פרד רסקין: "אני בוחן את התגובות של טרנטינו לסצנות וככה יודע מה להכניס"
לאחר שהעורכת של טרנטינו מתה בנסיבות טראגיות, עבר התפקיד הנחשק לידי רסקין. לקראת בואו לפסטיבל סרטי הסטודנטים בישראל מספר רסקין על העבודה לצד הבמאי המהולל
לשוברי הקופות "מהיר ועצבני", "שומרי הגלקסיה" וצמד הסרטים האחרון של קוונטין טרנטינו יש מכנה משותף אחד - פרד רסקין, האיש שחתך אותם והרכיב מחדש בחדר העריכה. בזמן ש"שומרי הגלקסיה 2" עדיין מוקרן בקולנוע, רסקין יגיע לישראל כדי להתארח בפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים, שיתקיים בסינמטק תל אביב מ־18 בחודש, שם יעביר סדנאות אמן. את הראיון ל"כלכליסט" לקראת בואו פתח רסקין בקריאת "מה נשמע?" ואז הוסיף באנגלית: "בשנת 1990, כשהייתי בכיתה י', העברתי סמסטר בבית ספר בירושלים. אלה המילים היחידות בעברית שאני זוכר", הסביר.
רסקין (43) התחיל כעוזר עריכה בסרטיו של פול תומס אנדרסון, ולאחר מכן חבר לבמאי ג'סטין לין בעריכת סרטי "מהיר ועצבני". אחרי שהמוניטין שלו התבסס, הוא החל לעבוד אצל סאלי מינקי, העורכת של קוונטין טרנטינו, שליוותה את הבמאי המהולל עוד מסרטו הראשון. במהלך העבודה על "להרוג את ביל", שערכה מינקי בעזרת רסקין, הוא וטרנטינו התיידדו ונשארו בקשר. ב־27 בספטמבר 2010 יצאה מינקי לטיול בוקר עם הכלב שלה ולא שבה לביתה. גופתה נמצאה במגרש חניה של פארק כשכלבה לצדה. סיבת המוות שנקבעה היתה מכת חום. שנה לאחר מכן סיים טרנטינו את התסריט לסרטו "ג'אנגו ללא מעצורים", והזמין את רסקין למסיבת השלמת התסריט.
"כשטרנטינו מסיים לכתוב הוא מזמין חברים לביתו ומצטייד בשמפניה ובעותקים חתומים של התסריט. לפני שהעזתי לפנות אליו קראתי אותו כמה פעמים ולמדתי אותו מההתחלה ועד הסוף. כתבתי לו בפייסבוק כמה אני אוהב את התסריט, ושאף שאני יודע שכל עורך בעולם רוצה לעבוד איתו, ואף שאין לי הרבה ניסיון, ספק אם הוא ימצא מישהו מסור יותר ממני. הוא חזר אליי ואמר שעדיין לא החליט, אבל רמז לי שלא לקחת עבודות בינתיים".
בסופו של דבר שכר טרנטינו את שירותיו של רסקין, והשניים שיתפו פעולה גם ב"שמונת השנואים". "הגרסה הראשונית של 'שמונת השנואים' היתה משהו כמו ארבע שעות", נזכר רסקין. "קוונטין מאוד מדויק וספציפי בצילום אבל הוא משתמש בהמון טייקים ארוכים, ורוצה שכל השחקנים יבצעו את כל הסצנה מההתחלה ועד הסוף".
כעורך רסקין נמצא על הסט במהלך הצילומים, ומתחיל לעבוד כבר בבוקר שאחרי, לאחר שחומרי היום הראשון מוכנים. "את האינדיקציה הטובה ביותר לטייק שעובד אני מקבל בצפייה הראשונה בחומר המצולם. בסוף היום כל הצוות מגיע להקרנה, ואני מתיישב ליד קוונטין ובוחן את התגובות שלו. בכל פעם שהוא צוחק, אני רושם את זה, כי אני יודע שזה הכיוון שאליו ירצה לקחת את הסצנה. ברגע שהצילומים מסתיימים, הוא לוקח חופשה ואני ממשיך להרכיב את הסרט. מרגע שהוא חוזר הוא כולו בתהליך, נשאר למשמרות של שמונה־עשר שעות".
הקהל הוא הפקטור המכריע
סגנון העבודה עם טרנטינו שונה מאוד. לצורך ההשוואה, תקציב ההפקה של "שמונת השנואים" היה 44 מיליון דולר, וזה של "שומרי הגלקסיה 2" עמד על 200 מיליון. "יש הבדלים עצומים בין עריכת סרט של במאים לבין עריכת סרט של אולפן גדול. ההבדל העיקרי הוא שאם בסרט של טרנטינו למשל הוא נמצא בראש ההיררכיה וההחלטה הסופית היא שלו, בבלוקבאסטרים זה שונה. ההכרעה מתקבלת גם בידי המון מנהלים שלכולם יש מידה שווה של השפעה ולכל אחד מהם יש עצות, רעיונות ומחשבות. זה מתסכל לא מעט פעמים".
איך אתה יודע מתי תהליך העריכה מסתיים?
"יש לזה כמה פקטורים. לו"ז הוא ללא ספק הראשון, אבל בשבילי הפקטור המשמעותי ביותר הוא הקרנות הניסיון, שם חווים את התחושות של הצופים. האם הם צוחקים במקומות הנכונים, האם הם מעורבים בסרט, האם איבדנו אותם מתישהו? את הרגע שבו הצופים נכנסים לסרט אפשר להרגיש, השאר בעיקר נקבע לפי הטעם האישי של הצוות. יש משפט מוכר שאומר 'פרויקטים לא מסתיימים, הם ננטשים'. אבל האמת היא שכל הסרטים שעבדתי עליהם יצאו בתצורתם הטובה ביותר, ואני לא חושב שהם יכלו להיות טובים יותר".
"אחוזים מהשכר של ראסל"
הקשר האדוק בין רסקין לבין הבמאים שהוא עובד עמם לא מסתיים בחרד העריכה. "כשהתחלתי לעבוד על הסרט 'בון טומהוק' בכיכובו של קורט ראסל כבר היה לי מושג איך התסריט של "שומרי הגלקסיה 2" יתקדם. כשהתחלנו לערוך את הסרט, התקשרתי לג'יימס גאן הבמאי ואמרתי לו 'אם אתה מחפש שחקן לדמות האבא של הגיבור, אתה חייב לקחת את ראסל'", הוא נזכר. "בדיעבד הבנתי שאני לא היחיד שהציע זאת, אבל ג'יימס תמיד אומר שאני הייתי הראשון". כך זכה ראסל לקאמבק נהדר, ורסקין ערך את שלושת הסרטים האחרונים שבהם השתתף. "אולי אני צריך לקבל אחוזים מהמשכורת שלו", הוא מתלוצץ.