"ברשת למדו סוף סוף לגדל ביצים"
הוא חתום על תוכניות ריאליטי כמו "הישרדות - האי" ו"היפה והחנון 2", אבל יוסי אליאס, עורך "אקס פקטור" של רשת שעולה בשבת בערוץ 2, עדיין מפחד מההצלחה. ל"כלכליסט" הוא מספר על הקשר עם סיימון קאוול ועל התחרות מול קשת: "רשת כבר לא האנדרדוג"
"בר רפאלי רגישה וחמה ואין מה להשוות בינה לבין אסתי גינצבורג, עברי לידר הכי פתוח לביקורת, משה פרץ מסוגל להגיד למתמודד שהוא מזייף, שירי מימון לא דיווה בכלל ורמי פורטיס הוא ליהוק העונה". יומיים לפני עליית התוכנית "אקס פקטור" מאוהב עורך התוכנית יוסי אליאס (37), במוצר שלו. הוא נמנע מהשוואה ל"הכוכב הבא", ובטוח שהקלף המנצח אצלו ביד.
"אקס פקטור" היא הדבר הבא שמגיע אלינו מחו"ל היישר לפריים טיים של ערוץ 2, למשבצת שהיתה שמורה בחורף שעבר ל"דה וויס" (ימי רביעי ושבת ב־21:00). אליאס מודה שהוא בלחץ. "אני לא לוקח שום דבר כמובן מאליו", הוא אומר. "אני מרגיש ששוב אני צריך להוכיח את עצמי. אני גם מפחד מההצלחה ולא רוצה להיסחף".
מנת יתר מוזיקלית
את הפורמט הבינלאומי המצליח "אקס פקטור" הגה מוחו של מלך ריאליטי המוזיקה סיימון קאוול. לתוכנית כמה שלבים, והמועמדים בה מתחלקים לארבע קבוצות - בנים, בנות, להקות ובוגרים. לכל אחת מהן יש מנטור, שמדריך אותה. בשלב ההופעות החיות נציגות מכל קבוצה מתמודדת מול נציגי הקבוצות האחרות עד ההכרזה על הזוכה. ב־2004 עלתה התוכנית לראשונה בבריטניה והיום היא משודרת ב־44 מדינות. ישראל תהיה המדינה ה־45. התוכנית תיזכר לעד כזו שהכירה לעולם את להקת הבנים המצליחה בעולם כיום, וואן דיירקשן.
לקאוול והצוות שלו יש זכות להתערב בהפקה?
"סיימון הפתיע אותנו יחסית במעורבות שלו. היו לנו כמה פגישות עבודה, הוא נפגש עם השופטים שלנו בלונדון והשתתף בצילומי הפרומו, אבל הוא עדיין לא ראה את הפרקים והוא גם לא חייב לראות. אנחנו, מן הסתם, נעביר לו פרקים כדי שהוא יראה שהתוכנית עשויה כמו שצריך, שהמתמודדים מספקים את הסחורה, שהקצב נכון, אבל הוא לא יבקש להוריד חלקים או לשנות. נציגי החברה שלו היו בצילומים בארץ ונהנו מאוד, ולכן לא מרגישים צורך לאשר מולנו כל פרק לשידור, הם סומכים על העבודה שלנו".
זה לא מפחיד להעלות הפקה כזו כשאומרים שהז'אנר מת?
"אני לא אוהב לדבר בז'אנרים ובקטגוריות. תוכנית שיש לה את שלושת המ"מים - מרגש, מצחיק ומותח - אנשים יושבים וצופים בה, אז דיבורי הז'אנר לא מעניינים. ההחלטה להביא את אקס פקטור היא אמיצה בעיניי".
ואולי גם רדודה קצת? הרי קל יותר לשדר עוד ריאליטי מאשר לפתח דרמה איכותית.
"אני משתדל שהתוכנית לא תהיה רדודה. הקהל אוהב ריאליטי, ואם הוא לא היה אוהב, לא היינו עושים את זה. נדרש הרבה זמן לעבוד על סדרות דרמה, ובשורה התחתונה הן מביאות מקסימום 12% רייטינג בערוץ 10 ו־20% בערוץ 2. הערוצים האלה הם עסק כלכלי. יש שורת רווח והיא חשובה מאוד. עם זאת, אני לא חושב שהגענו למצב של הטלוויזיה האיטלקית. התוכניות פה טובות. אנחנו לא מזלזלים בצופים, וזו לא סתם אמירה. יש סוגי ריאליטי שאולי לא צריך לעשות, ויש כאלה טובים שעובדים, אז למה לא? אני לא מסכים עם דיון הרדידות".
לא מוגזם בעיניך לשדר שתי תוכניות מוזיקה במקביל?
"בהחלט. אני חושב שזה מגוחך ש'אקס פקטור' ו'הכוכב הבא' משודרות במקביל. לא נראה לי שמאחורי זה עומדים שיקולים ענייניים. קשת כמעט ויתרה על 'הכוכב'. עבדו שם קשה מאוד כדי להקדים אותנו, והיתה תחושה של תחרות על מי יעלה קודם. אגב, זו היתה תחרות של קשת עם עצמה, כי אנחנו ידענו שלא נעלה עד שלא נהיה משוכנעים במאה אחוז במוצר שלנו. ואני לא חושב שזה רע, זה לא מפריע לנו בשום צורה ועלינו כמתוכנן".
בקשת דוחים את הטענות ואומרים כי אכן עבדו להקדים את "הכוכב הבא", אבל "אקס פקטור" לא היתה הסיבה לכך, אלא העובדה שהם מכוונים לשוק הבינלאומי, ורצו לעלות את התוכנית לפני פסטיבל הטלוויזיה מיפ, כשהם יכולים להוכיח את הצלחתה על המסך.
