השבוע: הסיכון והחיסון
מבצע החיסונים בדרום נתון בעידן הרשתות החברתיות לביקורת חברתית הכוללת, איך לא, קבוצת מחאה בפייסבוק של בוגרי הפקולטה לרפואה באינטרנט
חשש להתפרצות מחלת הפוליו הביא השבוע את משרד הבריאות להכריז על מבצע חיסון בדרום הארץ, שם התגלו שרידים לנגיף. בתחילת שנות החמישים, כשפרצה מגפת הפוליו, טרם נמצא חיסון למחלה. ילדים שחלו בפוליו הופרדו מהוריהם בכפייה ואושפזו בבית חולים מאולתר בפרדס כץ כי זו היתה הגישה, להגן על כלל הציבור.
אנשים אז מתו מפוליו. וגם אחרי שיוצרו החיסונים, הם לא היו מושלמים, וילדים חלו במחלה בשל החיסון. הפאניקה של הציבור אז באה לידי ביטוי בעיתונות הכתובה. לא הוקמו באינטרנט קבוצות כדוגמת הקבוצה המכונה "אמהות אומרות לא לחיסון הפוליו המוחלש", משום שהאינטרנט טרם נולד ובעיקר כי הציבור היה צייתן.
אז מנהיגים נתפסו כדמויות אמינות ורופאים כבני־סמכא. מאז קרו כמה דברים. מנהיגים ורופאים - כל קבוצה לחוד - ירדו מהאולימפוס ולפחות חלקם התגלו כאלים מזויפים. המדיה התרחבה ובהתאמה השפעתה, ואחר כך נולד האינטרנט שהפך את המידע לנחלת הכלל. כיום אין צורך לבצע מחקר איכותי כדי להביע דעה או להעלות תהייה. יתרה מכך, כל מי שיודע קרוא וכתוב יכול להפיץ לכל העולם ואשתו התנגדויות וספקות לכל דבר ועניין, ובתוך דקות הרשת עולה על גדותיה והפלורליזם חוגג.
יתרונו של הפלורליזם עולה על חסרונותיו. הציבור מפעיל שיקול דעת, הורים שואלים שאלות, ולא מקבלים הנחיות ככזה ראה וקדש. עם זאת, במקרים כמו התפשטות מגיפה (לא ברשת) הסיכון אינו מחושב כי לציבור אין הכלים והידע לקבל את ההחלטה הנכונה. זאת אף שכולם סיימו בהצטיינות יתרה את "הפקולטה לרפואה של האינטרנט", ונחשפו בין היתר לעדויותיהם הכואבות של נפגעי החיסון הלא מוצלח מסוף שנות החמישים.
ההנחה שעליה מתבסס כיום משרד הבריאות היא שאם רוב הילדים יתחסנו, מחלת הפוליו לא תתפרץ, וכך יישמרו האינטרסים של הכלל. זה מה שקורה גם כאשר הורים מסיבות אידיאולוגיות מחליטים באופן גורף לא לחסן את ילדיהם. אותם ילדים בדרך כלל אינם חולים במחלות הקשות מפניהן מחסנים בטיפות החלב לא משום שהוריהם הימרו נכון, אלא משום שהם מקבלים למעשה את הגנת החברה הישראלית, שברובה מחוסנת. במילים אחרות, אותם הורים תופסים טרמפ על החיסון של אלה ש"מסתכנים".
המירכאות באות לציין את הסיכון השואף לאפס. חרף הסיכון הנמוך, לפחות על פי הסטטיסטיקה, לא ניתן לקבוע בוודאות של 100% שאין סיכון בחיסונים, כמו שלא ניתן לומר בוודאות שנחש פיתון לא ישתחל לביתכם. על הטרגדיה שהתחוללה השבוע בקנדה לא מוכרחים לספר לילדים, אך כשחושבים על המקרה המבעית אולי ניתן להבין במשהו את החרדות מפני האחוזים האפסיים הללו.
ועם זאת, חשוב לומר שאם הרוב ינהה אחר הרגש, מגפת הפוליו עלולה לפרוץ שוב, ולכן לטובת כולנו כדאי שהרוב יבחר בהיגיון.