יו"ר טבע אלי הורביץ: אפשר לחזור על ההצלחה של טבע
בישראל אנחנו רוצים הכל מהר. בניגוד להייטק, בתעשיית מדעי החיים צריך להפסיק לחפש את האקזיט המהיר אלא לבנות חברות שיישארו כאן וינצלו את הטוב שבישראל
כנראה שאת חברת התרופות הגנרית הגדולה בעולם כבר לא יקימו בישראל - כי היא כבר קיימת. עם זאת, אני עדיין מאמין שיכולה לקום כאן חברה לטווח ארוך. כזו שתתפתח, שתרכוש לעצמה פעילויות וחברות נוספות ושתיהפך לחברת ענק.
בישראל כמו בישראל, אנחנו רוצים שהכל יתחיל אתמול, יסתיים
אם כך, האם כדאי לנסות להקים חברה בנישה החזקה והגדולה ביותר? אני סבור שלא בהכרח. ישראל אינה מדינה עתירת משאבים. המקורות הכספיים כאן אינם גדולים ולכן אני מציע לחברות לחפש תחומים חדשים של ביוטכנולוגיה ושל עולם התאים המתפתח. הם אינם דורשים תקציבי מחקר של מיליארדי דולרים ולכן מתאימים מאוד למשק הישראלי. אבל הם כן דורשים התמדה וניהול נכון.
בתעשיית מדעי החיים, כמו בהייטק, צריך להפסיק לחפש את האקזיטים המהירים, אלא לבנות חברות שמעוניינות להישאר בארץ ולנצל את כל הטוב שיש כאן. כדי להקים כאן תעשיית ביומד איכותית, אנחנו חייבים לרסן את עצמנו ברדיפה אחרי בצע הכסף. חייבים להתקדם צעד אחר צעד. את טבע, למשל, יכולנו למכור לפני 20 ו־30 שנה, ואז אף אחד לא היה נהנה מהפירות שמהם אנחנו נהנים היום. אני באמת מאמין שאפשר לחזור שוב על ההצלחה הזו.
יש פה מוחות נפלאים וניהול טכנולוגי מהטובים בעולם. הניהול העסקי של חברות מדעי החיים עדיין לוקה בחסר, אבל גם הוא מתפתח במהירות. הקמת חברות חדשות רק תפרה עוד יותר את השוק, תמשוך מוחות לתעשייה ותיצור דברים חדשים.
יש בארץ נבחרת מרשימה של חברות צעירות שעומדות על סף הצלחה. הן אינן זקוקות להשקעות של מיליארדים, אלא לעשרות מיליונים בלבד, ואפשר להקים מתוכן חברות אמיתיות. רובן השכילו לבחור בתעשיית המכשור הרפואי, שמאוד מתאימה לאופי הישראלי שמחפש תוצאות מהר. אמנם עדיין לא ברור איך תעשיית המכשור תצא מהמשבר הזה, ויש גם תחרות גדולה מאוד מצדן של הודו וסין - אבל גם לישראלים יש יתרונות יחסיים מובהקים. הם יכולים להביא הצלחה גדולה.