מה בעצם ההבדל בין כל הפורמטים של המוזיקה?
"ב'דה וויס' למשל כולם זמרים טובים. היא מהוקצעת יותר בימתית. ב'אקס פקטור' הכל יכול לקרות. אתה לא יודע מה יהיה באודישן הבא. אני חושב שהתוכניות נורא שונות. ב'אקס פקטור' מחפשים אנשים שיש להם את המשהו הנוסף. מגיע אדם לאודישן, יש לו את החבילה שלו. אלה יכולים להיות כריזמה או סיפור, והצופה בבית מחזיק לו אצבעות שהוא גם ישיר טוב".
על ליהוק מוגזם לא יוותרו לכם בביקורת. כמה מועמדים העברתם רק כי הסיפורים שלהם צהובים מספיק?
"כהחלטה, לא יותר מדי. הרי מה זה משנה מאיפה הוא, הוא חייב יותר מזה כדי להצליח בריאליטי שהוא שר ומופיע בו. יהיו סיפורים קורעי לב, אני לא אומר שלא, אבל לא בכמות שתגרום לצופה להחזיק את הראש ולהגיד 'עוד פעם?'. לא הכנסנו שמאלץ בכוח".
כמה מועמדים הגיעו דרך מלהקים וכמה הגיעו אחרי שמילאו טפסים?
"צוות הליהוק באמת חרש את הארץ. לא בדקתי. אני מניח שכ־50% מ־5,000 האנשים שעברו לאודישנים הגיעו בליהוק, אך זה לא אומר שהם עוברים".
שירי מימון היא דוגמה להצלחה בריאליטי. אתה מאמין שמכל עונה יכולים לצאת נינט או וואן דיירקשן?
"אני חושב שיש הרבה אמנים מוכשרים ולפעמים צריך להיות בזמן הנכון ובמקום הנכון כדי שהקסם יקרה. צריך להבין שהעולם השתנה ואי אפשר ללכת לאחור. תוכניות ריאליטי הן פלטפורמה לא רעה בכלל להתקדמות. העבודה הקשה תתחיל לאחר מכן, ומי שיעבוד קשה, ישרוד. השאלה היא למה אנחנו מצפים. כשמגיע מישהו שיש לו ה'אקס פקטור' הזה, אז ברור לכולם שייצא ממנו משהו. כמה נשיאים וראשי ממשלות אנחנו זוכרים? מי שיש לו אמביציה מטורפת - כמו שירי מימון, שבין השאר לקחנו אותה כהוכחה למי שהיתה בריאליטי מוזיקה ומינפה את זה להצלחה מטורפת - יצליח".
שואף ל־30% רייטינג
החלום של אליאס היה תקשורתי, אבל אחר. מגיל 10 הוא חלם להיות עיתונאי, ואחרי הצבא עבד במחלקת המינויים של "ידיעות אחרונות". לטלוויזיה הגיע כמחויב בקלישאה: "כמעט במקרה". חיה גרנובסקי, העוזרת המיתולוגית של דודו טופז, חיפשה עוזר שיענה לטלפונים. אליאס עבד איתה פעמיים בשבוע במקביל לעבודתו במחלקת המינויים, ואז גם התחיל לכתוב כפרילאנסר במגזין "רייטינג". "רציתי נורא להיות עיתונאי. הערצתי עיתונאים, אולם ב'ראשון בבידור' נחשפתי לעולם הטלוויזיה, והוקסמתי. מאותו הרגע ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות".
השאר היסטוריה. אליאס סגר מעגל כשערך ב־2006 את "הכל זז", התוכנית של טופז ברשת, ומאז הוא חתום על "היפה והחנון 2", "הישרדות - האי", "הדבר הגדול הבא", "דייט בחשיכה" ועוד. הוא העורך הראשי בחברת ההפקה אבוט המאירי במקביל לתפקידו כסמנכ"ל תוכן ופיתוח. "בערוץ 10 יש אנשים טובים. אהבתי את האנדרדוגיות שלהם, ולנצח מעמדת האנדרדוג זה כיף. לגרוף 25% בזכות 'היפה והחנון 2' זה הרבה יותר גדול מלהשיג 30% בפריים טיים בערוץ 2", הוא אומר. "עם זאת, באיזשהו שלב זה מתסכל, כי אתה מרגיש שאתה נוצץ בתוך ים של משהו שלא מצליח להניע יותר מזה. התחלתי לעבוד על 'אקס פקטור' לערוץ 10 והעבודה נקטעה באמצע בגלל הבעיות הכלכליות. כשרשת קנתה את הפורמט היה לי ברור שאני אעשה את זה. אני תמיד מחפש אתגרים, ולכן אחרי עונה אחת בתוכנית אני משתדל להמשיך הלאה לדבר הבא".
למרות הבנאליות, כמה רייטינג יספק אותך?
"קשה לי לענות, אך אני לא רוצה לברוח מהשאלה, אז אומר שבערך 30% ירצו אותי מאוד".
רשת תצליח להשתחרר מהדימוי של הזכיין האנדרדוג של ערוץ 2?
"רשת כבר לא האנדרדוג. משהו טוב קורה שם. זאת לא אותה רשת. פעם היא היתה בעמדת 'בואו ניתן כבוד לקשת' שתמיד עשתה עבודה מעולה, אולם מאז ההגעה של אבי צבי וארז בן הרוש לרשת, משהו זז נכון. אני מרגיש את זה בשפה, בהבנה איך צריך לתקוף, איך צריך לשים את הביצים בסל אחד ולרוץ איתן. האמת? סוף סוף הם למדו איך בכלל לגדל ביצים".