$
פטנטים וקניין רוחני

בלעדי: המדינה דרשה 4 מיליארד שקל מס, HP שילמה 1.5 מיליארד

לאחר משא ומתן שארך שנה הסכימה HP להעביר לרשות המסים כ־40% בלבד מבקשתה המקורית של המדינה

אסף גלעד 06:5306.05.09

ענקית המחשוב הבינלאומית HP ורשות המסים הגיעו בימים האחרונים להסכמה על גובה המס שתשלם HP על רכישת הקניין הרוחני של מרקורי בישראל. לאחר משא ומתן שארך כשנה, הסכימה HP, שיוצגה בעסקה על ידי עו"ד ד"ר משה שקל, להעביר לרשות המסים 1.5 מיליארד שקל כמס על רווחי הון ממכירת נכסים.

 

ל"כלכליסט"

נודע כי לפי טענת מס הכנסה, HP נדרשה לשלם למדינה סכום של 4 מיליארד שקל על רצונה לרכוש את הקניין הרוחני של מרקורי בישראל. התחשיב שביצעה רשות המסים הניח כי שווי הקניין הרוחני של מרקורי בישראל מתקרב לשווי המחיר ששילמה HP בבואה לרכוש את מרקורי בקיץ 2006 תמורת 4.5 מיליארד דולר. ההנחה ברשות המסים היא כי מרקורי נרכשה בעיקר בשל הקניין הרוחני שלה, ולכן עליה לשלם מס חברות בשיעור של 25% על עסקה בשווי 16 מיליארד שקל - דהיינו 4 מיליארד שקל.

 

HP, מצדה, מעוניינת לרכז את הקניין הרוחני של כלל החברה במקום אחד - מדינה בעלת שיעור מס נמוך, שמקומה לא נודע. HP הבהירה לרשות המסים כי המהלך יקר עבורה וכי היא אינה חייבת לבצעו. כאמור, לאחר משא ומתן ממושך הגיעו שני הצדדים לעמק השווה, ו־HP שילמה רק כ־40% מבקשתה המקורית של רשות המסים. מכירת הקניין הרוחני מותנית בתשלום מס, הנחשב ל"מחיר העברה" לפי דיני המסים בין שתי החברות־בת השייכות לתאגיד בינלאומי, ולכן החברה חייבת בתשלום לרשויות המס.

 

במרכז HP־מרקורי שביהוד 850 עובדים בראשות יהושע בקולה, מנכ"ל HP ישראל. לפי שעה הוא אינו צפוי לבצע קיצוצים למרות העובדה שניטל ממנו הקניין הרוחני שלו וכן האפשרות לרשום בעתיד פטנטים נוספים שייצר. נודע כי כחלק מהסדר המס התחייבה HP בכתב לשמור את רמת הפעילות הקיימת במרכז ולא להפחית מכמות העובדים בו, גם לאחר שיושלם המהלך העסקי.

 

עם זאת, גם ערכה של מרקורי בזמן המכירה נקבע בחופזה. השווי שבו רכשה הענקית האמריקאית את החברה הישראלית היה גבוה בכ־33% משווי השוק של מרקורי לילה קודם בסיום המסחר בניו יורק. שווייה של מרקורי הידרדר בחודשים האחרונים לפני המכירה בעקבות הסתבכות החברה בפרשת האופציות.

 

פרשת הבקדייטינג במרקורי היתה אחת הראשונות והגדולות שנחשפו בחברות ישראליות הנסחרות בנאסד"ק. ביוני 2007 החליטה רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) כי מרקורי תשלם קנס כבד של 28 מיליון דולר בעקבות הפרשה. באותה החלטה נאמר כי בכירי החברה נהגו לנפח את מחירי האופציות באמצעות פרוטוקולים כוזבים, המזכירים תאריכים בדויים שבהם מחיר המניה היה נמוך. במהלך השנה שקדמה למכירה עברה מרקורי זעזועים רבים שבמהלכם פרש בנובמבר 2005 אמנון לנדן, נשיא וממקימי החברה, והחברה נאלצה לתקן את דו"חותיה.

 

בפעם האחרונה שהועבר מס חברות בשווי של יותר ממיליארד שקל, היתה זו משפחת ורטהיימר, ששילמה כמיליארד דולר מס הכנסה לאחר מכירת ישקר ב־4 מיליארד דולר, במאי 2006.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x