחשיבה: המשרדים מפוזרים בין קומות, לא תמיד יש הפרדת פסולת וזה דורש שינוי התנהגות. אז עיצבנו פחים מיוחדים לאיסוף הקפסולות במקומות עבודה ואני יכול לספר לכם שזה עובד".
לדבריו, באותם מקומות עבודה תיווצר השפעה חיובית בנושא הקיימות, שתעבור בתורה לתחומים אחרים בארגון. "קיימות היא לא סיסמה", אמר. "היא לא משהו טרנדי אלא אג'נדה מלאה ששזורה בתוך הפעילות שלנו".
"בסקר שנערך נמצא שאנחנו זורקים 40-50% מהמזון שאנחנו קונים", טען מרי. "אז מה עוד אנחנו יכולים לשנות? נספרסו מתחברת באופן טבעי עם קולנריה עלית ואנחנו עובדים עם מסעדות שף בכל רחבי העולם ובישראל. בעבודה המשותפת שלנו עם השף יובל בן נריה שהמסעדות שלו (טאיזו - ה"ר) זכו פעם אחר פעם כמסעדות הטובות ביותר בישראל עלה הרעיון לקדם את הנושא וליצור ארוחה שהיא Zero Waste Dinner, להראות מה אפשרי לעשות במקסימום מחומרי הגלם, ואת השאריות להפוך לקומפסט. הארוחה תתקיים בסוף ינואר".
"לסיום - הקפסולה הממוחזרת יוצרת שינוי ומשפיעה על קבלת החלטות, מחוייבות, זה משפיע על השותפים שלנו. לפעמים יש גם ויתורים שצריכים לעשות ויש התעסקות בנושא בדברים שלא באים כל כך בקלות, ודורשים אנרגיה ניהולית".