ועידת התחזיות
חדוה בר: "בשנת 2020 אחת מחברות התשלומים הגדולות תיכנס לישראל"
המפקחת על הבנקים היוצאת אמרה את הדברים בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט. בר: "כבר בשנה הקרובה נצא מהבית בלי ארנק"; עוד הוסיפה כי "הדיונים בכנסת איכזבו אותי"
"הגדרנו יעדים במסגרת ה'משולש' של הגברת תחרות, חדשנות ויעילות. בצד התחרות עשינו כמה דברים גדולים, כמו מאגר נתוני אשראי. 22 גופים שואבים ממנו מידע ומציעים אשראי קמעונאי ואשראי לעסקים קטנים. הפרדנו את חברות כרטיסי האשראי וחיזקנו את הבנקים הקטנים, הסרנו חסמים ונתנו רישיון ראשון מזה 40 שנה לבנק חדש. הכל ביחד מחולל תחרות"; כך אמרה היום (ג') חדוה בר, המפקחת על הבנקים היוצאת, בוועידת תחזיות 2020 של כלכליסט.
באשר לבנק החדש ולדרישותיו להקלות רגולטוריות, שנחשפו הבוקר בכלכליסט, אמרה בר כי "צריך אכן לספק רגולציה מותאמת לבנק חדש, ונתנו הקלות לבנקים חדשים. נקשיב להערות ששלחו לנו ונקבל החלטה".
- מנכ"ל נייס: "התפישה של מה זה CLOUD עומדת להשתנות מהקצה אל הקצה"
- מתניהו אנגלמן: "אנחנו לא מצנזרים ולא מטייחים"
- ריבלין: "צריך להגן על נבחרי העם מהדחה בניגוד לרצון העם"
בר התייחסה בדבריה למיזוג בין בנק מזרחי לבנק אגוד, בו תמכה. "זה בהחלט ישפיע על התחרות ויגביר אותה. מערכת תחרותית היא כזו שיש בה מספר שחקנים גדולים ולא רק שניים, וזה מתחבר גם לחיזוק של דיסקונט וזה שלא דרשנו ממנו למכור את כאל. מפת השחקנים תהייה כזו של 4 גדולים עם מעל ל-20% נתח שוק, ועוד בנקים דיגיטליים וקטנים יותר. בימים אלו נפרסם הקלות בהון לבנקים בינוניים שיגיעו לנתח של 20%, כמו בנק מזרחי לאחר המיזוג עם אגוד. ארגונים כמו אגוד, שלא מתייעלים ולא משתפרים טכנולוגית, כורתים את הענף עליו הם יושבים".
"כבר בשנה הקרובה נצא מהבית בלי ארנק"
"רואים הרבה יותר גופים שמציעים אשראי, יש יותר תחרות - בטח למי שלא הייתה לו קודם גישה לאשראי", אמרה בר בהתייחס להיצף האשראי הצרכני. "אבל יש כאן סיכונים צרכניים של דחיפת אשראי ללקוחות מוחלשים ללא יכולת החזר, ונדרשים איזונים. אני מוטרדת מזה, אבל יש לי שיח עם הממונה על שוק ההון משה ברקת ואנו פועלים להוציא הוראה צרכנית משותפת להגנת הלקוחות".
באשר לעולם התשלומים ולכניסה אפשרית של ענקיות הטכנולוגיה לישראל אמרה בר כי "לפי התחזית שלי ב-2020 נראה כניסה של אחד הביגטקים הגדולים לישראל בתחום הארנקים הדיגיטלים; ב-2021 ייכנסו עוד שניים. ישראל מעניינת כי ההוצאה של ישראלים בכרטיסי אשראי גדולה, ויש שיתופי פעולה בין הביגטקים לכרטיסי אשראי האשראי. זה יעודד תחרות וזה טוב לצרכנים, ואני רגועה כי זה יהיה תחת חברות כרטיסי האשראי המפוקחות על ידינו. כבר בשנה הקרובה נצא מהבית בלי ארנק ונשלם בסלולר".
בר נשאלה על גל עזיבות הנשים הבכירות בעולמות הפיננסים בשנה החולפת, ואמרה כי "הרבה נשים הובילו והנהיגו את הבנקים, וזה אכן השתנה. לא צריך למנות לתפקידים בכירים לפי מגדר, אך כחברה צריכים להיות פרואקטיבים גם בכל הקשור במגדר. נגיד בנק ישראל ימצא לי את המחליף או המחליפה הטובים ביותר.
"אני תמיד דרוכה שחלילה יקרה משהו לגוף מפוקח", הוסיפה בר. "אנו בפיקוח תמיד דרוכים ופועלים כדי שלא יהיה גוף שיפול. ולכן ננקטו צעדים - גם באספקט הצרכני וגם בכל הקשור לאיומי סייבר".
לדבריה, "הדיונים בכנסת אכזבו אותי. עשיתי טעויות, אני מקווה שהן לא היו גדולות; אשמח אם יגידו עלי בעתיד שלקחתי סיכונים רגולטוריים עבור המשק".