ההצלחה המפתיעה של Viber: "סקייפ? זה מסובך מדי"
הישראלי טלמון מרקו, העומד מאחורי אפליקציית האייפון שמאפשרת שיחות בחינם בין משתמשיה, מסביר ל"כלכליסט" למה היא הופצה קודם בארץ
אפליקציית האייפון החינמית וייבר (Viber) הושקה לפני שלושה ימים באפסטור במדינות שונות בעולם. לכאורה, עוד יישום VoIP שמאפשר לעשות שיחות בין אייפונים בחינם. אבל וייבר נהפכה מהר מאוד לסיפור הצלחה: בלוגי הטכנולוגיה המובילים, כמו טק־קראנץ' ו־GigaOm, כתבו עליה סקירות מחמיאות, והכתירו אותה כסקייפ הבאה. התוצאה לא איחרה לבוא: וייבר נכנסה ל־Top 10 במדינות רבות. בחלקן, כמו בסינגפור ובטייוואן, היא אף הגיעה למקום הראשון.
בישראל, לעומת זאת, הושקה וייבר שבוע קודם לכן, ותוך ימים הגיעה למקום הראשון במצעד האפליקציות החינמיות. הסיבה לקדימות היא שטלמון מרקו, היזם שהקים את החברה המפתחת, Viber Media, הוא ישראלי המתגורר בלונדון.
"החלטנו לנסות קודם את האפליקציה בארץ, כדי לראות שהמערכת עומדת בעומס", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט", "אז פתחנו את האפליקציה רק לישראל וסיפרנו למשהו כמו 20 חברים. פתאום היו לנו יותר מ־50 אלף הורדות. בימים האחרונים יש לנו 7,000 הורדות ביום רק מהארץ".
"הרשת בישראל היא מהטובות בעולם"
צילום: בלומברג
עד כה זכתה וייבר ליותר מ־100 אלף הורדות בכל העולם, ולא בכדי. כמו אפליקציות דומות אחרות, וייבר מאפשרת לבצע שיחות חינם באייפון ללא הגבלה על גבי WiFi או ברשת הסלולרית, גם אם שני הצדדים נמצאים במדינות שונות. איכות השיחה שלה מרשימה במיוחד, ועולה על זו של סקייפ וגם על זו של שיחת טלפון רגילה. אולם החלק המרשים באמת בווייבר הוא קלות השימוש.
בניגוד לאפליקציות VoIP אחרות בשוק, היא אינה מחייבת יצירת חשבון והתחברות עם משתמש וסיסמה. המזהה הוא פשוט מספר הטלפון, שמשמש להרשמה (באמצעות קוד ב־SMS), וכן לאיתור אוטומטי של משתמשי וייבר באנשי הקשר. כשאחד מאנשי הקשר נרשם לווייבר, המשתמש מקבל הודעה למכשיר, וכך מתוודע לעובדה כי מעתה יוכל לשוחח איתו בחינם.
למה החלטתם להשיק את וייבר קודם בארץ?
"ראשית, זה מקום קטן שבו יש לנו לא מעט חברים, והשמועה עוברת מהר מפה לאוזן. שנית, רשת ה־Data בישראל היא מהטובות בעולם בגלל הכיסוי של שלוש החברות. אז העדפנו להתחיל שם. אנחנו מאמינים שנצליח יותר במדינות שבהן התשתית טובה, אפילו שיהיה מעניין לראות מה קורה בארה"ב, שבה למשתמשי האייפון יש את AT&T".
Viber Media, שנוסדה בפברואר השנה, אמנם הוקמה על ידי יזם ישראלי ואף מעסיקה עובדים בישראל - אולם קשה לשים אותה באותה משבצת עם שאר הצלחות ה־VoIP המקומיות, כמו פרינג (Fring) הפופולרית, וג'ג'ה, שנמכרה ל-O2 לפני כשנה ב־207 מיליון דולר. "החברה לא ישראלית", אומר טלמון, "אנחנו עושים פיתוח ישיר ובאמצעות צוותים חיצוניים, בכמה מקומות בעולם, כמו בלארוס וישראל. אבל הרוב לא מתבצע בארץ, וגם בחברה עצמה הרוב לא ישראלים".
