העגלה נוסעת: אינפלציה בפעילויות לחופשת לידה
ריקוד עם מנשאים, לימוד שפת התינוקות וסיור עגלות במוזיאון. עוד ועוד פעילויות מפתיעות נולדות כדי לעזור לשמור על שפיות בחופשת הלידה
אין ספק שחופשת לידה היא תקופה מושלמת למרתונים של סדרות, אבל כדי לשמור על שפיות, אמהות טריות חייבות גם לצאת. בתקופה בה חוגים כמו עיסוי או יוגה תינוקות הפכו לעניין שבשגרה, ביותר ויותר מקומות מנסים לתת לתינוקות - ובעיקר לאמהות - ערך מוסף לתקופה הקצרה בה הן יכולות להתרכז רק בתינוק. ובעצמן.
קרית אונו: ליווי קבוע
“המטרה שלנו היא לתת מענה מלא”, אומרת נועה קירשנבוים, שיחד עם חלי חדד פתחה לפני כחודשיים את “משפוחה” — בית להורים וקטנטנים בקרית אונו (רח’ הדרור 15). קירשנבוים הגיעה מעולם ההדרכה והפיתוח האירגוני והיא גם מדריכת הנקה, בעוד חדד הגיעה מעולם המכירות והשיווק. יחד הם מנסות להעניק בית עם אנשי מקצוע קבועים.
“דלינו את המדריכים המומחים בתחומם”, אומרת קירשנבוים. “הם נמצאים שם כדי ללוות באופן קבוע. בכל פעם שתגיעי לפעילות מסוימת יהיה שם את אותו המדריך שמומחה בתחומו”. המפגשים מתקיימים בקבוצות קטנות של עד עשרה משתתפים, ובין שלל הפעילויות במקום ניתן למצוא כרגע פעילויות ליווי התפתחותי ופילאטיס, הכנה ללידה ולהנקה, מפגשי יצירה, לימוד שפת התינוקות של דנסטן, ריקוד עם מנשאים, לימוד שיטת אלכסנדר ועבודה על יציבה נכונה יותר כאשר סוחבים את הילד. המקום עובד בשעות הבוקר והצהריים המוקדמות, ובערבים מתקיימות בו הרצאות שעוסקות בנושאים שונים כמו שילוב בין קריירה לאמהות. מלבד קורסי עיסוי התינוקות, כל הפעילויות במקום הן במתכונת של מפגשים חד־פעמיים אליהם אפשר לרכוש כרטיסייה (מחיר ממוצע למפגש הוא 30-60 שקל).
תל אביב: לא רק אמהות
שירלי דים, מרכזת מועדון הטבות דיגיתל בעיריית תל אביב־יפו, יזמה עם חזרתה מחופשת לידה סדרה של פעילויות עבור הורים שנמצאים בתקופה זאת. העירייה אימצה זאת, ולפני כשנה השיקה שלל פעילויות. “הרעיון הוא להשתמש בכוח העירוני, שהוא מוסדות התרבות שלנו”, מספרת דים. “האירועים שלנו הם בהגדרתם להורים, גם בגלל האוכולוסיה הגאה בעיר וגם בגלל שאבות יכולים לחלוק עם בנות הזוג את חופשת הלידה. הראשונה היתה סדנת צילום בסמארטפון שקיימנו בסינמטק, אחר כך קיימנו סיור עגלות במוזיאון תל אביב לאמנות, בהמשך היה סיור היסטורי בשדרות רוטשילד ובמתחם התחנה ואנחנו ממשיכים לקיים סיורים שונים. הסיורים הם סיורים רגילים לכל דבר, ומובילים אותם המדריכים המקצועיים בתחומם, הם רק מעט איטיים יותר בדרך כלל כי יש יותר עצירות להנקות, החלפות וכו’”.
במקביל לסיורים המודרכים בעיר, הפתוחים לבעלי כרטיס דיגיתל בעלות של עשרה שקלים, השיקה לאחרונה העירייה בשיתוף עם חברת “אתרים” את “נמלצ’יק” — בית להורים טריים בחופשת לידה.
מדובר במתחם פופ־אפ בנמל תל אביב שיפעל בשלב זה עד לסוף חודש מאי, המיועד להורים ולתינוקות תל אביביים מגיל לידה ועד גיל זחילה (מחיר כניסה 15 שקל, למחזיקי דיגיתל 5 שקלים). המקום פתוח בימים ראשון עד חמישי בשעות הבוקר והצהריים, וגם בו מתקיימות פעילויות כמו ליווי התפתחותי בתנועה, סדנאות מגע ומרקמים, שיקום גופני לנשים אחרי לידה ועוד. פעמיים בשבוע מתקיימים במקום גם סדנאות והרצאות.
נס ציונה: קהילתיות בשתי קומות
מרכז ייחודי נוסף, ותיק קצת יותר, הוא “חברותא — המקום להורים וילדים בנס ציונה” (רח’ בן גוריון 4). “כאשר אמא נכנסת, יש לה את הכל נוח ונגיש”, מספרת הדס קופליק, שעומדת מאחורי המקום. “קומה אחת היא משחקיה לתינוקות רכים, בה יש מקום ייעודי לשים את העגלה ואת התיק, שידת החתלה מצויידת ופינת קפה חינמית. המרחב הזה מאפשר הישארות ויצירת קהילה של אמהות. הקומה הנוספת מיועדת לפעילויות וחוגים לילדים עד גיל 12. לקטנים יש בייבי יוגה, מוזיקה ותנועה, ולגדולים יש הצגות, סדנאות אפייה וחוג נגרות. כל הפעילויות משותפות להורים והילדים, והמטרה היא לאפשר זמן איכות משותף”.
אם כל זה לא מספיק, במקום פועלת גם חנות בוטיק למוצרי תינוקות, ממוצרי טקסטיל ועד למוצרים פארם טבעיים. “קשה להחזיק מרכז כזה, כי צריך לייצר המון פעילות ולהיות יצירתי”, מוסיפה קופליק. “המודל הוא רשתי. אני מקיימת פגישות בנושא מכירת זיכיון, והמטרה היא שבבכל עיר תהיה ‘חברותא’”.