אדי שלו על ההחלטה למכור את וינטגרה: "שוק ההנפקות לא התעורר כפי שציפינו"
אחד המרוויחים הגדולים ממכירת וינטגרה ל-PMC ביום ה' האחרון בראיון ל'כלכליסט' מרוצה מהוויתור של החברה הישראלית על הנפקה: "וינטגרה לא היתה הראשונה שהגישה תשקיף לנאסד"ק ובסופו של דבר נמכרה"
אדי שלו, ממייסדי קרן ג'נסיס ואחד המרוויחים ממכירת וינטגרה-PMC ביום ה' האחרון התמחה בהנפקת חברות ישראליות רבות בנאסד"ק בשנות התשעים. למרות זאת, את החלטתה של וינטגרה לוותר על הנפקה ולהרכש בידי PMC ב-300 מיליון דולר, הוא רואה בעין יפה. "וינטגרה לא היתה הראשונה שהגישה תשקיף לנאסד"ק ובסופו של דבר נמכרה, הוא אומר בשיחה עם "כלכליסט". "עשו זאת גם אקטימייז ופסעבה, שגם היא נרכשה על ידי PMC, כך שאין מדובר בחידוש. הגשת תשקיף בבורסה כאמצעי למשא ומתן לקראת רכישה הוא כלי לגיטימי מאז ומעולם".
וינטגרה תיכננה לבצע הנפקה בנאסד"ק עוד במהלך הרבעון הנוכחי ולגייס 80 מיליון דולר לפי שווי חברה של 250 מיליון דולר. החברה כבר בחרה חתמים: דויטשה בנק וברקליס, המנוהלת בישראל על ידי לן רוזן, שהפך בסופו של דבר לשושבין העסקה הנוכחית. בליל שבין חמישי לשישי הודיעה ענקית התקשורת האמריקאית PMC סיירה על רכישת חברת השבבים הישראלית וינטגרה (Wintegra), תמורת 240 מיליון דולר במזומן במועד העסקה, ועוד 60 מיליון דולר שיועברו למשקיעיה רק בשנה הבאה בתלות במכירות החברה. בוינטגרה הושקעו סך הכל 46 מיליון דולר, מה שמעניק למשקיעים העיקריים בחברה, קרנות ההון-סיכון קונקורד של מתי קרפ, ג'נסיס ומגמה החזר של פי 4-5 על הכסף.
PMC סיירה, חברה המפתחת שבבים וציוד לתקשורת עבור חברות טלקום וסלוולר, רכשה את וינטגרה בכדי לעמוד בדרישת לקוחותיה, בעיקר מכיוונן של חברות הסלולר, לאספקת ציוד מתקדם המסייע להעברת מידע בין סמארטפונים לבין רשתות האינטרנט.
ווינטגרה מאפשרת לחברות הסלולר לשפר את תעבורת הנתונים ברשתות הדור השלישי מבלי לגרום לעומסים מיותרים, עד המעבר לדור הרביעי בשנים הקרובות. החברה מתקינה מערכות תקשורת מבוססות שבבים ייחודיים בצמתים שבין אנטנות סלולר לבין רשתות התקשורת המהירות שחברות הסלולר חוכרות או מפעילות. אזורים אלה, הנקראים בקהול (Backhaul), נהפכו לצוואר הבקבוק המרכזי ברשתות הסלולריות עם השימוש ההולך וגובר בטלפונים חכמים.
השבבים של ווינטגרה, בצירוף התוכנה המשלימה אותה, יכולים להאיץ את זרימת המידע לג'יגה-ביט לשנייה. שני שבבים שהושקו לאחרונה יכולים אף להכפיל פי עשרה את המהירות הזאת. שבבים אלה, שהיוו את הסיבה העיקרית לרכישתה של וינטגרה, מסייעים למפעילות הסלולריות לשדרג את רשתות התקשורת שלהן למהירות שמזכירה את הדור הרביעי. בתחום זה נתקלת ווינטגרה בתחרות קשה מצד ענקיות כמו אינטל וברודקום, ואפילו תחרות עם פרוביג'נט הישראלית. PMC צופה צמיחה ענפית שנתית בתחום ה"בקהול" של כ-35% מ-1.2 מיליארד דולר בשנת 2009 ל-5.5 מיליארד דולר בשנת 2014. לפני כשבוע רכשה ברודקום, מתחרתה של וינטגרה, חברה העוסתק בתחום דומה, BeCeem, תמורת 316 מיליון דולר.
"כיום אנו עדים למיעוט של הנפקות", אומר שלו. "כולם ציפו ששוק ההנפקות ב 2010 יתעורר, אבל התבדינו. זו תופעה מעציבה כיוון שהיא אומרת ששוק ההון בבעיה מתמשכת, וזה כבר נמשך יותר מדי זמן. למשקיעים בשוק הציבורי אין תאבון גדול למניות. גם האטרקטיביות של הנאסד"ק לעומת הבורסה של ניו יורק איננה בולטת עוד. שתיהן מתמודדות כיום עם אותן חברות". על מכירת וינטגרה אמר שלו: "זו חברה שהוציאה תשקיף טוב עם חתמים טובים, עם תוצאות פנומנליות ותחזיות צמיחה טובות, עד שבסוף היא קיבלה עצה מהחתמים שלא לצאת להנפקה כי יש סיכוי שזה לא יצליח. ואז החלו פניות מ-PMC ומחברות נוספות, אלה היו הצעות שנתנו לנו את התחושה שכדאי ללכת על זה.
PMC אמנם הודיעה כי הרכישה נועדה לחזק את יכולותיה לספק שבב תקשורת מהירים לתחום התקשורת הקווית, אך דווקא יכולותיה של וינטגרה לפתוח "צווארי בקבוק" בתשתיות התקשורת הסלולריות, שנוצרו בעקבות העלייה החדרה בשימוש באינטרנט סלולרי כתוצאה ממכשירי הסמארטפון, היא זו שהפכה את וינטגרה לאטקטיבית עבורה ועבור סיסקו ואלקטל-לוסנט. "וינטגרה השכילה לבצע שינוי אסטרטגי בזמן והצליחה לקטוף את פירות ההצלחה" ,אומר שלו על בחירתה להתמקד בשוק תשתיות הסלולר בשנת 2009. "באותה תקופה החלו רשתות התקשורת להסתם בגלל השימוש המאסיבי בטלפונים חכמים דוגמת האייפון, והבחירה של וינטגרה להתמקד בשוק זה הגדילה באופן משמעותי את רווחיותה.
ההשקעות בענף השבבים ממנו הגיעה וינטגרה ירד משמעותית. האם אתה חושב שוינטגרה היתה מסוגלת לקום על רגליה לו היתה קמה היום?
שלו: "תלוי בקצב ההתקדמות שהיא היתה מציגה מראש. האקזיט של וינטגרה עשוי להחזיר את הצבע ללחיי המשקיעים בחומרה, אבל הקרנות זקוקות ליותר כסף בשביל השקעות כאלה, והמצב הוא שכיום יש פחות קרנות ופחות כסף בכל קרן".
וינטגרה היא החברה הרביעית מתוך 15 החברות שנסקרו ב"כלכליסט" ביום העצמאות האחרון כחברות מבטיחות, שיוצאת לאקזיט במהלך חצי השנה האחרונה. קדמו לה מדיהמיינד (אייבלאסטר לשעבר), 5min ואטנטי.