איש האולטרה־מרתון
הוא מאמין שכל מי שיכול ללכת יכול לרוץ מרתון, שכל קרניבור יכול ליהנות מהמבורגר עדשים ושריצה מחברת בין אנשים. סקוט ג'ורק, מגדולי הרצים בעולם למרחקים ארוכים, יגיע לרוץ באילת ולהכיר את קהילת הרצים בישראל
סקוט ג'ורק (Scott Jurek), מגדולי האולטרה־מרתוניסטים בעולם, ינחת הערב בישראל ויהיה אורח הכבוד בחצי המרתון המדברי שייערך באילת ביום שישי הקרוב. ביום ראשון יתארח בחנות מרתוניה בתל אביב, כאורחה של חברת ברוקס המציינת עשור לפעילותה בישראל.
אלוף ריצת כוח סבל
ג'ורק (39) גם ייצא לריצה משותפת עם רצים שיגיעו למפגש הזה, והוא מבטיח לשתף אותם בטיפים מניסיונו, ולספר איך נהפך משונא ריצה לרץ תחרותי, ומחובב פאסט פוד לטבעוני אדוק. לטענתו, המעבר לטבעונית, שהחל לפני 13 שנה והרבה לפני שהפך לטרנד עולמי, שיפר את כושרו וחיזק את החוסן המנטלי שדרוש לריצות ארוכות. את המיתוס שטבעונות אינה מספקת את הצרכים התזונתיים של רצים הוא מנפץ באמצעות רשימת הישגיו: אלוף "ריצת כוח סבל ל־100 מייל של מדינות המערב" שבע שנים ברציפות, ופעמיים אלוף אולטרה־מרתון באדווטר (Badwater), שנחשב לאחד הקשים בעולם, ובמהלכו רצים מסלול בן 217 ק"מ, בתנאי חום כבדים, ומטפסים בסך הכל 2,634 מטר. לפני שנתיים, באליפות העולם בריצות ארוכות בצרפת, הוא קבע שיא אמריקאי חדש, כשהצליח לרוץ 165.7 מייל (266.6 ק"מ) ב־24 שעות.
"זה הביקור הראשון שלי בישראל, ואני נרגש לקראתו", מספר ג'ורק בראיון טלפוני. "שמעתי רבות על תרבות הריצה המתפתחת בישראל".
הדיווחים על המצב הביטחוני לא הרתיעו אותך?
"אשתי ואני תכננו לבקר באתרי התיירות המפורסמים בירושלים, אך היא החליטה שזה לא הזמן המתאים, ולכן לא תצטרף אליי. אני החלטתי שכל עוד המירוץ המדברי באילת מתקיים, אני מגיע להשתתף בו. אין דבר שאני אוהב יותר מאשר לנחות ביעד חדש ולהכיר מקרוב את קהילת הרצים ולתמוך בה".
למה חשוב לך לעודד אנשים לרוץ?
"ריצה, יותר מכל ענף ספורט אחר, עוזרת לחבר בין אנשים, ויש בה הרבה מעבר לפעילות גופנית. אני מאמין שכל מי שיכול ללכת יכול לרוץ, וכל מי שרץ יכול לעשות אולטרה־מרתון (מירוצים של יותר מ־50 ק"מ - ק"צ), אם הוא רוצה בכך".
ריצות למרחקים ארוכים לא דורשות מבנה גוף מתאים וגנים טובים לריצה?
"בשביל לנצח צריך גנטיקה טובה, אבל 99% אחוז מהאנשים מסוגלים להגיע לקו הסיום באולטרה־מרתון. זה הרבה מעבר לגוף, למחשבה ולזמן, וזה כל הקסם באולטרה־מרתון".
בדיוק כמו שג'ורק מאמין כי כל בטטת כורסה יכולה להתאהב בריצה, הוא מאמין שכל קרניבור יכול להפוך לטבעוני — ואפילו ליהנות מזה. ביוני האחרון פרסם את ספרו "Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness", שבו הוא מתאר את המעבר שלו לתזונה טבעונית ומספק תובנות למתחילים. "אני רוצה להוכיח למי שכבר גילה את ההנאה בריצה, שגם טבעונות יכולה להפוך מסיוט לפאן", הוא מסביר. "בשנים האחרונות אנשים מבינים כי מי שאוכל טוב חי יותר טוב מאחרים".
לדברי ג'ורק, היום קל יותר מבעבר להקפיד על תזונה נכונה, וזאת הודות למגוון המסעדות הטבעוניות שנפתחו בעולם והמרכולים שמציעים מוצרי מזון טבעיים ואורגניים. כשהוא עצמו החל את הרומן שלו עם הטבעונות, בשנת 1999, האפשרויות היו מוגבלות מאוד. לפיכך הגיע ג'ורק למטבח, והוליד שלל מתכונים טבעוניים שמופיעים בספר, ובהם שייק הפלאים שלו לריצות ארוכות (אגסים, בננות, אבוקדו ואצות ספירולינה) והמבורגר מעדשים.
"למי שטוען ששום דבר לא משתווה לטעם ולמרקם של קציצת בשר עסיסית, אני ממליץ לנסות המבורגר עדשים. עדשים, שהם הקטנייה המהירה ביותר לבישול, הם מקור מצוין לחלבון, וטעמם נפלא גם בצלייה על הגריל. לאימונים ולריצות ארוכות אני לוקח כמה קציצות כאלה, שמספקות לגוף את האנרגיה שהוא צריך".
ממליץ לפרוץ גבולות
בספר שלו ג'ורק מלמד את הקורא להתייחס למזון כאל דלק, שיאפשר לגוף לנוע ולתפקד טוב יותר. "הספר עוסק בריצה ובתזונה, אבל לפני הכל הוא מדבר על השינוי המחשבתי שצריך לעבור. במהלך הקריירה שלי הושפעתי מלא מעט רצים וספרים, ואני מקווה להעביר את זה הלאה. המטרה שלי היא לעודד אנשים לבחור מטרה ולרוץ למרחקים ארוכים, בין אם מחליטים לרוץ מרתון ראשון, או לשנות את הרגלי התזונה. אלה משימות שדורשות ממך לבחון את גבולות היכולות האישית, ולפרוץ אותן".