הקיץ של יורוקום
החלטות אטיאס ודיוני הממונה על ההגבלים העסקיים יאפשרו ל־012 סמייל להפוך לקבוצת התקשורת השלישית במדינה
16:1019.08.08
קיץ חם עובר על שוק התקשורת המקומי. בעוד יתר השוק שוקע בעונת המלפפונים המסורתית, דווקא בענף נשלמים כמה תהליכים בעלי השפעה ארוכת טווח. אימוץ מסקנות גרונאו, חוק ההסדרים המוצע ושתי ההחלטות שעומדות לפתחה של הרשות להגבלים עסקיים עתידים לשנות את שיווי המשקל בתחום. השאיפה של כל תהליכי הרגולציה האלה היא לשפר את מעמדו של הצרכן - ולהימנע מפגיעה קשה בבעלי ההון, כלומר בחברות.
מהפכת הקטיפה
המרוויחים והמפסידים מהמלצות הרפורמה
ההבטחות לרפורמה גדולה בשוק התקשורת נגמרו בשבוע שעבר בהחלטות שהצליחו להשאיר את כולם מרוצים. איך זה קורה, ומה לבסוף ייצא מזה?
אמיר טייג,
תגובה אחת
לכתבה המלאה
מדובר אמנם בתהליכים בלתי תלויים זה בזה, אך שלושתם מתבססים על אותה הנחה - חסמי הכניסה לשוק התקשורת גבוהים מדי וכנראה בלתי ניתנים לטיפול. לפיכך, גורסים הרגולטורים, עדיף לעבוד על בסיס החברות הקיים. המטרה: תחרות מאוזנת יותר באמצעות החלשת החזקים וחיזוק החלשים. בצד החזקים ניתן למצוא באופן מובהק את בזק וחברות הסלולר.
הממונה עשויה למנוע מבזק להשתלט על yes, או לקבוע תנאים שיהפכו את המהלך לבלתי כדאי עבורה. כמו כן עשויה הממונה למנוע מסלקום לרכוש את השליטה ב־HOT, וכך לעצור את שאיפותיו של נוחי דנקנר להרחיב את קבוצת התקשורת שלו ולמצב אותה כמתחרה שוות כוח לקבוצת בזק. ובינתיים, בעקבות גרונאו, אימץ שר התקשורת אריאל אטיאס מדיניות של פתיחת רשתות, כך שבזק וחברות הסלולר יהיו מחויבות לאפשר כניסת מתחרים.
בצד המרוויחות יש חברה אחת שעומדת ליהנות מכל העולמות - 012 סמייל תקשורת, זרוע התקשורת של קבוצת יורוקום מבית שאול אלוביץ', מקבלת רוח גבית גם מהמלצות גרונאו וגם מההחלטות המתגבשות אצל הממונה על ההגבלים העסקיים. 012 סמייל היא בדיוק החברה הקטנה והחלשה שהרגולציה רוצה לחזק.
נדמה שההמלצות של גרונאו, שהתקבלו ברובן בידי אטיאס, נכתבו עבור החברה. מצד אחד אטיאס לא מאפשר לחברות הסלולר להיכנס לתחום השיחות לחו"ל, שבו מייצרת 012 סמייל כמחצית מהכנסותיה. אבל הוא כן מעודד חברות כמוה להיכנס לתחום הסלולר כמפעילות וירטואליות. אטיאס הכחיש את הדבר בשבוע שעבר, אבל עצם ההתייחסות שלו לנושא מעידה כי הרוח הגבית שקיבלה יורוקום עברה במחשבותיו.
בחזית הממונה על ההגבלים הוחלט כי יורוקום, החברה־אם של 012 סמייל, תוכל להצטרף כמשיבה לדיון בבית הדין להגבלים בעניין המיזוג בין yes לבזק. יורוקום, שותפתה של בזק ב־yes, מתנגדת כמובן למיזוג, ולכן מביעה נכונות לרכוש בעצמה את פעילות הלוויין ולהוציאה מידי בזק. כפי שהדברים נראים כיום, החלטת בית הדין צפויה לחזק את יורוקום: מסתמן כי בזק לא תוכל להחזיק בשתי תשתיות טלוויזיה, ותיאלץ לוותר על אחת מהן - על תשתית הלוויין או על התשתית הקווית שתספק בעתיד טלוויזיה מבוססת אינטרנט (IPTV). מהלך כזה יאפשר ליורוקום להצטרף לשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית מעמדה חזקה יותר, כשבזק מוגבלת לתשתית אחת בלבד.
הרשות להגבלים עסקיים ומשרד התקשורת בונים על יורוקום כמצטרפת שלישית לזירת התחרות בין בזק לבין קבוצת התקשורת של נוחי דנקנר. ככל שיורוקום תתחזק מבחינה רגולטורית, כך עולה הסיכוי לחבירת כוחות עתידית בינה לבין היתומה הנוספת בשוק, חברת הסלולר פרטנר. ככל ששוק התקשורת יתקדם על הנתיב לכיוון שילוב בין שירותים, כלומר סלי שירותים, כך יגבר הצורך של שני גופים אלה לשתף ביניהם פעולה.
החיזוק שמקבלת יורוקום מהרגולטורים מעביר את הכדור למגרש של אלוביץ'. האם הוא יצליח להתרומם ממעמד של אנדרדוג, שנזהר לאורך שנים מחשיפה כמו מאש, לכדי גורם שמסוגל להוביל קבוצת תקשורת שלישית, על כל המובנים של העניין? התחושה היא שאת התשובה נקבל עוד לפני שיגיעו גשמי הסתיו.