"סקייפ מדהימה, אבל כשאתה משתמש בה בסלולרי מתגלים החסרונות"
זוהי לא החברה הראשונה שמקים מרקו. הוא היה ממייסדי iMesh, שפיתחה את תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית ב־1999, וכן הקים ב־1997, בעודו בן 24 בלבד, את אקספנד הישראלית־אמריקאית, שעוסקת באופטימיזציית רשתות תקשורת. ב־99' תבעה אקספנד את מרקו ומייסד נוסף על כך שהפרו התחייבות שלא לעבוד ב־iMesh כשנה לאחר פרישתם מהחברה. "היתה פשרה מחוץ לבית המשפט", אומר מרקו ומסרב להרחיב. לדבריו, הוא עדיין מעורב ומחזיק במניות ב־iMesh.
"מה שמייחד את וייבר זו חוויית השימוש. כשאפל הוציאה את האייפוד ב־2001 היו כבר נגני Mp3. למה הוא הצליח כשהאחרים די גוועו? הם פשוט עשו את זה נכון. וגם וייבר עשויה נכון. סקייפ למשל, היא מוצר מדהים, אבל כשאתה מנסה אותו בטלפון הסלולרי אתה פתאום מתחיל לגלות כל מיני חסרונות. באייפון 3G אתה לא יכול להריץ אותו ברקע, באייפון 4 אתה יכול, אבל הוא גומר לך את הסוללה. אתה רוצה להתקשר למישהו? אתה צריך לברר מה שם המשתמש שלו, להוסיף אותו. זה מסובך".
וייבר זמינה כרגע לאייפון בלבד, אולם היא עתידה להגיע גם לאנדרואיד ולסימביאן (מכשירי נוקיה), ולאפשר שיחות בחינם בין מכשירים. עוד קודם לכן תתווסף האפשרות לשלוח הודעות טקסט, גם כן בחינם. "אנחנו לא מתכננים לגבות כסף על הורדת האפליקציה, לא באייפון ולא באנדרואיד”, הוא מדגיש, לא יהיה תשלום על שיחות מווייבר לווייבר. גם לא על הודעות טקסט באפליקציה, כשיגיעו בינואר".
אז איך אתם מתכננים להרוויח?
"וייבר יהיה שירות במודל Freemium, כמו סקייפ. הבסיס חינמי, ושירותי ערך מוסף - כמו שיחות לטלפונים קוויים - הם בתשלום. הסוד הוא שהמוצר החינמי מספיק מוצלח כדי שתהיה סיבה להשתמש בו, ואז להציע שירות בעל ערך כדי שאנשים ישדרגו. חלק יעשו זאת, חלק לא".
בנוסף לסקייפ, בווייבר גם מתכננים להיכנס ראש בראש עם האפליקציה הפופולרית WhatApp שעולה 0.99 דולר, מאפשרת שליחת הודעות טקסט בחינם, וזמינה לאייפון, לאנדרואיד ולנוקיה. גם ב־WhatApp אין צורך בהרשמה, והזיהוי הוא לפי המספר הסלולרי. "אפשר להגיד שלקחנו מהם השראה", מודה מרקו, "זו לא בושה. הוא עשו יישום מאוד יפה. בינואר נציע את מרבית התכונות שהם מציעים. אבל הודעות טקסט ייתמכו במלואן, ובחינם".
"אפל מגזימים"
למרות ההצלחה באפסטור, למרקו יש עדיין טענות לאפל. "אני לא מסכים עם אפל בכל הדברים, אני חושב שהם קצת מגזימים בשליטה שלהם. היא יכלה לשחרר את האחיזה קצת למפתחים, ולתת לנו לעשות עוד כל מיני דברים שיכולים להפוך את המוצרים שלנו לטובים יותר. באנדרואיד, לשם השוואה, יש הרבה מאוד דברים שאנחנו לא יכולים לעשות באייפון. לדוגמה, כשהאייפון שלך מצלצל אתה רואה מסך של צלצול, כולל כפתור אדום וירוק. כשווייבר מצלצל אתה רואה הודעת Push, פופ־אפ כזה. כי זה מה שאפל מרשה לנו לעשות.
"אחד החששות היה שנשים את כל הכסף ונגיש מוצר לאפל והם יגידו לא. כל הכסף הלך, ואין עם מי לדבר. לכן בתחילת הדרך הגשנו משהו מאוד מאוד בסיסי ומהיר לאפל, כדי לראות אם זה עובר. והם אישרו את זה. זה לא היה מוצר מוגמר. איכות השיחה היתה זוועתית. זה לא עבד טוב, אבל זה עבר את אפל. אז ידענו שאנחנו בסדר".
אבל כנראה לא הכל רע בעבודה עם אפל. בסוף השיחה, שארכה כשעה, אומר מרקו: "הנה, מאז שהתחלנו לדבר הורידו את וייבר עוד אלף איש". לאפסטור יש כנראה יתרונות משלו.