$
סטארט-אפים והון סיכון

אופטימיות בתעשייה: 53% ממנהלי ההון סיכון צופים שיפור בהמשך השנה

כך על פי סקר שערכה פירמת החשבונאות דלויט. אשר מכלוביץ', ראש מגזר ההייטק בדלויט: "שינוי המגמה מעודד חברות לשקול מחדש את המצב הקיים ואת האסטרטגיה שלהן"

אסף גלעד 11:2005.07.09

לאחר תקופה ממושכת של פסימיות מצד אנשי ההון סיכון, נראה כי הרע מכל כבר מאחורינו, כך עולה מסקר שפרסמה הבוקר (א') פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר. 53% מתוך 100 מנהלי הון סיכון בישראל שהשתתפו בסקר צופים כי המצב הכלכלי ישתפר במחצית השנה הקרובה, וכלל המשתתפים בסקר מעריכים שלא תהיה החמרה נוספת במצב הכלכלי.

 

אנשי ההון סיכון הביעו אופטימיות גם בכל הקשור לאקזיטים צפויים: קרוב למחצית מהמנהלים - 46% - סבורים ששוק ההנפקות בנאסד"ק ייפתח עוד השנה או לכל המאוחר בתחילת 2010; 47% נוספים שהשוק ייפתח בסוף 2010; ורק 7% סבורים שהשוק לא ייפתח לפני 2011. לשם השוואה, בסקר הקודם, שנערך במרץ, 71% מהמנהלים העריכו כי שוק ההנפקות ייפתח לכל המוקדם בסוף 2010 ורק 26% העריכו שייפתח בתחילת 2010.

 

"ההתייצבות היחסית בשוקי ההון בעת האחרונה משפיעה גם על הפעילות הריאלית ומביאה חברות בעולם לשקול ניצול של חלון ההזדמנויות למיזוגים ורכישות", אומר אשר מכלוביץ', שותף וראש מגזר ההייטק בדלויט. "שינוי המגמה מעודד חברות לשקול מחדש את המצב הקיים ואת האסטרטגיה שלהן, ויש לציין כי אנו חשים התעוררות ברמת העניין ובמספר העסקאות הנרקמות".

 

הרוב צופים עלייה בשווי החברות

 

באשר למיזוגים ורכישות,67% ממשתתפי הסקר צופים כי שוק זה יתאושש עד תחילת 2010, ו-30% סבורים שהשוק ייפתח מחדש עד סוף 2010. רק 3% ממנהלי קרנות ההון סיכון מעריכים ששוק המיזוגים והרכישות לא ייצא מהקיפאון שהוא שרוי בו לפני 2011.

 

האופטימיות של אנשי הקרנות בישראל באשר לשוק ההנפקות והמיזוגים עולה בקנה אחד עם הערכות השווי שנתנו המנהלים לחברות הפורטפוליו שלהם. בסקרים שנערכו במהלך שלושת הרבעונים האחרונים צפו בממוצע כ-80% ממנהלי ההון סיכון שתחול ירידה בשווי החברות שלפיהם יתבצעו אקזיטים, ואילו כיום רק 37% צופים ירידה. 53% מהמשתתפים בסקר צופים שלא יחול שינוי בשווי הנוכחי של חברות הפורטפוליו שלהם, וכ-10% אפילו צופים עלייה.

 

תמונה דומה מצטיירת גם לגבי שווי החברות שלפיו יבוצעו השקעות הון סיכון: בשלושת הרבעונים האחרונים צפו 85% ממנהלי ההון סיכון כי תחול ירידה בהערכות השווי להשקעות, ואילו בסקר הנוכחי 54% בלבד צופים ירידה בשווי ההשקעות ו-43% צופים שרמות ההשקעה הנוכחיות יישארו כפי שהן.

 

אין קונצזוס

 

כמה מאנשי ההון סיכון בישראל אינם שותפים לאופטימיות שמשדר הסקר. אלדד תמיר, מנכ"ל קרן ההון סיכון של תמיר-פישמן, אינו רואה את חלון ההנפקות נפתח מחדש בתקופה הקרובה. להערכתו, גם שווי חברות הסטארט-אפ עדיין אינו חוזר לעלות.

 

"עדיין קשה לגייס הון לחברות, ובמיוחד לחברות שמגייסות בסיבוב הראשון, למייסדי חברות חדשות אין לי בשורה", אומר תמיר. עם זאת, תמיר מזהה התחלה של עניין מצד רוכשים פוטנציאליים, אלא שלטעמו הפערים בין המחירים שהם מציעים למחירים שבעדם מוכנים למכור נותרים גבוהים.

 

גם ארז שחר מקרן אוורגרין מתקשה להתנבא, ומסתייג מהאמירות על סוף המשבר. "עדיין איננו רואים מחירים אטרקטיביים לחברות שלנו, ולכן אנחנו ממשיכים לבנות להם תוכנית מימון לשנה וחצי-שנתיים הקרובות. שוק ההנפקות עדיין סגור מבחינתנו, אם כי הנפקתן של 2 חברות מגובות קרנות הון סיכון בארה"ב - אופן-טייבל וחברת סולארווינד - הן אולי סנונית מבשרת לבאות". גם שחר וגם תמיר לא השתתפו בסקר של דלויט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x