חדש ברשתות הסטרימינג: הקטלוג המלא של עפרה חזה
הזדמנות מצוינת לגלות שחזה הציעה הרבה יותר משירי ארץ ישראל היפה ולבבות שבורים: מגרוב תימני, דרך שירים לילדים בגובה העיניים שלהם ועד ביצועי א-קפלה פוצעי לב
עפרה חזה היא כנראה המוזיקאית היחידה שאת הדיסקוגרפיה שלה מעטרים שירים שפותחים את טקסי יום הזיכרון בארץ לצד המנוני פוסט־פאנק־גותי שכיכבו ברחבת הפינגווין בשנות השמונים. המורשת של הזמרת, שהביאה את שירת שבזי ומקצבי תימן אל כל העולם, התגאתה במוצא המזרחי שלה וביצעה ניכוס מחדש למילה "פריחה", שהפכה מכינוי גנאי לשם מעצים, נוכחת מאד גם היום.
כך, בשבוע האחרון רץ סרטון ויראלי של 600 ניצולי שואה והנכדים שלהם מבצעים את "חי", ואלבומי מחווה לזכרה, כמו "קול הנשמה" של כאן גימל והליקון עם גרסאות כיסוי של מירי מסיקה ונסרין קדרי, ממשיכים לצאת. ב־23 בפברואר ימלאו 19 שנה למותה המוקדם מדי, בגיל 42 בלבד.
השבוע, עם העלאת הקטלוג הכמעט מלא של חזה לרשתות הסטרימינג על ידי NMC, האזנו לו במלואו כדי לבדוק מה מסתתר בדיסקוגרפיה העשירה שלה. הבינג' בן 11 השעות הוליד מקבץ אלבומים מומלצים במיוחד של הזמרת האהובה, שנשמעת אופטימית גם כשהיא שרה על ייאוש, שהקול שלה נישא באלגנטיות על גבי כל עיבוד או ניגון, שלצד שירים ממלכתיים יש בה שפע של יצירתיות וטוויסטים בעלילה, שאין שום דבר ממוצע בקריירה שלה.
1. אסלית וגרובית
"שירי תימן" (1984)
כשחזה היתה בלב הקוצנזוס הישראלי היא החליטה לקחת סיכון: דווקא בלב ההצלחה המסחרית שלה היא נפרדה ממנהלה המיתולוגי בצלאל אלוני, שכתב לה להיט אחר להיט, לטובת ניגונים תימניים שגדלה עליהם. אף שהיום הוא מוכר כאלבום מכונן שפרץ לה את הדרך בזירה הבינלאומית, בזמן אמת התעלמו ממנו. כש"אם ננעלו" (השיר השלישי המושמע ביותר שלה בספוטיפיי) ו"גלבי" היו להיטי פופ מסביב לעולם, המיינסטרים המקומי רצה את עפרה שלו בעברית, עם שירים על הרוח בכנרת.
"גלבי", שהלחין אהרון עמרם, ממשיך לשבור עד היום את גבולות הדור הקודם, שהיה סבור שמוזיקה מזרחית לא יכולה להיות במיינסטרים. אל תפספסו את המחרוזת "צור מנתי / סעי יונה / ספרי תמוה", שנפתחת בא־קפלה יפהפייה של חזה, רגע לפני שהיא פורצת בשירה מלאת חדווה. אלוני וחזה, בסיוע המפיק בני נגרי ואהרון עמרם שלימד אותה תיפוף בפח תימני, הצליחו ליצור אלבום קונספט על־זמני, שהתווה את הדרך לאמנים כמו ימן בלוז, לירון עמרם, A-WA ובינת אל פאנק.
2. בוגרת וקודרת
"קריה" (1992)
האלבום הזה הוא אבן דרך משמעותית בקריירה של חזה: הוא הפך אותה לישראלית הראשונה שהיתה מועמדת לגראמי והראשונה שכיכבה במקום הראשון במצעד הבילבורד במשך שבועות. את האלבום היא הפיקה עם דון וואז, שעבד גם עם אלטון ג'ון, הרולינג סטונס ובוב דילן. למרות כל זאת, עד היום השירים מתוכו לא ממש מושמעים ברדיו בארץ.
באלבום יש דואט של חזה עם איגי פופ, שמספר את הסיפור העצוב של Daw Da Hiya, שנידונה למוות כי נכנסה להיריון מחוץ לנישואים בעוד האבא נשאר חופשי, והשיר "Innocent - A Requiem for Refugees" הוא תפילה לשלומם של פליטים ברחבי העולם, שהופכת לרלבנטית במיוחד בימים אלה.
3. אמהית ומצחיקה
"עפרה חזה לילדים" (1982)
האלבום הוא זכר לתקופה שבה ילדים היו קהל יעד שמוזיקאים לא פספסו והוציאו עבורו אלבומים מושקעים ומופקים לעילא. שנה לאחר שיצא "אריק איינשטיין לילדים", נשמעה גם חזה בשירים מתוקים כמו "העיפרון ברוגז" או בלדת השינה "נומי נומי", שקורעת את הלב כשנזכרים שלחזה לא היתה ילדה משלה.
למרות הדימוי הממלכתי והרציני שיבצה חזה לא מעט שירים מצחיקים ומערכונים בין הלהיטים המרגשים. כבר באלבום הבכורה "על אהבות שלנו" מככב "פלאש גורדון", שיר עם פוטנציאל קאלט אינסופי. הלהיט זכה בתחרות השירוויזיון לילדים ב־1979, והקדים בשנה את השיר של קווין על גיבור־העל המצויר. על רקע סאונד של אקדחי לייזר זולים שכאילו נלקחו מארקייד נידח חזה שרה בהירואיות "הוא נפלא ממש / אתה מפסיד, אני בוכה / בטוב, ברע / תמיד איתך". בונוס אדיר מגיע בחצוצרות בהשפעת "מלחמת הכוכבים", הגביע הקדוש של גיקים באשר הם.
בקטלוג אפשר למצוא גם את "כשנהיה בני 73", שיר התשובה המשעשע של אלוני ל"When I'm 64" של הביטלס, שנשמע קצת יותר מדי דומה למקור של פול מקרטני, ואת "שיר זמני לעשירים" מתוך פסקול הסרט "נערת הפרברים" בכיכובה, שחוטא בשימוש באפקט האייטיז הקלישאתי מכולם, הפאסט פורווד נוסח ספידי גונזלס. אף על פי שהוא טיפשי, חזה מגישה אותו בחיוך חינני.
4. ממלכתית ומרגשת
"בית חם" (1984)
"כל הנשמה" (1994)
בעקבות הצפת דיווחים על נערות שנאלצו לעזוב את בתיהן, ביקשה חזה מאלוני שיכתוב שיר שיביע את חלומה לפתוח מקום לנוער במצוקה. התוצאה היא הלהיט "בית חם", שיר קיטשי, אבל השליחות שמאחוריו מצליחה לרגש. "בית חם", שזכה למעמד אלבום זהב, יגרום לכם להתרגש גם ב"ריקוד אחרון" באוברדוז קלידי אייטיז. "כל הנשמה", האלבום האחרון של חזה בעברית, מציג אותה בשיאה. היא נותנת לקול שלה להסתלסל בחופשיות בשירים כמו "רוח האדם" עם מילים ממלאות בהשראה של אהוד מנור, שמקבלות משמעות טרגית: "היא לא נשברת כשהגוף בוגד / רוח האדם יכולה לגוף / רוח האדם יכולה לעוף".